Tudni nem elég (2. rész)

Tudni nem elég (2. rész)

Decemberben megjelent cikkünkben már felhívtuk a figyelmet a családi halmozódás fontosságára, illetve, hogy miért is fontos tudni, hogy milyen betegségek fordultak már elő családunkban. Ezek az információk segítenek nekünk és kezelőorvosunknak is, hogy időben kiszűrhessük ezeket a betegségeket, hiszen minél korábban tudjuk, hogy baj van, annál könnyebb megoldást találni ezekre. Korábbi cikkünk folytatása következik.

 

Hogyan kezeljük megfelelően a megszerzett információkat?

yzásról való leszokás, a rendszeres mozgás bevezetése a mindennapjainkba, az étkezési szokásaink megváltoztatása. Sajnos a családi anamnézisünket nem változtathatjuk meg, de ismervén ezeket a veszélyeket, saját életvitelünkön tudunk változtatni! Ilyen például a dohán

Egyeztessünk kezelőorvosunkkal, hogy ő milyen változásokat javasol számunkra, beleértve a szükséges szűrővizsgálatokat, hiszen hosszútávon mi vagyunk azok, akik ebből profitálhatunk.

Mit tehetünk, ha a családunkban előfordult már:

  • Vastagbéldaganat: ha a közeli családtagjaink között (szülők, nagyszülők, testvérek) már előfordult vastagbélrák, mindenképpen konzultáljuk kezelőorvosunkkal, hiszen nagy valószínűséggel sokkal korábbi életkorban el kell kezdenünk a szűrővizsgálatokat. Rendszeres tükrözésre is szükség lehet. Bizonyos esetekben háziorvosunk genetikai konzultációra is elküldhet minket, ahol különböző genetikai tesztekkel szűrik ki, hogy hajlamosak vagyunk-e az adott betegségre.
  • Mell- vagy petefészekrák: amennyiben van mellrákos családtagunk, rendszeres mammográfiai vagy ultrahang vizsgálatra lesz szükségünk, hiszen így szűrhetjük ki időben, hogy az esetleges elváltozásokat. Esetleges genetikai tesztekkel megtudhatjuk, hogy van-e hajlamunk örökletes mell- vagy petefészekdaganatos megbetegedésekre. Néhány esetben kezelőorvosunk gyógyszeres kezelést írhat elő (tamoxifen vagy raloxifene), hogy csökkentsék a daganat kialakulásának lehetőségét!
  • Szívbetegség: saját magunk is sokat tehetünk azért, hogy ne kövessük szívbeteg családtagjaink példáját. Étkezzünk egészségesen, mozogjunk rendszeresen, figyeljünk arra, hogy súlyunk alkatunkhoz mértem megfelelő legyen, lehetőleg ne dohányozzunk, csökkentsük az alkoholfogyasztást, és amennyiben lehetséges próbáljuk leszokni a rendszeres gyógyszerfogyasztásról is. Természetesen mindenezek mellett az éves szűrővizsgálatok és laborok is legalább ennyire fontosak!
  • Cukorbetegség: ha a családban előfordult már 2-es típusú cukorbetegség, sajnos nagy az esély arra, hogy nekünk is szembe kell nézzünk a diabétesszel. A cukorbetegség kialakulást azonban meg tudjuk előzni egy kis odafigyeléssel, illetve folyamatos laborvizsgállattal, cukor- és inzulinterheléssel, megfelelő diétával.
  • Csontritkulás: ha oszteoporóziusunk van, a csontjaink elvékonyodnak, és könnyebben törnek. Amennyiben a családunkban előfordult már ilyen, nekünk is fontos odafigyeljünk a porcosításra, illetve táplálkozzunk kálciumban gazdagon, szedjünk D-vitamint, illetve mozogjunk rendszeresen!
  • Örökletes hemokromatózis: A hemokromatózis összefoglaló neve mindazoknak a betegségeknek, amelyekben a szervezetben fokozott vasfelszívódás miatt a vastartalom a normális szint fölé emelkedik. A felesleges vas lerakódik a szervezetben, amely szövetkárosodáshoz, szív- és érrendszeri betegséghez, illetve daganathoz vezethet. Mivel a betegséget gyakran későn ismerik fel, fontos, hogy tudjuk róla, hiszen csak így tudunk változtatni azon, hogy a hajlamból ne legyen betegség!

A cikket eredetije a CDC.gov oldalon jelent meg!

 

Klinikánkon végzett éves szűrése alkalmával (állapotfelmérés, nőgyógyászati kivizsgálás, prosztata ellenőrzés), mindenképpen jelezze orvosának a családjában már előfordult betegségeket, hiszen ezek akár az ön esetében is előfordulhatnak!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *