Dr. Bene Gabriella – a FirstMed gyermekgyógyásza

Interjú Dr. Bene Gabriellával, aki immáron 12 éve része a FirstMed családnak.

Miért lettél orvos?

Nem volt annyira egyértelmű,  hogy orvos leszek. Apukám orvos, belgyógyász, anyukám ápolónő, tehát ebben a közegben nőttem fel. Nagyon szerettem, ahogy az apukám kötődik a betegeihez. Anyukám is nagyon szerette a pácienseit, így választottam  az egészségügyi pályát.

A gimnáziumban viszont elbizonytalanodtam mivel nagyon szerettem az irodalmat és a történelmet, és a régészetről álmodoztam. Hosszas mérlegelés után végül úgy döntöttem, hogy  orvos leszek. Az irodalom, történelem megmaradt hobbinak.

Mi vonzott a gyermekgyógyászatban?

Az egyetemen a gyermekgyógyászat mellett nagyon érdekelt a belgyógyászat is.  Amikor eljött az idő, akkor a gyermekgyógyászatot választottam, mert mindig nagyon szerettem a gyerekeket.

Mi a jó és a rossz része az orvoslásnak?

Nagyon jó érzés rájönni, hogy mi okozza a kis páciensnek a panaszát, és a tanultakat alkalmazva meggyógyítani őket.

 Az évek során gyakran alakul ki jó kapacsolat a gyermekekkel és a szüleikkel is.  Boldog vagyok amikor a család második, harmadik sőt negyedik gyermekét is én látom el.  A szülők részéről érzett bizalom,  és a szeretet  amit a gyerekektől kapok, egy igazi örömforrás  a gyermekgyógyászatban. 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

FirstMed (@firstmedcenters) által megosztott bejegyzés

 

A rossz dolgok közül említeném az ügyeletet, ami egy készenléti állapot.  Amikor kórházban ügyeltem, nagyon megviselt  a tudat, hogy egyedül vagyok a döntéseimmel. Fáradtan, az egész napos  munka után nehéz feladat volt.

Orvosként nagy a felelősségem  mivel tudom, hogy nem hibázhatok, így rendkívüli alapossággal végig kell gondolnom minden egyes betegnél, hogy a megfelelő döntést hoztam-e  a gyermek érdekében.

Ha itt a FirstMed-ben segítségre van szükséged egy gyerekkel kapcsolatban, kihez fordulsz?

A problémától függ. Először is elolvasom a szakirodalmat. Gyakran konzultálok kollegákkal. 

Ha szükségesnek ítélem meg, akkor  elküldöm egy specialistához. 

Miben különbözik a FirstMed a többi helytől, ahol praktizáltál?

Nagyon jó dolog, hogy a FirstMed-ben van labor, ultrahang, röntgen, így ha szeretnék valamire választ kapni, azt szinte azonnal megkapom. 

Ezen kívül a családias légkör amit kiemelnék. A kollegákkal nagyon jó együtt dolgozni. Jó a munkahelyi légkör és a pácienseinket is szeretjük, nem véletlenül hívnak minket “FirstMed Family”-nek.

A mi pácienseink nagyra értékelik a feléjük irányuló figyelmet és törődést. Például nemrég történt, hogy a vizsgálatot követően az egyik betegünk anyukája hezitált, hogy felhívjon-e minket a kérdésével. Abban a pillanatban ahogy elhatározta hogy telefonál, csörgött a telefonja. Mi hívtuk hogy megkérdezzük, hogy van a gyermek. 

Tehát, akkor az ember gyermekorvosként kicsit átveszi az anyuka szerepét?

Igen.  Amikor hazaküldök egy olyan gyermeket akinek az állpota még nem igényel kórházi ellátást, de a későbbiekben esetleg  romolhat,  aggódom, hogy sikerült-e úgy informálnom a szülőket, hogy a javaslataimnak megfelelően tudják ellátni a gyermeket. Ilyenkor otthon is gyakran gondolok arra, hogy minden a legnagyobb rendben menjen. 

Szerinted csak te, vagy minden gyermekorvos ilyen?

Nem tudom.  Itthoni és külföldi tanulmányaim során megtanultam  a betegre és családjára való maximális odafigylést. 

Mit szeretsz a legjobban a FirstMedben?

Ahogy korábban említettem, azt  hogy a megfelelő diagnózis felállításához szükséges eszközök mind kéznél vannak, a kollégák nagyon jók és a pácienseink is nagyon kedvesek, együttműködőek.

Milyen szempontokat veszel figyelembe, amikor magadnak vagy a családodnak keresel orvost?

Legyen jó szakember, törődjön velünk és ne kelljen sokat várni az időpontra. Utána szoktam olvasni az adott orvosról található véleményeknek, a kollegáimat is meg szoktam kérdezni kit ajánlanak.

Az orvosi tanácsokon kívül, mi az amit javasolni tudsz a betegeknek, hogy a lehető legjobb egészségnek örvendhessenek?

A renszeres szűrővizsgálatokat javaslom. Nagyon szeretem az úgynevezett “well visit”-et, ahol minden évben meg tudom nézni,  hogyan fejlődik a gyermek. Fontos, hogy milyenek az étkezési, alvási szokásai, hogyan tanul, és milyenek a társas kapcsolatai. Egy ilyen vizsgálat alkalmával, például egy tinédzsernél kiderülhet, hogy az estleges alvási, étkezési problémáit valamilyen lelki probléma okozza. Az ő korosztályukban előfordulhat, hogy bizonyos információkat nem osztanak meg a szülőkkel.  Egy ilyen vizit során sok problémára fény derülhet.

Köszönjük az interjút Dr. Benének.

Időpont foglaláshoz kérjük hívja a +36 1 224 9090-es telefonszámot.