Ne nyúljunk mindig az antibiotikumokhoz!

Newsletter - Oct15 AntibioticsA hideg beköszöntével és az influenza szezon kezdetével sokan a legkisebb panaszok esetén is rohannának az orvoshoz antibiotikumért, mivel úgy gondolják, hogy ez valamiféle csodaszer, ami gyors megoldást nyújthat a náthás tüneteken keresztül egészen a fülfájásig. Sajnos az antibiotikum nem mindig a jó megoldás, hiszen számos panaszra kifejezetten hatástalan ez a gyógyszer.

Amikor egy betegségtől gyengének vagy levertnek érezzük magunkat, azt az esetek többségében valamilyen vírusfertőzés okozza, és ezeket a tüneteket az antibiotikumok nem enyhítik. Ha náthás, vagy influenza jellegű panaszokat érzékelünk magunkon, először próbáljuk ki az alábbi praktikákat, mielőtt felkeressük kezelőorvosunkat.

 • Pihenés. Amikor szervezetünk egy vírusfertőzéssel küzd, több pihenésre van szükségünk ahhoz, hogy meggyógyuljunk.
 • Folyadékbevitel. A gyógyuláshoz elengedhetetelen a megfelelő folyadékpótlás. Ez történhet vízzel, teával, forró levessel vagy gyümölcslével, de ami a legfontosabb, ha elegendő folyadékot iszunk, az segít feloldani a lerakódott váladékot is.
 • Recept nélkül kapható gyógyszerek használata. A náthás tünetek egyszerűen enyhíthetők a recept nélkül kapható forró italporokkal, vagy egyéb, a megfázás tüneteit enyhító készítményekkel. De a magas vérnyomással küzdőknek érdemes vigyázniuk ezekkel, mivel néhány összetevő megemelheti a vérnyomásukat.
 • Toroköblögetés. A sós vizes gargalizálás enyhíti a torokfájást, sőt a sós vizzel történő orröblítés hatékonyan csillapítja az allergia, a nátha, az arc- és homloküreg gyulladás tüneteit is.
 • Hagyjunk elég időt magunknak. A legtöbb megfázásos tünet 4-7 napon belül enyhül. Ha gyengének érezzük magunkat, a legjobb amit tehetünk, ha pár napra kivonjuk magunkat a munkából, pihenünk és a gyógyulásra fókuszálunk, hogy mihamarabb visszanyerünk erőnket.

De én antibiotikumot szeretnék, mire várjak még?

Az antibiotikumok a baktérium-fertőzések hatásos gyógyszerei, viszont a vírusok okozta gyulladások kezelésében nem segítenek. Sőt az antibiotikumok indokolatlan, illetve helytelen használata antibiotikum rezisztenciához vezethet. Ezen kívül sokan nem is tudják, hogy bélflóránkban számos baktérium és probiotikum él, amik nagy szolgálatot tesznek szervezetünknek. Az antibiotikumok azonban válogatás nélkül pusztítják el a jó baktériumokat is, így egy ilyen típusú kúra igen káros hatással lehet a bélrendszerünkre, tehát mindig oda kell figyelni arra, hogy a probiotikumokat is pótoljuk!

Pontosan mikor is szükséges antibiotikumot szedni?

Az alábbi felsorolás segít megítélni, hogy a megfázásnak tűnő panaszaink esetleg valami komolyabb betegség tünetei lennének-e:

 • nehezen kapunk levegőt, már akkor is, amikor épp nem köhögünk,
 • állandó magas (38,9 fok, vagy afeletti) lázzal küzdünk legalább 3 napja,
 • fáj a torkunk illetve a fejünk is,  38 fok feletti lázunk van, de nem köhögünk és nem folyik az orrunk,
 • már 10-14 napja betegeskedünk, de a tüneteink/panaszaink nem enyhülnek.

Antibiotikumot csak felelősségteljesen szedjünk!

Erre a három dologra fordítsunk kellő figyelmet, amennyiben mégis antibiotikum szedése mellett döntünk:

 • hallgassunk orvosunkra, hiszen ő pontosan tudja, hogy problémánk bakeriális eredetű-e vagy vírusfertőzés okozta.
 • maradéktalanul tartsuk be a gyógyszer szedésére vonatkozó előírásokat, és soha ne szakítsuk meg az antibiotikum kúrát, még akkor sem ha már jobban érezzük magunkat. A felírt gyógyszermennyiséget az utolsó szemig szedjük be!
 • Antibiotikumot soha ne osszunk meg másokkal, orvosunk a saját testalkatunknak megfelelően választja ki a számunkra ideális gyógyszert, ami nem biztos, hogy más személy, hasonló jellegű panaszaira is megoldást nyújthat!