védett fészekbe születni

Védett Fészekbe Születni

Mit jelent védett fészekbe születni?

Dr. Kulcsár Andrea gyermekgyógyász, a fertőző betegségek szakorvosa, védőoltási szaktanácsadóként országos és nemzetközi szaktekintély.

 „Naponta szembesülve az elkerülhető szenvedésekkel — védőoltással megelőzhető fertőzések következményeivel — következetesen a megelőzés aktív képviselője lettem. Védőoltási szaktanácsadóként feladatom az oltásokkal kapcsolatos események értékelése, olthatóság eldöntése, egyéni oltási tervek készítése speciális körülmények között (immunológiai sérülés, súlyos alapbetegség, allergia stb).

Évente közel kétezer egészséges vagy beteg gyermek és felnőtt ellátását végzem a szakrendelésen. Munkámhoz hozzátartozik a folyamatos önképzés, a nemzetközi irodalom naprakész követésével. Több nemzetközi és hazai munkacsoport tagjaként folyamatos tapasztalatcserével igyekszem egységessé tenni a védőoltási gyakorlatot, átadni tudásomat orvosoknak.”

Fészekimmunizáció

Az oltás világnapjának (április 24.) apropóján  Dr. Kulcsár Andreával beszélgettünk az védőoltások  fontosságáról nem csak  gyermekeink védelme esetén, hanem már a családtervezésnél is. Miért fontos, hogy ne csak gyermekünket óvjuk, hanem mi magunk is rendelkezzünk megfelelő immunitással? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a doktornő segítségével!

Családtervezési programban gyermeket vállalók genetikai, családvezetési tanácsadáson vesznek részt, közismertek a szülést felkészítő foglakozások is. Természetes a leendő anya egészségi állapotának felmérése, a szociális körülmények rendezése a család lehetőségeinek megfelelően.

Azonban közel sem természetes és megszokott gyakorlat a fertőzések védőoltással történő prevenciója a gyermekvállalás előtt. Még azokban a családokban sem, ahol van már nagyobb, közösségbe járó gyermek.

Utólag, ha felmerült a fertőzés lehetősége, mert a várandós anya vagy annak nagyobb gyermeke találkozott fertőző betegségben szenvedő egyénnel, kivétel nélkül eszébe jut mindenkinek, hogy a bárányhimlő, a rubeola, az influenza veszélyes lehet a magzatra és anyára nézve. Nem érthető a tétlenség, amikor még volna megoldás! Családokat gondozó kollégáknak ajánlom figyelmébe a fészek immunizálási gyakorlatot!

A fészek immunizálás a nyáj immunitás megvalósítása a családban. A célja, hogy a magzat védett környezetbe szülessen, az anya védőoltással megelőzhető betegséget, és annak felesleges veszélyét elkerülje. A fiatal, fogamzó képes nők 5-, esetenként 10%-a bárányhimlő vírussal szemben nem védett, védőoltásban részesült fiatalok 20%-ánál a rubeola, kanyaró vírus elleni védettség megszűnt vagy nem mérhető. Köztudott tény, hogy a gyermekbetegségek többsége felnőttkorban súlyosabb formában zajlik, illetve a koraterhességben elszenvedett fertőzésnek súlyos magzati fejlődési rendellenesség lehet a következménye. A várandós nő kortársaihoz képest esendőbb, mert a terhesség előrehaladtával kardiorespiratórikus státusa romlik, immunrendszerében végbemenő változások fertőzésekre fogékonyabbá teszik, gyakoribbak a progresszív lefolyású infekciók.

Észszerű elvárás, hogy az újszülött olyan családba szülessen, ahol a családtagok nem veszélyeztetik, nincs kitéve felesleges veszélynek, mert a bárányhimlőre fogékony édesanyját terhességvállalás előtt a családtervezési program keretében gondos orvosai védőoltásban részesítették. Testvérét, aki már közösségbe jár a kötelező oltások mellett saját érdekében is immunizáltuk az elérhető ajánlott oltásokkal, így nem vehet részt a kórokozók transzmissziójában. Bárányhimlő elleni oltás mellett megkapta az 5 éves kor alattiaknak javasolt pneumococcus elleni oltást, és meningococcus elleni emlékeztető oltásban is részesítették.

