Dr. Tory Vera – a legkisebbek orvosa

Még 2015 júniusában készítettünk ezt az interjút az egyik kiváló gyermekorvosunkkal Dr. Tory Verával

A kiváló angoltudásodból arra kell következtetnem, hogy éltél angol nyelvterületen. Hány évet töltöttél külföldön?

Két orvos gyermekeként Budapesten születtem. Két évet éltem Amerikában, amit apukámnak köszönhetek, aki egy kutatói ösztöndíjat nyert el. Szerencsések voltunk, mert az egész család vele tudott tartani. Ebben az időben szereztem meg első kórházi állásomat, megkezdve nemzetközi tapasztalat szerzésem, jövendőbeli szakmámban.

Mi keltette fel az érdeklődésedet az orvoslásban?

Édesanyám belgyógyász és angiológus. Mikor kicsi voltam sok időt töltöttem el az irodájában, míg ő dolgozott. Szerintem ebben az időben szerettem bele az orvoslásba, a látványa „megfertőzött”. Voltak futó pillanatok, amikor ügyvéd vagy táncos szerettem volna lenni, de az eredeti tervhez mindig visszatértem. A gyermekgyógyászat iránti szeretetem is már ebben az időben alakult ki. Mindig is szerettem gyerekekkel foglalkozni, sokszor vigyáztam is rájuk iskolás éveim alatt. Egyetemi gyakorlataim során, a más szakterületen töltött gyakorlatok mindig megerősítettek abban, hogy nekem a gyermekgyógyászat való.

 

Igaz, hogy a gyermekek közül is a legkisebbeket kezeled?

Neonatológus vagyok. Az újszülöttgyógyászat az a terület, ahol nap, mint nap lenyűgöző reakciókat látok, olyan újszülöttektől, akik még nem állnak készen az önálló életre. A legkisebb beavatkozás is életmentő lehet. A FirstMed mellet a koraszülött részleg vezető főorvosaként dolgozom a Szent János Kórházban. Ott lehetőségem van jelen lenni a komplikációkkal teli szüléseken, hogy tudásomhoz mérten a legjobb sürgősségi ellátást biztosíthassam az újszülött gyermek számára. Születéstől egészen az anyával való találkozásig vagyok jelen a picik életében.

A szülőszoba mindig kihívásokkal teli, hiszen sosem tudjuk biztosan, hogy mire számíthatunk. Mindig rejtély számunkra, hogy a gyermek miként fog világra jönni, mit tud majd tenni csapatunk, ami a baba számára a legjobb lesz. Mi hozzuk meg a döntést, hogy az újszülött készen áll-e az anyával való találkozásra. Folyamatosan kell tartanunk a kapcsolatot a szülőkkel, a koraszülött gyermekek anyukáinak segítséget nyújtunk.

Jól gondolom, hogy már sok új életet mentettél meg?

Ez mindig csapatmunka. Egy orvos bármilyen eredményt is ér el, az sosem csak az ő dicsősége vagy vesztesége, hanem az egész csapaté, aki részt vett a folyamatban és a rendelkezésükre álló eszközöké. A neonatológiában ez megsokszorozódig. A kollégáim és eszközeim nélkül nem lennék hatékony. Együtt sírunk, s együtt nevetünk…

A FirstMedben is csak újszülöttekkel foglalkozol?

Itt egészen 18 éves korukig látok el gyermekeket. Kollégáim ismerve az orvosi hátteremet szoktak velem konzultálni vagy hozzám küldeni bajban lévő csecsemőket. Az általános ellátás mellett szoktam tartani baba-mama kapcsolat támogató tanfolyamot is.

Köszönjük Dr. Tory Verának az interjút. 

Vegye fel velünk a kapcsolatot és egyeztessen időpontot Dr. Tory Verához.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük