Belefáradt a D vitamin-hiányba?

Az elmúlt pár évben kutatók rámutattak, hogy a D-vitamin, amelyet a napsütés hatására szintetizálunk illetve megtalálható néhány élelmiszerben is, sokkal több betegség megelőzésében játszik fontos szerepet, mint azt eddig hittük. Az utóbbi tizenöt év kutatási eredményei szerint a D-vitamin hiánya jelentősen megemeli a szívbetegségek, a prosztata, a mell és vastagbél rosszindulatú daganatainak előfordulását; ezen kívül egyes kutatások összefüggést találtak az alacsony D-vitamin szint és a felső légúti betegségek gyakorisága között is. Várandós nők körében végzett kutatások kimutatták, hogy összefüggés van a D-vitamin hiánya és a terhességi diabétesz, valamint a preeclampsia között. Fontos tudni, hogy a magzat képtelen saját magának D-vitamint előállítani. Ezért szükséges tehát, hogy az édesanya D-vitamin szintje megfelelő legyen annak érdekében, hogy biztosítani tudja a babája megfelelő fejlődését.

A fenti felismeréseknek köszönhetően, a téli időszakban a felnőtteknek javasolt napi D-vitamin bevitelt megnövelték 400 nemzetközi egységről 1500-2000 NE-re. Ennek a mennyiségnek az elérése különösen fontos a várandós nők részére, a túlsúlyos emberek esetében pedig lehetséges, hogy ennek a mennyiségnek a kétszerese is szükséges. A sötétebb bőrű emberek szükséglete is magasabb lehet, mert az ő bőrük pigmentje jobban elnyeli azokat az ultraibolya sugarakat, amelyek a D-vitamin termeléséhez szükségesek.

Mivel az átlag magyar háztartásban a napi D-vitamin bevitel 80 NE per fő alatti értéket mutat, egyértelmű, hogy a különbséget kompenzálni kell. A téli hónapokban jut szervezetünk a legkevesebb D-vitaminhoz: a nap sokkal kevesebbet süt, és kevesebb időt töltünk a szabadban, azt is jól felöltözve. A D-vitamin hiány következtében pedig fáradtnak, kimerültnek érezhetjük magunkat a tavaszi hónapokban. De van megoldás! Testünk D-vitamin szintjét étrend-kiegészítők használatával helyreállíthatjuk.

Mikor ellenőrizte utoljára D-vitamin szintjét? Jöjjön el klinikánkra és vegyen részt a FirstMed D-vitamin szűrésén, mely az éves állapotfelmérés egyik fontos eleme! Bővebben itt olvashat a kivizsgálásról.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *