Jobb nem találkozni velük!

Zika, Lyme kór, chikungunya-láz, Dengue – csak néhány betegség a szúnyogok, kullancsok, legyek által terjesztett kórokból. Napjainkban egyre több ilyen megbetegedést regisztrálnak. A rovarok által terjesztett esetek száma 2004 és 2016 között megtriplázódott, csak az Amerikai Egyesült Államokban évi 650 000-ren fordulnak orvoshoz ilyen panaszokkal.Még ennél is többen lehetnek azok, akik otthonukban gyógyulnak és nem kérnek orvosi segítséget.

A magyar helyzet sem rózsás

A kullancsok száma az utóbbi években folyamatosan növekszik Magyarországon is. A legerősebben fertőzött részeken, a nyugati és az északi országrészen, valamint a Balaton partján még fokozottabban oda kell figyelnünk, védekeznünk kell a veszélyes élősködők ellen. A tavalyi enyhe tél miatt idén nyáron különösen nagy kullancs invázióra kell számítanunk. Az Amerikai Tisztiorvosi Szolgálat a kullancs okozta megbetegedések hét új vállfaját fedezte fel a közelmúltban.

A Zika még mindig jelen van

A szúnyogok is folyamatosan fenyegetik az embereket. A Dengue, Zika, chikungunya főleg a trópusi égöv területén gyakori megbetegedések, de az utazók gyakran hazaviszik ezeket, ezáltal bővítve a fertőző szúnyogok életterét. A kullancs okozta fertőzések nem vihetőek át egyik emberről a másikra, nem úgy mint a szúnyogok által terjesztett kórok többsége.  Mielőtt távoli országba utaznánk, nézzük meg a CDC folyamatosan frissített Zika térképét, hiszen a betegség a terhes nők számára hatalmas veszélyeket rejt. A zika szúnyogok az USA harmincnyolc államában jelen vannak, de szerencsére a megbetegedések száma igen alacsonynak mondható.

Sajnos ezeket az apró állatokat az ember csak nagyon nehezen tudja megfékezni, mivel sokszor más nagyobb testű állatok (madarak, rágcsálók) biztosítják az életteret a számukra. Szinte lehetetlen kordában tartani a szaporodásukat.

A kullancs okozta megbetegedések nyolcvan százalékát a Lyme kóros esetek teszik ki.

2016-ban 36.429 ilyen beteg volt csak az Amerikai Egyesült Államokban. A Lyme kór igen veszélyes,  élethosszig tartó szövődményeket okozhat, ezért a legfontosabb, hogy előzzük meg a kullanccsal való találkozás lehetőségét.

 A megelőzésről:

A legegyszerűbb módszert nem sokan alkalmazzák, mert ki szeret hosszú ujjú pólót és nadrágot viselni a legnagyobb hőségben, pedig semmi sem véd jobban a kullancsok és a szúnyogok támadásaitól mint a bőrünkre helyezett újabb (védő)réteg. A szúnyogokat, kullancsokat szúnyogriasztó krém alkalmazásával még hatásosabban távol tarthatjuk magunktól. Vigyük fel a krémet még a kirándulás megkezdése előtt, de ne feledjük, hogy a természet kapuja sokszor városon belül van, így a Margitszigeten is csak a megfelelő óvintézkedések mellett tartózkodjunk.

A legjobb szúnyogriasztó krémek és spray-ek 15 százalék DEET (N,N-dietil-meta-toluamid) hatóanyagot tartalmaznak. Egy 2002-es New England-i kísérletben bátor jelentkezőkön vizsgálták, hogy a különböző szúnyogriasztó krémek alkamazása mellett a szúnyogok mikor kezdik el őket csípkedni. A győztes krém 24 százalék DEET-et tartalmazott.

Mikor szeretik különösen a szúnyogok az embert?

  • ha meg van izzadva
  • ha 0-s vércsoportja van
  • ha alkoholt fogyasztott

Forrás: webmd, http://www.foxnews.com/health/2016/07/23/5

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük