Az aszpirin megvéd a ráktól (is)

1897-es németországi feltalálása óta az aspirin sok fajta betegség kezelésére szolgált. Gyógyítottak vele egyszerű fejfájást, de nagyobb fertőzéseket is. Ez a világon a legszélesebb körben használt gyógyszer, negyvenezer tonna fogy belőle évente. Régóta közismert tény, hogy az aszpirin csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, de nemrég kiderült, hogy a legtöbb háztartásban megtalálható gyógyszer rendszeresen történő szedésének egyéb pozitív hatásai is vannak.

Legújabb kutatási eredmények szerint az aspirin csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Az egyik húsz éven át zajló kutatásból kiderült, hogy a gyógyszer hét és fél évnyi szedése már 31 százalékkal csökkentette a rákos megbetegedések számát, és 59 százalékkal a béldaganatok előfordulását. Nemrégiben kimutatták, hogy az aszpirin az Alzheimer-kór ellen is hatékony védekezésül szolgál. De sajnos a készítmény szedése mellékhatásokkal is jár. Van olyan ember is, akinél nagyobb ezek kockázata, mint a várható lehetséges előnyök.

 

A mellékhatások:

Aszpirin szedés közben a gyomor természetes védelme lecsökken, így könnyebben kialakulhat gyomorvérzés. A gyógyszert rendszeresen szedő emberek körében kétszer annyi eséllyel lép fel gyomorvérzés, mint azoknál, akik nem szedik napi szinten a gyógyszert. A gyomorvérzésben évente több ember veszíti életét mint amennyien asztma vagy méhnyakrák következtében meghalnak.

Sajnos nincs olyan gyógyszer, amivel egyértelműen csökkenteni lehetne ezeket a mellékhatásokat. Amikor vérnyomáscsökkentő gyógyszer vagy cukorbetegség kezelésére kapunk gyógyszert, az esetlegesen várható mellékhatások mellett is egyértelmű, hogy szednünk kell azokat. Az aszpirin esetében ez a döntés meghozatala sokkal összetettebb vizsgálódást igényel.

Kinek van szüksége minden nap aszpirinre?

Akinek személyes vagy családi anamnéziséből úgy látszik, hogy a szív-és érrendszeri megbetegedésekre nagy fogékonysága van vagy aki cukorbetegséggel vagy más kockázati esélyt növelő kórképpel rendelkezik (magas koleszterinszint, magas vérnyomás, dohányzás). 

Ha az orvos úgy határoz, hogy minden nap kell aszpirint szednünk, a következő kérdés, hogy mekkora dózisban alkalmazzuk azt? Jó tudni, hogy a kisadag (81 milligramm) tabletta ugyanolyan hatásos lehet mint a felnőtt adag rendszeres szedése. (325 milligramm)

Nem csak a kis dózissal lehet hatékonyan csökkenteni az aszpirin okozta mellékhatásokat, léteznek olyan gyógyszerek is a piacon, melyek megvédik a gyomor állapotát. Sajnos az ilyen fajta gyógyszerek nem annyira olcsók, mint az aszpirin tabletta.

Az aszpirin alkalmazása gyerekkorban: 

Tizenhat éves kor alatt nem szedhető, mert agykárosodással vagy halállal járó betegségekhez vezethet.

Az aszpirin nagy segítséget nyújthat számos betegség ellen, de semmiképp nem szabad az előtt elkezdenünk szedni, hogy konzultáltunk volna orvossal.