Évente járjunk szűrésre!

A nők körében a mellrák a második leggyakrabban jelentkező megbetegedés. Hazánkban 10-12 nőből egy élete során átesik ezen a betegségen. Jó hír, hogy a legtöbb esetben az időben felfedezett mellrák gyógyítható. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a férfiaknál is nagy számban előfordul a melldaganat.

A daganat a mell különböző részeiben alakulhat ki, de leggyakrabban a tejcsatornakban vagy a tejmirigyekben kezdődik.

Az önvizsgálat előfeltétele, hogy jó képünk legyen arról, hogy mi normális a mellünkben. Az alapos és rendszeres mell önvizsgálat elengedhetetlen része kellene legyen minden nő életének, de sajnos ez sem helyettesíti az évenkénti szűrést, mivel a korai szakaszban sokszor nincsenek tapintható, látható jelei a betegségnek. Sokszor a nőgyógyász veszi észre a csomót a rutinvizsgálat során.

Más tünetek:

  • Duzzanat a mell egy részén
  • bőrirritáció
  • fájdalom a mellben, a mellbimbóban, pirosodás, pikkelyek
  • a mellbimbó vagy a mell bőrének megvastagodása
  • csomó a hónaaljban

Kezelés:

Szerencsére a melldaganat többnyire gyógyítható. A kezelés általában egy sebészeti beavatkozással kezdődik, melyet többnyire sugárterápia követ. Ha fennáll az áttétképződés veszélye, az orvosok kemoterápiát rendelnek el. Ezek a terápiák megakadályozzák a daganat kiújulását, és, hogy a sérült sejtek a mellen kívül máshová is eljussanak. A kiválasztott kezelésről egy orvoscsoport dönt, ebben jelentős szerepet játszik a tumor mérete és más egyéni faktorok.

Csökkentse a mellrák kockázatát:

  • szabaduljon meg a túlsúlytól, mert a menopauzát követő súlygyarapodás növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.
  • Éljen aktívan, mozogjon sokat egészsége megőrzésének érdekében. Nem csak a súlygyarapodástól szabadulunk így meg, a mozgás más előnyeit is megtapasztalhatjuk. Próbáljunk meg legalább heti 150 percet aktívan, pulzusszámunkat megemeelve tölteni, vagy minden nap mozogjunk 30 percet.
  • Limitáljuk az alkohol fogyasztást
  • A kis mértékben történő alkohol fogyasztás is növeli a mellrák kialakulásának kockázatát: napi 3,5 deci sörnél, másfél deci bornál többet nem ajánlott fogyasztani.

A mellrák kialakulásában a legnagyobb szerepet a kor játssza, hiszen a legtöbb megbetegedés 50 éves kor felett jelentkezik.

Bár a családi előzmény növeli a betegség kockázatát, 10 megbetegedésből csak 2-nél találunk erre utaló információt a kórtörténetben.

Ha bármilyen rendellenességet vagy változást tapsztal a mellében, azonnal keresse fel nőgyógyászát vagy menjen el ultrahang vizsgálatra/mammográfiára. Ha több mint egy éve nem járt emlőszűrésen, jelentkezzen be központi telefonszámunkon (+36 1 224 9090)

 

Forrás: brides.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *