Szívügyek

A szív- és érrendszeri problémák hosszú ideje a nyugati világ legaktívabb tizedelői. Már az első tünetek megjelenése előtt érdemes szűrni rájuk, mivel így hamarabb kiderül, hajlamosak vagyunk-e ilyen jellegű megbetegedésekre. Pozitív eredmény esetén a korai életmódszabályozással és esetleges megelőző kezelésekkel akár meg is akadályozhatjuk azok kialakulását.

A szívroham és a szélütés (agyvérzés) akut történések, melyeket elsősorban az érelzáródások okozzák, melyek akadályozzák a szív és az agy vérellátását. Az érelzáródás legfőbb okozói az érfalra tapadt zsíros lerakódások, melyek a dohányzás, az elégtelen testmozgás, az egészségtelen táplálkozás és a stressz közvetlen következményei.

A magas vérnyomás és koleszterinszint, melyek okozói ugyancsak a zsíros lerakódások, súlyosan károsítják a a szívet és a vérereket. Rendszeres mérés nélkül azonban ezek hosszú ideig észrevétlenek maradhatnak.  Rendszeres szűréssel viszont nyomon követhetjük az értékeinket és ha azok túl magasnak bizonyulnak, azonnal közbeléphetünk.

  • Vérnyomás. A rendszeres vérnyomásmérés már gyermekkorban elkezdődik, egészséges felnőtteknek évente legalább egyszer ajánlatos megméretniük. Természetesen ennél többször kell mérni azoknál, akik eredménye az optimális 120/80 higanymilliméteres értéktől jelentősen eltér, vagy akik hajlamosabbak magas vérnyomásra.
  • Koleszterin. A 20. életévet betöltött felnőtteknek ötévente célszerű koleszterinszint mérésen részt venni. Ezt is gyakrabban kell ismételni a magasabb kockázati tényezőkkel rendelkezők esetében, illetve ha az eredmény nem kielégítő. Gyermekeknél családi halmozódás esetén érdemes mérni.
  • Cukorbetegség. Mivel a cukorbetegség a szív- és érrendszeri problémák egyik legfontosabb rizikótényezője, így ezt is érdemes ellenőrizni. Először 30 és 45 év között érdemes vércukorszintmérést végezni, attól függően, hogy a rizikótényezők, mint a túlsúly, vagy a családi halmozódás, mennyire vannak jelen az illető életében. Ennek egy – háromévente javasolt az ismétlése. A vércukorszintmérés részleteiről érdeklődjön orvosánál.

Legyen tisztában az értékeivel!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük