Miért kérjünk második véleményt?

Sokunknak sok stresszt és frusztrációt okoz, ha nem azt halljuk az orvosnál, amit szeretnénk. Bár sok betegség azonnali beavatkozást igényel, azért, ha tehetjük, menjünk el egy másik orvoshoz is és kérjük ki a véleményét! Sokan, bár megbízunk az orvosunk véleményében, szeretjük egy másik hasonló képzettségű ember véleményét is kikérni. Ha már gondolt arra, hogy jó lenne egyszer egy második véleményt is kérni, vagy próbálta elképzelni, hogyan is működhet, itt minderre megtalálja a választ.

Megbántom ezzel az orvosomat?

Ez sokak fejében megfordul, mikor második véleményért fordulnak orvoshoz. Viszont ettől ritkán kell tartanunk, mert az orvosok nagy része pozitívan fogadja második vélemény iránti igényünket, főleg, ha az alátámasztja a saját véleményüket, s ezáltal ön magabiztosabban veti alá magát az általuk javasolt beavatkozásnak.

Miért kérnek az emberek második véleményt?

Különböző orvosképző egyetemek a saját meggyőződésük szerint adják át a tudást, az onnan kikerülő orvosok más-más módon kezelhetnek egy-egy betegséget. Sok páciens csak arra kíváncsi, hogyan reagál az orvosuk egy ilyen felvetésre, hajlandó lenne-e alternatív utat keresni. Mások jobb kisugárzással rendelkező orvost keresnek, akinek döntésében jobban megbíznak. Ne feledjük, hogy a vélemények szerteágazóak lehetnek, s az egyik doktor javaslatát a másik őrültségnek titulálhatja. Jó kezdés lehet, ha utánajárunk, hogy kezelőorvosunk milyen tapasztalattal, tudással, gyakorlattal rendelkezik a szóban forgó betegség kezelésében; ez megkönnyíti a döntést abban, hogy keressünk-e másik orvost.

Hogyan segíthet egy második vélemény?

Egész egyszerűen, megnyugtathat. Az, hogy a két doktor véleménye megegyezik-e egymáséval, sok mindentől függhet, mint azt fentebb is taglaltuk. Ám ha egymást megerősítő véleményt kapunk, az nagyon megnövelheti a bizalmunkat a kezelés helyénvalóságában. Ha úgy érzi, hogy nyugodtabb lenne két, egymást megerősítő vélemény birtokában, akkor mindenképpen ez az út.

Kapjon több választ

Lehet, hogy az orvosa nem elég nyitott arra, hogy megosszon önnel minden részletet az állapotát illetően. Ha szeretne jobban informált lenni, ez egy jó alkalom arra, hogy egy másik, közlékenyebb, orvoshoz forduljon, így pontosabb diagnózist kaphat. A két vélemény és információhalmaz megkönnyíti a lehetőségeinek felvázolásában és egy magabiztosabb döntés meghozatalában.

Második véleményt kérni egészségi állapotunkat illetően nem elítélendő tett, ne tartsunk tőle, hogy ezzel megbántjuk orvosunkat. Ha a saját szakmájában az ön véleményét kérnék ki, valószínűleg másokat is megkérdeznének, mielőtt levonnák a végső konklúziót. Az orvosok ezzel hasonlóképpen vannak, és két egybehangzó vélemény csak megerősítheti a bizalmat és a kezelés létjogosultságát, valamint annak pozitív kimenetelét.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *