Tso generális csirkéje

Tso generális csirkéje az egyik kedvenc ételem. Tso generális a Qing dinasztia katonai vezére volt, aki minden győzelmét egy ilyen csirkés fogással ünnepelte meg, és közben a csata tanulságain gondolkozott. Természetesen ez az étel annyira számít eredetileg kínainak, amennyire a fenti történet a valóságon alapul.

Az Észak Amerikában élők számára a kínai étel nem jelent mást, mint a kínai bevándorlók által készített édes savanyú csirke, tavaszi tekercs és szerencsesüti. Ha csak egy kis időre ellátogatunk Kínába, hamarosan realizálnunk kell, hogy az ottani ételek sem ízre, sem szagra nem hasonlítanak az amerikai Panda Expresszekben vagy a magyarországi kínai büfékben kapható ételekhez. Miután a 90-es évek elején egy évet töltöttem Kínában, bizonyosan állíthatom, hogy abban az országban mennyei ételeket kóstolhatunk.
Természetesen, aki az elamerikaiasodott kínai ételeken szocializálódott, mindig vágyik arra, hogy egyen egy jó Tso generális féle csirkét. Ezt a receptet az interneten találtam, és olthatatlan vágyat éreztem, hogy elkészítsem. Előnye, hogy nem kell sok olajat használnunk a sütéshez és még wokra sincs hozzá szükség.

 

De a roppanós köntös és egy kis szósz sem hiányozhat ebből a fogásból. A ropogtatásról a kukoricapehely törmelék “gondoskodik”, a szósz pedig azoknak is élményt jelent, akik a csipősebb ízeket részesítik előnyben. Tálalhatjuk rizs ágyon vagy szezámmagos, zöldhagymás körettel.

Nálunk nagyon nagy siker volt, még a kis totyogósom is befalt belőle egy minket is megszégyenítő adagot.

Hozzávalók:

 • 1 kg csirkemellfilé, bőr nélkül, 5 cm-es darabokra vágva
 • 35 g finomliszt
 • 2 nagy tojás
 • 3 bögre összetört kukoricapehely

 

A szószhoz:

175 ml húsleves alaplé

8 ml paradicsomszósz

30 ml szójaszósz

25 ml hoiszin szósz

8 ml sriracha szósz

45 ml riszecet

20 g porcukor

25 gram kukoricaliszt 2 evőkanál vízzel elkeverve

5 ml pirított vagy nyers szezámmagolaj

2 szárított kínai chili (kihagyható)

Szezámmag (kihagyható)

 

Elkészítés:

 1. Melagítsük elő a sütőt 220 fokra, és helyezzük a sütőrácsot középre.
 2. Tegyél egy nagy sütőtálba sütőpapírt.
 3. Három egymás melletti tálba tegyél lisztet, tojás, és a kukoricapehelytörmeléket.
 4. Mindegyik csirke darabot mártsd bele a lisztbe először, majd forgasd meg a tojásban, végül fedd be a kukoricpehely törmelékkel.
 5. Helyezzük a csirkedarabokat a sütőtálba, majd süssük körülbelül 13 percig, ameddig a csirke aranybarna színt nem kap.
 6. Ez alatt az idő alatt, keverjük össze a szósz hozzávalóit a kukoricaliszt kivételével és egy közepes serpenyőben forraljuk fel.
 7. Egy másik lábasban adjunk hozzá a kukoricaliszthez néhány evőkanál hideg vizet és kezdjük el felforralni. Lassan adjuk hozzá a szószt, egy percig főzzük össze.
 8. Vegyük ki a csirkéket a sütőből és tegyük egy nagy tálba. Öntsük rá a szószt, és ha szezámmagot is szórna rájuk, most jött el az erre alkalmas idő.
 9. Kapcsoljuk ki a sütőket és a csirke tálalásra kész.

Jó étvágyat!

Tudta?

 • A kínai orvoslás szerint a kínai ételeknek 5 íz egyensúlyára kell épülniük: édes, keserű, sós, savanyú és csipős.
 • A kínaiak átlagosan 45 milliárd evőpálcikát használnak el évente. Ennyi pálcikát 300 négyzetméternyi bambuszfenyőből lehet elkészíteni.
 • Szinte minden ételt szeletelve árulnak, ezért egyszerű pálcikával fogyasztani.
 • Csakúgy mint számos más országban, a levest az utolsó fogásként szolgálják fel. Úgy gondolják, segíti az emésztést.
 • A ketchup egy kínai találmány. Eredetileg egy sós halas szósz volt, ke-tsipa névvel.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *