Dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész szakorvosunkat kérdeztük

Miért lettél orvos?

Egész kicsi korom óta nagyon érdekeltek a természettudományok, a biológiai folyamatok, az emberi test működése. Számomra szinte természetes volt, hogy orvos leszek, a tanulmányaimat kezdetektől tudatosan efelé alakítottam.

Mi vonzott az orvoslásban?

A fül-orr-gégészet, fej- nyaksebészet, mert ez a szakmánk teljes neve, hatalmas szakterület, nagyon sok betegség gyógyítása tartozik hozzánk a klasszikus felső légúti megbetegedésektől, az allergián, halláscsökkenésen, fülzúgáson, szédülésen, légzési és nyelési panaszokon át az onkológiai megbetegedésekig. A mi szakterületünk tehát elég komplex, egyúttal nagyon sok betegség esetében tényleges gyógyulást tudunk elérni, például megfelelő gyógyszeres, vagy sebészi kezeléssel. Számomra főleg ezek a szempontok tették vonzóvá ezt a szakágat, amely nagyon dinamikusan fejlődik az utóbbi évtizedekben, évről évre sok új, hatékonyabb gyógyító eljárás áll a rendelkezésünkre.

Mellyek a jó részei az orvoslásnak, és mellyek a rosszak?

Orvosnak lenni hivatás, szerintem ez a legfontosabb. Számomra nagyon jó érzés, hogy a páciens megtisztel a bizalmával, hozzám fordul a panaszával és végül megkönnyebbülve együtt örülünk a gyógyulásának. A munkánknak igazából a rossz oldalát nem tudnám megmondani, sokféle páciens létezik, alkalmazkodni kell az egyéni helyzetekhez a sikeres gyógyítás céljából, ami nem mindig egyszerű.

Miben különbözik a Firstmed a többi helytől, ahol praktizáltál?

A FirstMed-ben nagy szaktudással és gyakorlattal rendelkező kollégákkal dolgozunk együtt, modern műszerek állnak rendelkezésre, ha pedig kiegészítő, külső helyszínen megoldható vizsgálatra lenne szükség, például CT, MRI, azt nagyon hamar leszervezik a kollégák, így minden adott a hatékony gyógyításhoz, ráadásul nagyon szép, családias környezetben!

Mit szeretsz a legjobban a FirstMedben?

A legjobban a hatékonyságot és a betegközpontú szemléletet szeretem, minden speciális helyzetet nagyon gyorsan meg tudunk oldani, team-ként működünk és ez szerintem nagyon fontos!

Milyen szempontokat veszel figyelembe, mikor magadnak és/vagy családodnak keresel orvost?

Az orvosválasztásnál elsődleges szempontok nálam a szakmai tudás, gyakorlat, illetve kellő empátia, kedves betegellátás.

Az orvosi tanácsokon kívül, mi az amit javasolni tudsz a betegeknek, hogy a lehető legjobb egészségnek örvendhessenek?

Az egészség megőrzése céljából alapvető a megelőzés, a rendszeres szűrő vizsgálatok elvégzése, például dohányosok esetében mindenképp javasolom az évenkénti ful-orr-gegeszeti szűrést! Emellett az elérhető oltásokra hívnám fel a figyelmet, pl influenza, pneumococcus, HPV!, nagyon aktuálisan pedig ugye a koronavírus elleni oltásra. Emellett a felső légúti megbetegedések szempontjából a megfelelő személyi és tárgyi higiéniai intézkedésekre (maszk, távolságtartás, gyakori kézfertőtlenites stb). Végül, de nem utolsó sorban a rendszeres testmozgás szükségességét, a változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étkezést említeném meg.

Köszönjük az interjút Dr. Kovács Viktóriának