Utazni készül? Ezt ne feledje!

Hihetetlennek tűnik, hogy alig két hónap és kezdődik a téli Olimpia. Az építőmunkások ezekben a napokban teszik be az utolsó elemeket a 35 000 férőhelyes hatalmas gangwoni stadionba, ahol PyeongChang-i Olimpiai Játékok február 9-én kezdetét veszi a nyitóünnepséggel.

AZ Észak-Koreával szemben fennálló konfliktusok miatt, és az orosz sportolók esetleges eltiltása miatt még sok jegyet nem adtak el a hatalmas sporteseményre. A orosz delegáció sorsáról decemberben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság,(időközben kiderült, hogy a sportolók indulhatnak a versenyen) hiszen az el nem csituló orosz doppingbotrányok miatt kilátásba helyezték Oroszország likvidálását a téli ötkarikás játékokról.

Az előző hónap adatai alapján, három hónappal a verseny kezdete előtt a jegyek mindössze 30 százalékát adták el. Az utazók talán nem érzik biztonságban magukat az Észak-koreai határ 90 kilométeres közelében. Ha Ön ezek után kedvet kap, hogy elutazzon a világ egyik legjobban szervezett Olimpiájára, ne feledje el beszerezni a szükséges védőoltásokat és időben beoltatni magát.

Az Amerikai CDC (az ajánlott oltásokat is megfogalmazó weboldal) a következő intézkedéseket ajánlja a területre való utazás előtt:

Legalább 4-6 héttel az indulás előtt jelentkezzen be egy oltóközpontban vagy saját egészségügyi szolgáltatójánál egy orvosi tanácsadásra. Kérdezze meg, milyen védőoltásokat kell megkapnia az utazás előtt, illetve milyen gyógyszereket érdemes magával vinnie.

Ajánlott oltások között szerepelhet a Hepatitis A, typhoid, Hepatits B, japán encephilitis és rubeola elleni vakcina. A CDC amerikai egészségügyi szövetség ajánlja még a diftéria, szamárköhögés, tetanusz oltást is, illetve a bárányhimlő elleni és az influenza elleni védőoltást is. Ajánlott hasmenés elleni gyógyszereket is magunkkal vinni a hosszú útra.

Ha megbetegszünk az út során:

  • keressen fel egy orvost, ha komolyan megbetegszik, főleg, ha be is lázasodik
  • Nyugati típusú klinikák szinte mindenhol vannak Dél-Koreában, habár nem minden orvos beszél jól angolul. Az Amerikai nagykövetség weboldalon megtalálja az angolul beszélő orvosok listáját.
  • Kerüljük a testi kontaktus minden formáját más betegekkel, és figyeljen oda, hogy ne igyon vagy egyen mások után.
  • Mosson gyakran kezet! Ha nem jut könnyen tiszta vízhez, mosson kezet kézfertőtlenítővel.
  • Takarja el a száját zsebkendővel tüsszentéskor vagy köhögéskor!

Teendők az út után:

Ha nem ézi jól magát, keressen fel egy orvost. Mindenképp mondja el kezelőorvosának, hogy hol járt, és miket csinált az utazás alatt. Beszéljen róla, ha egy állat megtámadta, megharapta az út során, vagy volt a közelében beteg ember. Így orvosa kizárhat bizonyos betegségeket és nem kell felesleges teszteket elvégeztetnie.

Elláthatnánk még más hasznos tanácsokkal is, de inkább egy tanácsunkat fogadja meg: Utazás előtt konzultáljon orvosával akár az Olimpiára megy, akár más távoli úticélt választ az idei télre.

Forrás: CDC 2018 Winter Olympics (PyeongChang 2018)

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük