Aki segít a bőre épen tartásában – Dr. Varjú László

Newsletter - Sept 2014 DrVarjuKellemes meglepetésként ér, mikor az ajtón belépve Dr. Varjú egy barátságos mosollyal és könnyed hangvétellel rögtön az egészségi állapotom felől érdeklődik. Hirtelen elmúlik a bőrproblémáim miatti szégyenérzetem, s magabiztosan mutogatom a kisebb-nagyobb irritáló, csúnya, vagy egyenesen aggasztó bőrelváltozásaimat, melyeket kell eltávolítani, melyeket kell békén hagyni, vagy csak kenegetni. Lehet, hogy nem a tüdőnk, vagy a szívünk, de legalább olyan fontos szervünk, ami most szóba kerül: a bőrünk. Ezúttal Dr. Varjú Lászlót kérdeztük a múltjáról és a FirstMedben betöltött szerepéről.

Hol kezdődött a karrierje, Doktor Úr?

Az ausztriai Graz-ban végeztem el egészségügyi tanulmányaimat, majd az egyesült államokbeli Michigan-i Egyetemen töltöttem családorvosi rezidensi képzésem. Ezt követően Illinois-ban, egy, a St. Anthony Memorial Kórházhoz tartozó magánpraxisnál dolgoztam, itt szerezve önállóságot. Voltak saját betegeim is és első asszisztensként segédkeztem több műtéti beavatkozásnál is. Hamarosan három jelentős regionális kórház között ingáztam teljes ellátást nyújtani infarktusos, agyvérzéses, akut diabeteszes és sok egyéb beteg részére, de volt sürgősségi szülésem is. Később, az amerikai légierőhöz való csatlakozásomat követően először a Missouri-beli Whiteman, majd a németországi Ramstein légi támaszpontoknál dolgoztam orvosként, ahol sürgősségi ellátást végeztem. Többször áthelyeztek, Taszáron is töltöttem 4 hónapot a balkáni háború alatt.

Mikor csatlakozott a FirstMedhez?

Miután véget ért az amerikai légierőhöz kötődő nagyszerű karrierem, alezredesként nyugdíjaztak, majd 2000-ben csatlakoztam a FirstMed csapatához. Ekkor több, mint 10 000 óra gyakorlattal rendelkeztem sürgősségi ellátásban, valamint Missouri és Illinois államokbeli működési engedéllyel és tagja voltam az Amerikai Családorvosi Akadémiának. Több külföldi betegünk megnyugtatónak találja, ha külföldi tanulmányokkal és tapasztalattal rendelkező orvossal találkozhat, a FirstMednél én ezen orvosok egyike vagyok.

Milyen egészségügyi problémákkal foglalkozik itt a legtöbbet?

Leginkább a kozmetikai és akut bőrproblémákkal foglalkozom mostanában a FirstMednél a szombati rendeléseimen. A kellemetlen hajszálértágulatoktól kezdve az arcszőrzet tartós eltávolításán keresztül a nagyobb sebek vagy benőtt körmök helyrehozataláig nagyon széles körű skálán mozog az általam képviselt repertoár. Megemlíthetjük még a gyakran előforduló lipoma- vagy cisztaeltávolításokat, az anyajegyszűrést és szükség esetén annak eltávolítását. A rendelkezésemre álló modern műszerek segítségével egyéb potenciálisan rákos bőrelváltozásokat is ki tudok szűrni és szükség esetén eltávolítani.

Hogyan vigyázhatunk jobban a bőrünkre?

Hogy életünk második felében minél kevesebb beavatkozásra legyen szükség, főleg a rákos megbetegedések elterjedése óta, javaslom, hogy elsősorban nyáron, dél és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon és szabad ég alatt használjunk legalább 50-es faktorú naptejet. Ugyancsak nem javaslom a szoláriumok használatát sem. Fontos, hogy figyeljük esetleges barnás foltok megjelenését, s ezek és már meglevő foltjaink méret- és színbeli változásait. Ha bármi változást észlelünk, határozottan javasolt orvoshoz fordulni, aki dermatoszkóppal pontosabb diagnózist tud adni és javaslatot tenni a további lépéseket illetően. Eltávolítás történhet elektromos úton, vagy leszárítással, előrehaladottabb státuszban biopsziával kell megállapítanunk a már kialakult melanóma, vagy a karcinóma állapotát.

Mivel foglalkozik, mikor nem bőrproblémákat kezel?

Szeretek a Balatonhoz közeli házunkban kertészkedni a gyümölcsfáim és a gyógynövényeim között.

Dr. Varjú szombatonként rendel.

Éljen most a FirstMed szombati bőrgyógyászati ajánlatával. Bővebb információért és a feliratkozáshoz, kérjük, kattintson ide.