Hozzásegíthetjük a családot, hogy egészséges gyermekük szülessen oly módon is, hogy már terhesség előtt szűrővizsgálatot végzünk. Kívánatos volna a példanélküli következetességgel és eredményesen végzett hepatitis B vírus szűrés mellett az anya toxoplasma fertőzöttségének,  rubeola és bárányhimlő fogékonyságának ellenőrzése. Ha mindez időben, a fogantatás előtt történik, akkor az élő kórokozó tartalmú oltások után 28 nappal biztonságos terhesség vállalható.

Tudom, hogy sokak számára nehezen feldolgozható tény, hogy terhesség alatt is lehetséges immmunizálni, de el kell fogadnunk a nemzetközi gyakorlatot! Évekkel ezelőtt végérvényes állásfoglalás született arról, hogy közvetlenül terhesség előtt, alatt vagy a szoptatás időszakában alkalmazott védőoltások feltételezett magzati rizikója, terhelő hatása az újszülött éretlen  immunrendszerére csupán elméleti feltételezés volt. Veszélyes, mély gyökereket vert teória, ami milliókat veszélyeztet olyan fertőzésekkel, melyek védőoltással megelőzhetők lennének!

Az influenza elleni védekezéshez 2012 óta létezik WHO külön ajánlás gyermekvállalás idejére, mivel a terhesség súlyos, komplikációval járó influenza megbetegedésre hajlamosít. Tekintettel arra, hogy a fertőzés okozta veszteség kézzelfogható, miközben az oltások feltételezett kára bizonyítást nem nyert, az influenza elleni oltást a terhesség idejétől függetlenül a járvány alatt, bármely trimeszterben javasolt elvégezni. A várandó nő és az újszülött környezetét, családtagokat is oltani szükséges.

Tudatosan, élő, gyengített kórokozót tartalmazó oltóanyagot nem használunk terhesség alatt, a feltételezett embriopátia elvi lehetősége miatt. Fontos tudnivaló ugyanakkor, ha valaki véletlenszerűen terhesség alatt kapott ilyen összetételű védőoltást, a terhesség megszakítása NEM indokolt, mivel oltóanyag következtében tényleges magzati károsodást nem észlelt senki. Járványszerű megbetegedés esetén még terhesség alatti ellenjavallatok is feloldhatók, mivel a fertőzés tényleges veszélye, és következménye nagyban felülmúlja az oltások – kizárólag feltételezett – kárát.

Franciaország vezetésével évekkel ezelőtt úgynevezett „fészek”program indult a fiatal gyermekvállalók között, 2014 óta az Egyesült Királyságban a terhesség alatt rutinszerűen oltást kapnak a várandós anyák.  A program célja az Európában is emelkedő tendenciát mutató szamárköhögés visszaszorítása az oltatlan csecsemők védelme érdekében.

A család, a szülők immunizálása egyet jelent a közvetlen környezet fertőzésmentesítésével, emellett az anyai ellenanyagok átadásával az újszülött direkt védelmet is kaphat arra az időre, míg őt magát immunizációval védetté nem tesszük.

A csecsemő szamárköhögés, diphteria, tetanusz, H. influenzae b, pneumococcus, meningoccus elleni védettsége az időben megkezdett, indokolatlanul nem halasztott sorozatoltásokkal is leghamarabb 5 hónapos korra valósulhat meg, addig az újszülöttet a közvetlen környezete, a családtagok védhetik.

Ha nem biztos abban, milyen otlásokra lenne szüksége, esetleg utazással kapcsolatban oltatna, kérjen időpontot Dr. Kulcsár Andreához vakcináció konzultációra. A doktornő szerdai rendelésére a +36 1 224 9090-es telefon számon tudnak időpontot egyeztetni!

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *