A Betegség Szaga

Testszagunk betegséget is jelezhet

Mondta Önnek valaha bárki is, hogy kellemetlen testszaga van? A rossz lehelet vagy a szokatlanul csípős hónaljszag bármely életkorban és bárkinél előfordulhat. Akár észrevesszük magunkon, akár nem, ezek a szagok betegségek előjelei is lehetnek. De a legtöbb testszag mégis teljesen normálisnak tekinthető.

“A rossz leheletet legtöbbször a fogakon és a nyelven megtelepedő baktériumok okozzák.” – magyarázza Dr. Madeleine S. Deming, az amerikai NIH Klinikai központ belgyógyásza. Normális, hogy reggel kellemetlen a leheletünk, különösen akkor, ha nyitott szájjal alszunk. A kiszáradt szájban több baktérium képes megtelepedni. A szájban élő baktériumok ként bocsátanak ki magukból, és az ilyen vegyületek különösen büdösek lehetnek, romlott tojásra vagy hagymára emlékeztetnek.

Ha a leheletünk fogmosás vagy szájöblögetés után is kellemetlen szagú, betegségre is gyanakodhatunk. Ezek a baktériumok fogszuvasodást és ínybetegséget is okozhatnak, mindkettővel azonnal orvoshoz kell fordulni. A rossz lehelet másik oka torok- vagy tüdőfertőzés is lehet. Ezekkel is célszerű minél előbb orvoshoz fordulni.

A lélegzeted szaga a test más részein jelentkező betegségekre is felhívhatja a figyelmet. A lélekzetben nem csak levegő van, hanem zavarosabb vegyületek is belekerülnek, amelyek a véráramon át eljuthatnak a szervektől a tüdőig. A gyümölcsszaghoz vagy erjedt almához hasonló szagú lehelet kezdődő cukorbetegség jele lehet.

Néha szervműködési zavarokat is előjelezhet a kellemetlen szájszag, a vesebetegségben szenvedőknek gyakran ammónia vagy vizelet szagú lehelete van. A komoly májbetegségben szenvedők rozsdás, fokhagymára vagy romlott tojásra emlékeztető szagot áraszthatnak.

A vérben szállított vegyületek szintén felszabadulhatnak a verejtékmirigyeken keresztül. Teljesen normális, hogy ezek a mirigyek stressz hatására kellemetlen szagokat bocsátanak ki. A hónaaljad más okok miatt is áraszthat szagot. A nedvesség és a szőr is lehetőséget teremt baktériumok megtelepedésére. Ezek a baktériumok is képesek kellemetlen szagokat eredményezni, de a tisztálkodás, szőrtelenítés és a dezodorok használata képes csökkenteni ezek elszaporodását.

A NIH kutatói kifejlesztettek egy elektronikus “orrot”, ami segít az orvosoknak, hogy gyorsabban diagnosztizálják az ilyen jellegű problémákat. Ez a kutatás még korai stádiumában tart. A laboratóriumban már analizálhatóak testünk szag-vegyületei. Kutyákat is kiképeztek arra, hogy jelezzék ha daganatos megbetegedésre utaló leheletmintával találkoznak.

Ha úgy érzi, tartósan kellemetlen a testszaga, az első lépés, hogy forduljon vele orvoshoz – tanácsolja Deming. ” Leggyakrabban fogorvos veheti észre a kellemetlen leheletet.”Ő alaposan átnézi a szájat, és ha szükséges további tesztek, vizsgálatok elvégzését javasolja.

Érdemes elkerülnünk azokat a közismert élelmiszereket, amik testszagot okozhatnak. Végezetül, fontos, hogy ne essünk pánikba, hiszen a kellemetlen szagok hátterében csak ritkább esetben áll komoly betegség – tette hozzá Deming.

Néhány hasznos tipp, hogy megelőzzük a kellemetlenségeket:

  • mosakodjunk rendszeresen, használjunk dezodort, és hordjunk mindig tiszta ruhát,
  • mossunk fogat naponta legalább kétszer,
  • ügyeljünk arra, hogy a szánk soha ne száradjon ki,
  • ne fogyasszunk hagymát, fokhagymát és más erős szagú ételt.

 

Forrás: Article courtesy of : NIH News in Health Sept. 2018

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük