Kitartást az allergiaszezonra 2. rész

Kovács Viktóriával, a FirstMed egyik fül-orr-gégész szakorvosával beszélgettünk az oly sokakat kínzó allergiáról. Két részes riportunkból kiderül, hogy örökletes-e az allergia, milyen fajtái vannak és mik a jelenleg ismert leghatásosabb gyógymódok a kezelésére. Most a második részt olvashatják. 

Milyen életmódbeli tanácsok adhatók allergiás nátha esetén?

Az allergiás nátha kezelésében fontos szerepe van az allergének lehetőség szerinti elkerülésének, illetve koncentrációjuk csökkentésének. Az alábbi tanácsokat célszerű betartani:

 •        Pollenszezonban, illetve pollencsúcsok idején minél kevesebbet tartózkodjon a szabadban!
 •        Viseljen szemüveget, amely megakadályozza a pollenek lerakódását a kötőhártyán!
 •        A tünetek jelentkezése idején minél gyakrabban mosson arcot, kezet, hajat, valamint naponta többször öblítse át az orrát!
 •        A hosszú haj, bajusz, szakáll nagy mennyiségű virágpor lerakódását teszi lehetővé, ezért nem célszerű!
 •        Pollenszezonban meleg, szeles időben tartsa az ablakokat zárva, valamint ne aludjon nyitott ablaknál!
 •        Ha vonaton utazik, ne üljön a nyitott ablak mellé, hanem menetiránynak háttal a kocsi közepén foglaljon helyet!
 •        A gépkocsi ablakát zárva kell tartani még meleg időben is, autójában legyen rendszeresen cserélt pollenszűrő!
 •        Porolja le ruháját, mielőtt belépne a lakásba, ne vigye a hálószobába a nappal viselt ruháit!
 •        Ne tartson vágott virágot, virágzó növényt a lakásban!
 •        Ne fogyasszon mézet, mézzel készült édességeket, propoliszt! Gyógyteák készítése, kamillás szemborogatás tilos, mert fokozza az allergiás tüneteket!
 •        Tervezze a szabadságát úgy, hogy ne essen egybe annak a növénynek a virágzási idejével, amelyre érzékeny! Ilyenkor tartózkodjon inkább zárt helységekben!
 •        Ha a gyógyszeres kezelés mellett tünetei enyhülnek, vagy meg is szűnnek, semmiképp se hagyja abba a terápiát, mert az allergének jelenlétében a tünetek újra jelentkeznek!

A pollenek és egyes élelmiszerek közötti keresztreakciók:

Bizonyos élelmiszerek, elsősorban zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények azon részei, amelyek a tünetek kiváltásáért felelősek (epitópok) hasonlóak a pollenekéhez, így elfogyasztásuk hasonló tüneteket okoz, mint a megfelelő pollen, illetve pollenszezonban fogyasztásuk a tüneteket súlyosbítja. A leggyakoribb keresztreakciókat az alábbi táblázat foglalja össze:

Pollen                                                               Élelmiszer

Parlagfű                                     Görögdinnye, Sárgadinnye, Paradicsom, Uborka, Banán

Fekete üröm                                 Zeller, Sárgarépa, Fűszerek

Nyírfa                                        Mogyoró, Cseresznye, Kömény, Kapor, Őszibarack, Alma

Pázsitfüvek                                  Gabonafélék    

Házipor atka                                 Rákfélék      

Gyógyítható-e az allergiás nátha?

A betegség nem gyógyítható, mert az allergia pontos oka nem teljesen ismert. Rendszeres, folyamatos gyógykezeléssel azonban az allergiás nátha kontrollálható, a  tünetek azonban enyhíthetők és lényegesen rövidülhet az időtartamuk is. Emellett standardizált allergén kivonatokat tartalmazó vakcinák alkalmazásával történhet úgynevezett deszenzibilizáció. Ennek a kezelési eljárásnak az a lényege, hogy az allergiát kiváltó anyagból egyre nagyobb adagot juttatnak kúraszerűen a szervezetbe, elsősorban a nyelv alatti területre, mindaddig, amíg az immunrendszer hozzá nem szokik így csökkentve, vagy akár megszüntetve egy adott allergén kiváltotta reakciók kellemetlen tüneteit.

Allergiás nátha esetén melyek a leggyakrabban alkalmazott allergiaellenes gyógyszerek?

Az allergiás nátha kezelését mindig egyénre szabottan a kezelőorvos állapítja meg. A lépcsőzetes kezelési stratégia első helyén az allergén elkerülése szerepel, utána a helyileg alkalmazható készítmények (orrspray, szemcsepp), végül a szájon át bevehető gyógyszerek jönnek. A komplex kezelés legfontosabb elemei, illetve gyógyszerei a következők:

 •        Az allergén eliminációja
 •        Antihisztaminok: az allergiás reakcióban felszabaduló és a tünetekért nagyban felelős hisztamin hatását ellensúlyozó gyógyszerek. Ezek adhatók lokális formában, valamint tablettaként. Az új generációs vegyületek igen ritkán okoznak mellékhatást (álmosság).
 •        Kortikoszteroidok: a helyi kezelés alapját képezik, adhatók orrspray és szemcsepp formájában.
 •        Orrnyálkahártyát lohasztó orrspray-k, cseppek: nem tartoznak az allergiás nátha modern kezeléséhez. Ezek a készítmények az orrnyálkahártya ereinek összehúzása révén csökkentik a nyálkahártya duzzanatát, a váladék képződését, azonban tartós használatuk hozzászokást, maradandó orrnyálkahártya duzzanatot okozhat!

Milyen szövődmények lehetőségével kell számolni kezeletlen allergiás nátha esetén?

Amellett, hogy az allergiás nátha tünetei kifejezetten rontják az életminőséget, potenciálisan egyéb szövődmények is kialakulhatnak.  Kezeletlen esetben gyakori az allergiás nátha bakteriális felülfertőződése, a folyamat gennyessé válása. További veszély, hogy a duzzadt orrüregi nyálkahártya szűkíti a melléküregek szájadékát és a rossz szellőzés megteremti az orrmelléküregek akut vagy idült gyulladásának feltételeit. A gátolt orrlégzés, az orr és az orrgarat hosszan tartó gyulladása befolyással van a fülkürtre is, romlik a középfül szellőzése és az gyakran középfülgyulladáshoz és következményes vezetéses típusú halláscsökkenés kialakulásához vezet. A gátolt orrlégzés rontja az alsó légutak helyzetét is, mert kiesik az orr tisztító, párásító és felmelegítő szerepe. A belégzett levegő gátolt orrlégzés esetében szűretlenül jut az alsóbb légutakba, ami önmagában is köhögést válthat ki. A belégzett allergének hatására sinobronchitis is létre jöhet.

Ha nem szűnnek a panaszaik és szeretnék az allergiájukat kivizsgáltatni, várjuk Önöket a FirstMed allergiai szakrendelésén. Ne szenvedjenek az allergia kellemetlen tüneteitől, hívják központi számunkat (061-224-9090) és egyeztessenek időpontot! 

A Dr. Kovács Viktóriával készült interjú első részét IDE KATTINTVA olvashatják.