A prosztatarák megelőzésének hónapja

Részt kellene vennem rendszeresen szűrésen?

A válasz minden férfi számára más és más. Mielőtt eldöntjük, hogy elmegyünk-e a vizsgálatra, mindenképp konzultáljunk orvosunkkal, aki mérlegeli, hogy számunkra melyik szűrési típus lehet a legideálisabb.

Hogy történik a prosztata szűrés?

A vizsgálat célja, hogy a rákos elváltozásokat még az előtt felfedezzék, hogy a tünetek megjelennek, vagy esetleg kialakul az áttét. A prosztatarák szűrő vizsgálatot egy vérvétel előzi meg, melynek során a PSA (prosztata specifikus antigén) hormon szintjét ellenőrzik. A PSA szint prosztata rákos megbetegedés esetén megemelkedik. De a magas érték miatt nem szabad egyből megijednünk, hiszen számos más, kevésbé súlyos betegség is megnövelheti az antigének számát. Prosztata megnagyobbodás, fertőzés is állhat egy-egy magasabb érték háttérben, illetve néhány gyógyszer szedése is megemelheti a PSA szintjét.

A szűrés fontossága

A korán felismert daganatok nagyon nagy százalékban gyógyíthatóak, a komolyabb problémát az áttétek okozzák. A prosztata daganatok többnyire lassan nőnek, és megjelenésüknél csak sokkal később okoznak egészségügyi problémákat. A PSA teszt eredményeképpen gyakran ún. álpozitív leletet kapunk kézhez, ami sok aggodalmat, álmatlan éjszakát, és mindenek előtt további vizsgálatokat eredményez.

A teszt helyességét biopsziával ellenőrzik. A beavatkozáskor egy kisebb szövetet vesznek ki a prosztatából, és mikroszkóp alatt megvizsgálják, hogy tartalmaz-e kóros sejteket.

A prosztat biopszia:

  • fájdalommal járhat,
  • vér jelenhet meg ejakulációkor,
  • fennáll a fertőzés veszélye.

A korai fázisú rák gyógyítása során eltávolítják a prosztatát, röntgen terápiát alkalmaznak, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a daganat sorsát. Csak akkor végzik el a szükséges bevatkozásokat, ha a daganat nő vagy tüneteket okoz.

A sugárterápia vagy a sebészeti beavatkozás lehetséges mellékhatásai:

  • impotencia
  • eseti vizeletvesztés
  • bélpanaszok

Konzultáljon orvosával

A vizsgálat előtt orvosával konzultálva érdemes átbeszélni a következő szempontokat:

  • ha van olyan egészségügyi problémája, ami kockázatot jelenthet a szűrővizsgálat elvégzése során
  • nyugodtan mondja el orvosának, ha fél, szorong a vizsgálattól, a kezeléstől vagy a lehetséges diagnózistól

Ezt a tartalmat US Centers for Disease Control and Prevention(CDC) oldalról fordítottuk.

URL: https://www.cdc.gov/cancer/dcpc/resources/features/prostatecancer/

  

Dr. Romics Miklós a Firstmed urulógusa Önt is várja kérdéseivel vagy, ha részt szeretne venni a vizsgálaton. Klinikánkon jelenleg akciós a prosztata szűrés, melynek minden részletét megtalálják ezen az oldalon. 45 éves kor felett vagy családi halmozódás esetén kérjük mindenképp konzultáljon a szűrés szükségességéről háziorvosával.

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük