Diabetológia

if_inmd_diabetes_monthA diabetológia a szervezet szénhidrát- anyagcsere megbetegedéseivel foglalkozó orvosi szakterület.

Ezen betegséget cukorbetegségnek hívjuk, melynek több oka lehet. A betegség kialakulásában genetikai tényezők, az életkor előrehaladása, az elhízás, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is szerepet játszhatnak.
Három fajtáját különböztethetjük meg: 1-es, 2-es típusú és terhességi cukorbetegséget. Az 1-es típusú diabetes mellitus hátterében az inzulin teljes hiánya áll, míg a leggyakoribb: második típusú cukorbetegséget mind az inzulin elválasztási zavara, mind a felhasználási zavara jellemzi. A 2. típusú cukorbetegséget korunk népbetegségének tekinthetjük, hisz világszinten járványszerű terjedést mutat. 2007-ben 246 millió beteg volt a világon, míg 2025-re a várható számuk: 380 millió lesz! Az 1-es típusú cukorbetegek becsült száma a világon 11-22 millió.

A nem megfelelően kezelt cukorbetegség számos súlyos szövődménnyel járhat, így veseproblémák, szembetegségek, szív- és érrendszeri panaszok, idegrendszeri károsodás,fekélyek, tályogok kialakulása. Az időben felismert, és kezelt cukorbetegséggel a szövődmények kialakulása megelőzhető, vagy a már kialakult szövődmények mérsékelhetők.

A szolgáltatást nyújtja:

Kapcsolódó szolgáltatásaink:

Vasárnapi nyitvatartás!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy május 19-től klinikánk minden vasárnap nyitva tart. Belgyógyászaink 9:00 és 15:00 óra között várják a sürgős orvosi ellátást igénylő pácienseinket.

You have Successfully Subscribed!