Ha a fül fáj

Szabaduljunk meg a fülgyulladástól!

Rémálom, amikor a gyerek egész éjszaka sír a fülfájdalomtól. Ez mégis igen gyakran megtörténik, a mai modern világban is minden öt év alatti gyermek átesik rajta legalább egyszer.

A legtöbb fülgyulladás a középfülben zajlik, ez a dobhártya előtti részt jelenti. A középfület az Eustach-kürt köti össze a torok felső részével. Általában innen jut el a friss levegő a középfülbe és ezen keresztül tud eltávozni a felesleges folyadék is.

Megfázást követően gyakran a betegséget okozó vírus vagy baktérium a középfülre is átterjed. Amikor ez történik, az Eustach-kürt eldugul a felgyülemlett nyálkától. Ebben a környezetben könnyen megtelepedhetnek a baktériumok, és létrejöhet a fülfertőzés. Ez még több genny keletkezéséhez vezet. Ettől fájdul meg a fülünk ilyenkor.

De miért lesz annyi gyereknek fülfertőzése? Kisebb korúak esetében ennek az egyik oka, hogy az Eustach-kürt még nem elég nagy, ugyanúgy fejlődnie kell mint az immunrendszerünknek. Néhány gyermeknek lehet a szokásosnál lustább immunrendszere is, mely ezért nem száll be hatékonyan a fertőzések elleni harcba. – magyarázza Dr. Michael Hoa a NIH fül-orr-gégész szakorvosa és kutatója.

Nagyobb gyerekek és felnőttek Eustach-kürtje már elég nagy ahhoz, hogy elvezesse a felesleges folyadékot a középfülből. Kisebb gyermekeknél ez a járat szűkebb, így könnyebben eldugul.
Ha a fájdalom nem múlik, vagy a gyermek füléből folyadék távozik, érdemes minél előbb orvoshoz fordulni. A fülfertőzések nyűgössé tehetik a gyerekeket, gyakran láz is jelentkezik, esetleg hallásproblémák léphetnek fel.

Vannak olyan fülgyulladások is, melyek nem igényelnek komolyabb kezelést, többnyire maguktól meggyógyulnak.

“Fontos lenne, hogy ne minden esetben antibiotikumot írjanak fel a gyermekorvosok” – mondja Hoa. A baktériumok könnyen ellenállóvá válhatnak ezekkel a gyógyszerekkel szemben, ezért az orvosok néhány súlyos eset kivételével igyekeznek mellőzni ezeket.

Amikor gyógyszert kell szedniük a gyermekeknek, teljes adag gyógyszert adjunk be nekik. szedjék végig a kúrát, még akor is, ha jobban érzik már magunak. Ez természetesen nem mindig annyira egyszerű, hiszen a gyerekek nem igen szeretnek gyógyszert bevenni.

Amerikai kutatók nemrégiben vizsgálták a tíz napnál rövidebb antibiotikum kúrák hatékonyságát. Sajnálatos módon a rövidebb kúrák hatékonysága jóval alulmúlta a szokásos tíz napos intervallum alatt tapasztalható eredményeket. Ezzel egyidejűleg a kutatók azon dolgoznak, hogy a fület érintő fertőzések hatékonyabb kezelési módját kidolgozzák. Egy kutatócsoport olyan géllel kísérletezik, mely közvetlenül a fülbe kenve hatékonyabb, gyorsabb kezelési módszert biztosíthatna.

A fülgyulladások többségéért egy baktérium, a Haemophilus influenzae, vagy H. influenza felelős. Ezek a baktériumok könnyen összetapadnak, biofilmet, vékony, nyálkás réteget képeznek, amitől nehezen lehet megszabadulni. Ellenük sajnos sokszor előfordul, hogy az antibiotikumok is hatástalanok.

Folyamatban van egy olyan védőoltás kidolgozása, mely védene a H. influenza vírussal szemben. Ez a vakcina a jövőben megoldást jelenthet majd sok gyermek szenvedésére.
A gyakori fülgyulladás esetén az orvos gyakran fülmosást javasol, mellyel biztosítható a hallójáratok tisztaságát.

A fülgyulladás nem fertőző, és vannak trükkök, melyekkel csökkenteni lehet előfordulását. Olvassa el tanácsainkat, hogy Ön is megelőzze ezt a kellemetlen jelenséget.

A cikkhez a NIH News 2018. október hírlevelét vettük alapul

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *