Megfázás Nyáron

Mi a teendő, ha náthásak leszünk a nyár közepén?

Szinte mindenki alig várta már az idei nyarat. Ilyenkor jó érzés kiszabadulni a városból és élvezni a jó időt.  Történhet-e annál igazságtalanabb, hogy megfázunk a nagy melegben?  Hogyan jelentkezhetnek a kellemetlen megfázásos tünetek, amikor egyáltalán nincs nátha vagy influenza szezon? Létezik rá mód, hogy elkerüljük a nyári szipogást?

Megfázásos megbetegedést a vírusok közel kétszáz fajtája okozhat. Mindegyik első tünetei között megtalálható a tüsszögés, a torokfájás és az orrfolyás is. A szokásos téli megfázást a legelterjedtebb emberi vírusok, a rhinovírusok okozzák. A rhinovírusok és néhány egyéb megfázást okozó vírus is hűvös időben számít a leginkább életképesnek. Számuk szeptemberben kezd el növekedni, és májusban csökken. A nyári hónapok során a vírustérkép kinézete megváltozik. “Általánosságban elmondható, hogy a nyári és a téli megfázást különböző vírusok okozzák” – magyarázza Dr. Michael Pichichero a new yorki Rochester General Kórház Kutatóintézetének gyermekgyógyásza és járványügyi kutatója. “A nyári megfázások esetében általában non-polio enterovírusok okozta megfertőződésről beszélhetünk.

Az enterovírusok az orr, a torok és a szem üregeit érinthetik, de az emésztőrendszer normál működését is megzavarhatják. Néhány enterovírus gyermekbénulást is okozhat, de a gyermekeket a legtöbb nyugati országban ettől védőoltás védi.

Nagy számban találkozhatunk non-polio enterovírusokkal is. A rhinovírus után ezek a vírusok fordulnak elő az emberekben a második legnagyobb gyakorisággal. Azok közül, akik elkapják az enterovírusos fertőzést, az emberek fele semmilyen megbetegedést nem tapasztal.

Az enterovírusos kórok hirtelen jelentkező lázzal járhatnak. A testhőmérséklet elérheti a 40 fokot, nehéz légzés jelentkezhet, torok- és fejfájás, izomfájdalom, és gyomrobántalmak: hányás, hasmenés fordulhatnak elő.

“Minden életkorban elkaphatunk ilyen jellegű fertőzéseket, de ez a vírusos megbetegedés is gyermekkorban a leggyakoribb” – mondja Pichichero. A felnőttek védettek lehetnek az enterovírusok ellen, amennyiben a korábbi betegségük során antitesteket termelt a szervezetük és ez elegendő számban rendelkezésre áll amikor a vírussal újra találkoznak. De ha újfajta enterovírussal kerülnek kapcsolatba, az immunis felnőttek is megbetegedhetnek.

A kevésbé gyakori enterovírusok más tüneteket okozhatnak. Egyesek kötőhártyagyulladással járnak, mások kiütéses tüneteket idéznek elő. Ritka esetben az enterovírusok megtámadhatják a szívet vagy az agyat.

Hogyan akadályozhatjuk meg az enterovírusokkal való megfertőződést? “Muszáj gátat szabnunk a vírusok terjedésének” – mondja Pichichero. A közvetlen ember emberrel való kontaktus során kaphatjuk el és adhatjuk tovább leginkább a fertőzéseket, vagy elég az is, ha felveszünk egy olyan telefont, amelyet egy beteg használt vagy ha a beteg gyermekünk pelenkájával érintkezünk. “A gyakori kézmosással és a fertőző, lázas betegekkel való érintkezés kerülésével magunk is hozzájárulhatunk a vírus terjedésének fékentartásához” – teszi hozzá Pichichero.

A nyári megfázásos megbetegedések rendszerint gyógyszeres kezelés nélkül, néhány napon belül enyhülhetnek/elmúlhatnak. De ha súlyosabb tüneteket, magas lázat tapasztalunk, mindenképp keressük fel orvosunkat!

A cikk forrása: NIH News in Health June 2012

 

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük