Ön is szorong a nőgyógyászati vizsgálatok előtt?

Orvoshoz járni kevesen szeretnek, a nőgyógyászati vizsgálat pedig még az orvosi vizsgálatok között is különösen sok szorongást tud kelteni a nők nagy részében. Bizonyára nem tartozik a nőgyógyászati vizsgálat kedvenc elfoglaltságaink közé, pedig évente javasolt részt venni a női nemi szervek megebtegedésének időben történő felismeréséhez. A nőgyógyászati betegségek nem minden esetben járnak panasszal, ezért is fontos a megelőzés.

Annak ellenére, hogy természetes a vizsgálat előtti szorongás, nem érdemes emiatt halaszni vagy kihagyni a szűrővizsgálatot.

Hallhattunk már történeteket olyan nőkről, akik félelmükben majdnem elájultak a vizsgálat során. Van akiben szorongást kelt a gondolat, hogy le kell vetkőzniük az orvos és az asszisztens előtt, míg mások félnek, hogy maga a vizsgálat lesz kellemetlen, vagy fájdalommal fog járni. 

„Mattson és Maria Braun, a Nyugat-Virginiai egyetem kommunikációs docensei által 2003-ban végzett felmérés kimutatta, hogy a 18 és 71 év közötti nők nagy százaléka fél attól, hogy nőgyógyásza, nem megfelelően fogja őket kezelni. A nők nagyrésze nemtetszését fejezte ki, hogy a nőgyógyászuk nem megfelelően reagált a szorongásukra.”

Reméljük, hogy következő rövid történet egy kis mosolyt csal az arcukra, ezzel is oldva a nőgyógyászati vizsgálattal kapcsolatos szorongást.

A történet egy hölgyről szól, aki akaratán kívül extra lépéseket tett meg az időpontja előtt:

„Pár nappal későbbre időpontom volt a nőgyógyászhoz. Korán reggel csörgött a telefonom, a rendelőből hívtak, hogy be tudnék-e menni aznap 9:30-ra. „Persze, ott leszek” mondtam a legnagyobb nyugalommal, és miután leraktuk a telefont, csak utána estem pánikba. A reggeli kapkodás a szokásos menetben folyt, gyerekek reggeliztetése, öltöztetése, uzsonnák csomagolása, fuvarozás az iskolába, óvodába, stb. Háromynegyed kilencre értem haza, nem volt már idő újabb fürdésre, ezért csak gyorsan felkaptam a mosakodó rongyot a kád mellől, és jól lemostam magam „ott”. Autóba ültem és rohantam az orvoshoz. Felfeküdtem az asztalra, a fejemet a fal felé fordítottam, és azt képzeltem, hogy Párizsban sétálgatok…

A doki nekifogott a vizsgálatnak, majd így szólt:

– Hú-ha! Látom ma volt egy kis különleges felkészülés…

Nem tudtam, hogy miről beszél, nem reagáltam semmit, sétáltam tovább „Párizsban.”

Hazamantem, a nap további része a szokásos rutin szerint ment, főzés, gyerekek összeszedése, házi feladatok ellenőrzése, stb.

Délután a lányom ijedt hangon kérdezte: 

– Anya hol van a mosakodórongy a fürdőszobából?

– Kidobtam, vegyél elő másikat- mondtam neki.

Mire a lányom:

– De nekem az kell, mert benne volt az összes csillámporom és flitterem!

Legközelebb, ha szorong a nőgyógyászati vizsgálat előtt, csak emlékezzen arra, hogy Ön feltehetőleg nem használta a lánya csillámporos mosakodórongyát a vizsgálat előtt. 

Vegye fel velünk a kapcsolatot és foglaljon időpontot éves nőgyógyászati vizsgálatra.

A cikk írója Taller Hanna.