Tudni sajnos nem elég…

Első rész

Előfordult már a családod vagy barátnőid körében mellrákos megbetegedés? Van az ismerettségi körödben olyan, aki cukorbeteg? Esetleg olyan 50 év alatti rokonod, akinél vastagbél daganatot diagnosztizáltak? Kutatások kimutatták, hogy ha csak egyszer is igennel válaszoltál, neked is megvan az esélyed arra, hogy örököld ezeket a betegségeket felmenőidtől. Családi anamnézis esetén minél hamarabb konzultálj kezelőorvosoddal, és évente rendszeresen járj szűrővizsgálatokra, hogy megelőzd, vagy még korai stádiumban felfedezd ezeket a betegségeket.  Az időbeni felismerés nagymértékben javítja gyógyulási esélyeinket!

Tudtad, hogy Hálaadás napján mást is ünneplünk? Egészen pontosan a Nemzeti Családi Anamnézis Napját. Ha egyik szülőnk, vagy közeli rokonunk sem szenved semmilyen rákos megbetegedésben, vagy cukorbetegségben, de a család másik ágáról volt már erre példa, akkor sajnos mi magunk is veszélynek vagyunk kitéve a családi halmozódás miatt. Ezért is nagyon fontos tudni ezekről a rizikófaktorokról hiszen csak így tehetünk még időben ellene. Az első lépés, hogy ismerjük meg családi anamnézisünket. Fordítsunk elegendő időt családunkra a közelgő ünnepekkor, hiszen ez remek lehetőség arra, hogy beszélgessünk, és jobban megismerjük a másikat. Sajnos ide tartoznak olyan kényes témák is, mint a családban korábban előforduló betegségek , amiről nem minden esetben könnyű beszélni, de sokszor életet menthet egy-egy ilyen fontos információ! Sok családban nem szokás beszélgetni a rossz dolgokról, beleértve a megbetegedéseket is,  de – ahogy már többször is hangsúlyoztuk – a megelőzés szempontjából elengedhetetlenek ezek az információk. Azt is mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy nem csak saját magunk miatt fontos tudunk ezekről az orvosi kórképekről, bármely családtagunk számára is ugyanolyan fontos és hasznos ezen betegségek ismerete.

Nem tudod hogy kezdj bele? A „My Family Health Portrait” a megoldás!

„My Family Health Portrait” egy ingyenes és könnyen használható alkalmazás, hogy nyomon követhessük családunk fontosabb egészségügyi adatait. Az applikáció segítségével könnyen meg is oszthatjuk családtagjainkkal és kezelőorvosunkkal az összegyűjtött információkat!

Hogyan gyűjtsük össze családunk legfontosabb egészségügyi adatait?

 • Beszéljünk a családtagokkal! Kérdezzük meg legközelebbi hozzátartozóinkat (szülők, nagyszülők, testvérek, nagynénik, nagybácsik, unokatestvérek), mint anyai, mind apai ágról a családban már előfordult krónikus betegségekről.
 • Ne féljünk kérdezni! Az alábbi információkat mindenképpen szükséges megszereznünk:
  • Milyen krónikus betegség (szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint) fordult már elő a családunkban?
  • Előfordult-e rákos megbetegedés a családban? Volt-e már valakinek stroke-ja, vagy agyvérzése?
  • Ha igennel válaszoltunk bármelyik kérdésre, hány éves korban jelentkezett először az adott betegség?
  • Elhunyt szeretteink mikor és milyen betegségben haltak meg.
 • Jegyzeteljük a megszerzett információkat, illetve mindig minden változást rögzítsünk, hogy naprakészek legyünk. A „My Family Health Portrait” egy ingyenes, webalapú applikáció, ami segít rendszerezni a saját illetve családunk egészségügyi adatait. A program arra is lehetőséget nyújt, hogy ezen adatokat, könnyen és egyszerűen megoszthassuk rokonainkkal, illetve kezelőorvosunnak is.
 • Osszuk meg tudásunkat! Ha úgy érezzük, hogy családi anamézisünk alapán nagyobb eséllyel fordulhat elő nálunk egy a már többször is felsorolt krónikus betegségek közül, mindenképpen jelezzük ezt orvosunknak. Fontos, hogy ha nem is vagyunk tisztában az összes családi kórelőzménnyel, amikről tudomásunk van, azt mindig jelezzük háziorvosunknak, hiszen már ez is sokat segíthet abban, hogy panaszaink, illetve a családi halmozódás alapján milyen szűrővizsgálatok szükségesek és javasoltak számunkra.

Ugyanakkor mindez visszafele is igaz. Amennyiben nálunk diagnosztizálnak rákos elváltoztást, cukorbetegséget, vagy egyéb krónikus megbetegedést, fontos, hogy ezt minél hamarabb megosszuk családunkkal is. Ugyanez igaz abban az esetben is, ha genetikai tesztet csináltattunk, hiszen ennek ismerete lényeges információval látja el családunk többi tagját is. Minél többet tudunk a családi anamnézisről, annál nagyobb eséllyel tudunk időben cselekedni, illetve a rendszeres szűrővizsgálatok is legalább ennyire fontosak. Évente járjunk állapotfelmérésre és laborvizsgálatra, nők esetén nőgyógyászhoz, férfiak esetén pedig urológushoz.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük