Mentás, medvehagymás sült tészta

A medvehagyma: lágy, zöld levelű, a fokhagymához hasonló ízű növény, ami tavasszal néhány hétig beteríti a földeket és amilyen gyorsan előjön, olyan gyorsan el is tűnik. Régen ritkaság számba ment, manapság viszont minden piacon bőséges kínálat van ebből a tavaszi főzés szimbólumává vált növényből. De hogyan is tudjuk elkészíteni? Gyakran elmegyek mellette, örömmel konstatálva, hogy… [Bővebben]

Göngyölt gyümölcsös csirkemell

Vigyen egy kis színt a tél első hónapjába! Izgalmas decemberi receptünk ötvözi a szárított gyümölcsök édes ízét a száraz bor kellemes aromájával. Körítésnek pedig ideális hozzá a zöldborsós párolt rizs vagy a tepsis burgonya. Göngyölt gyümölcsös csirkemell Hozzávalók: 4 db közepes nagyságú csirkemell filé (kb. 1 kg) 6-8 db friss vagy aszalt* füge 12-16 szem… [Bővebben]

Kacsacomb recept

Kacsacomb birsalmás káposztával és brokkolis burgonyapürével – dietetikusunk ajánlásával. Hozzávalók: 4 db hízott kacsacomb (lehet libacomb) 2 vöröshagyma 5-6 gerezd fokhagyma kb. 2 teáskanál morzsolt majoránna kb. 1 teáskanál kakukkfű kevés őrölt feketebors 1,5 dl száraz fehérbor só A párolt káposztához: 1 kg lilakáposzta 4 evőkanál zsiradék (olaj vagy zsír) 2 db birsalma 1 db… [Bővebben]

Ratatouille – a francia lecsó

Az egyik kedvenc, fűszeres és egészséges ételem a magyarok által francia lecsónak is nevezett Ratatouille. Míg a hagyományos magyaros lecsó  egy hagymás ragu paprikával, paradicsommal és fűszerekkel, addig a francia változat frisségét a felkockázott cukkini adja, így érdemes addig kipróbálni ezt a receptet, ameddig szezonja van ennek a zöldségnek. Az alábbi receptet a délutáni órákban… [Bővebben]

Hidratálás ennivalóval

Életszükségleteink egyik legfontosabb eleme a víz. Amint azt a nyári hónapokban rendszeresen tapasztaljuk, a víz fontos szerepet tölt be testhőmérsékletünk szabályozásában. Amellett hogy oxigénnel és táplálékkal látja el sejtjeinket, hozzájárul az ásványi anyagok és egyéb tápanyagok felszívódásához és felhasználásához is. Ez a funkció fontos egész testünk megfelelő működése érdekében, mert az ásványi- és tápanyagok nagy… [Bővebben]

Medvehagymás frittata

Végre itt a tavasz. Ahogy közeledik a jobb idő, egyre többet süt a nap, újra előtérbe kerülnek a friss szezonális zöldségek és gyümölcsök. Én személy szerint nagyon szeretem ezt az időszakot. A hosszú, hideg és friss zöldségekben szűkölködő magyar tél után (ami, valljuk be, idén nem is volt annyira hideg) végre fellélegezhetünk, és újra zöldségek… [Bővebben]

Narancsos-diós saláta csirkével

Végre itt a tavasz, és egyre több friss termék áll rendelkezésünkre. Bár ezt az ételt ugyanolyan egyszerű elkészíteni, mint bármelyik másik salátát, érdekes színvilágának, az édes és a sós ízek ínyenc kombinációjának és változatos összetételének köszönhetően a narancsos-diós saláta fogyasztása különleges élménynek bizonyulhat. Egyszerű de kifinomult, egészséges és ízletes, laktató de könnyű. Arról nem is… [Bővebben]

Diabétesz világnap: november 14

Tudta? A cukorbetegek 50%-a nem is tudja, hogy e betegségben szenved! A cukorbetegségben szenvedők szervezete egy inzulin nevű hormon hiánya vagy rezisztenciája miatt helytelenül dolgozza fel a szőlőcukrot (glükózt). Ilyenkor a szervezet nem képes a vérből kivonni a glükózt, és bár a vércukor megemelkedik, egyes sejtek nem jutnak hozzá az energiadús cukorhoz, ezért a szervezet… [Bővebben]

Készítsünk hamburgert

Én személy szerint télen-nyáron használom a grillsütőm. Attól, hogy kint mínusz 5 fokot mutat a hőmérő, bent a kellemes melegben még mindenkinek jólesik egy kis grillezett csirkemell. A legtöbb ember ennek ellenére a konyhaszekrénye legmélyére száműzi a grillsütőt szeptember és május között. De most, hogy újra itt a grill szezon, felmerül a kérdés, hogyan is állítsuk… [Bővebben]

Újburgonya

Emlékeznek a Forrest Gumpban arra a jelenetre, amikor Forrest tengerész barátja, Bubba, arról mesélt, hogy hányféleképpen tudná elkészíteni a garnélarákot? Mivel elég messze élünk a tengertől, felénk igen ritka a garnélarák, így hát felesleges is belemerülni, hogy milyen módokon tudnánk elkészíteni. Viszont beszélhetünk az újkrumpliról, amiből éppen olyan jó ételek készíthetőek, rendkívül sokfajta módon és… [Bővebben]