Győzzük le a fáradtságot!

Senki nem szereti kimerültnek érezni magát. Olyankor annyival nehezebb egy eseménytelen napon munkánkra koncentrálni, nyugodtan reagálni, egyébként elbűvölő, de jelenleg ordító gyermekünkre, vagy időt és energiát szentelni egy egészséges vacsora elkészítésére. Sokkal egyszerűbb lenne felkapni valami egészségtelen készételt útközben hazafelé. Amikor fáradtak vagyunk, jobban irritál minket környezetünk, motivációnk és kitartásunk csökken feladataink elvégzésére.

Ilyenkor csak arra vágyik az ember, hogy végre bebújhasson az ágyba, és legalább egy hétig békésen pihenhessen.Bár rövidtávon is meglehetősen egészségtelen, ha nem alszunk eleget, testünk képes felépülni az átmeneti fáradt időszakok után. A tartós, krónikus alváshiány, viszont növeli a cukorbetegség, a depresszió, a szív és érrendszeri betegségek, és az elhízás esélyeit szervezetünkben.

Nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy testünk mit kommunikál nekünk a fáradtság érzetén keresztül.

Eleget alszunk?

Az, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége emberre változik, de átlagosan, felnőtteknek egy este 7-9 órára van igénye, bár ezen órák száma a korral csökkenhet. Különböző stratégiákat lehet alkalmazni annak kiderítése érdekében, hogy személyszerint kinek hány óra felel meg.Fontos viszont azt is tudomásul vennünk, hogy a túlzott mennyiségű alvás eredményeképpen is érezhetjük magunkat fáradtnak.

Elég jól alszunk?

Ahhoz, hogy igazán pihentető legyen, az alvás minősége is legalább olyan fontos, mint az időtartama. Olyan dolgok is megzavarhatják nyugalmunkat amikre nem is gondolnánk.Manapság egyre gyakrabban visszük magunkkal elektromos készülékeinket a hálószobába. Gyakran előfordul, hogy nem sokkal lefekvés előtt tévét nézünk, mobilunkat, esetleg laptopunkat az ágyból használjuk. Az ilyen fajta elektromos stimuláció, és az információ folyamatos feldolgozása éberséget követel az agyunktól, és így nem segíti elő a nyugodt pihenést. Charles Czeisler, a Harvard Orvosi Iskola alvás tanulmányozó professzor kutatása szerint, a készülékekből áramló fény megzavarhatja melanin termelésünket, és testünk természetes asszociációját a sötétség és az alvás között. Tehát jelentősen javíthatunk alvásunk minőségén, ha kélszülékeinket inkább csak a hálószobán kívül használjuk, vagy pedig szobánkban teljesen kikapcsoljuk ezeket legalább egy órával alvás előtt.

Hogyan bánunk testünkkel amikor éppen nem alszunk?

Mind tisztában vagyunk vele, hogy az ébren töltött órák közvetlenül befolyásolják alvásunk minőségét és azt hogy mennyire érezzük magunkat kipihentnek ébredés után.Táplálkozásunk például létfontosságú abban, hogy testünk elegendő energiához jut-e vagy annak hiányában szenved. Olvasóinknak ajánljuk a rendszeres, kiegyensúlyozott étkezéseket, lehetőleg hasonló időben minden nap. Ne teljen el öt óra két evés között; a rendszeres étkezés segít megelőzni azt, hogy a kínzó éhségtől szenvedve túlságosan sokat együnk egyszerre.

Azzal is fokozhatjuk általános energiaszintünket, ha kevesebb cukrot adunk étrendünkhöz.Ha rendszeresen étkezünk, valószínűleg nem fogunk éhesen lefeküdni. Nem tanácsos közvetlenül ágybabújás előtt enni, de 1-2 órával alvás előtt még nyugodtan ehetünk például egy kis adag túrót, szőlőt, vagy zabkását. Így valószínűleg nem fogunk arra ébredni az éjszaka közepén, hogy könyörtelenül korog a gyomrunk.

Azzal is javíthatjuk alvásunk minőségét ha napközben elegendő testmozgást végzünk. Az enyhe fizikai fáradtság elősegíti a mély, pihentető alvás valószínűségét. A testmozgás közben pedig endorfinok termelődnek, melyek javítják közérzetünket. Az aerobik testmozgás viszont nem ajánlott a lefekvés idejéhez közel, mivel gyorsítja az anyagcserét, amely alvás közben alacsony kell hogy legyen.

Lehet lelki eredetű?

A lelki kimerültség kapcsán gyakran érezzük magunkat fáradnak. Komoly szellemi nyomást gyakorolhat ránk, ha feszültséggel, szorongással, depresszióval, akár még unalommal is küszködünk napközben. Amikor komolyabb életváltozásokon megyünk keresztül, mint a költözés, a szakítás, vagy új munka kezdés, természetes hogy eleinte bonyolult lehet az alkalmazkodás. A drasztikus élethelyzetek is nyilvánvalóan hatással vannak alvásunk minőségére.

Egy jó stratégia a nyomasztó érzések eloszlatására, ha még lefekvés előtt írunk egy listát a jelenleg aggasztó problémákról, majd mindegyikre kitalálunk egy lehetséges megoldást. Hasznos még az is, ha körülbelül egy órával alvás előtt elcsendesülünk. Ilyenkor ne használjuk készülékeinket, inkább vegyünk egy forró zuhanyt vagy fürdőt, igyunk koffeinmentes teát, hallgassunk nyugtató zenét, vagy olvassunk az ágyban. Ezt az időt használjuk fel arra, hogy olyasmit csináljunk ami nyugtató hatással van ránk, és előkészít minket a pihenésre.

Orvosi probléma?

Bár mindenkivel megesik, hogy átmenetileg fáradt, fontos hogy észrevegyük a folyamatos, krónikus fáradtság jeleit. Ha már próbáltunk változtatni étrendünkön, alvási szokásainkon, és próbáltunk csökkenteni a feszültséget életünkben, de még ezek után is drasztikusan kimerültnek érezzük magunkat, jobb ha felkeressük orvosunkat. A tartós kimerültség jelezhet anemiát, pajzsmirigy rendellenességet, anyagcserével kapcsolatos betegséget, mint a cukorbetegség, valamint egyéb komoly pszichológiai betegséget, mint a depresszió.

Októberben kedvezményes áron végezzük el az Általános Szűrővizsgálatát a FirstMednél. Ha úgy érzi küszködik a fáradtsággal, látogasson el hozzánk, hogy orvosa segítségével kiderüljön mi jelent gondot, és az ne okozzon komolyabb egészségügyi problémát a továbbiakban.

Ajánlatunkért kattintson ide.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *