Az orvos levele – Dr. Hegyi Mariann

Végre itt a nyár! Szabadsággal, pihenéssel, programokkal. Munkával és hétköznapokkal – négy fal között, vagy a szabadban.
Perzselően, mosolygósan, felszabadultan, olykor viharosan.
Apropó, viharok. Kívül és belül, a szó legszorosabb értelmében és átvitt értelemben egyaránt.

Hagyjuk most az érzelmi viharokat (nem az én asztalom és néhány sorban nem is összefoglalható) és ne foglalkozzunk az időjárás viszontagságaival sem! Amit viszont megtehetünk, hogy áttekintjük a nyár egyik legtöbb problémát okozó témakörét: a bélrendszer viharait és a hasmenést.

Okát tekintve is szerteágazó, hisz’ állhat a háttérben vírusos és bakteriális fertőzés, étel intolerancia, gyulladásos bélbetegség, megelőző antibiotikus kezelés (és még számos kevésbé gyakori ok).

De mit is nevezünk hasmenésnek? Két alapvető kritérium alapján mondhatjuk ki: 1. napi 3-nál több alkalommal jelentkező, 2. a megszokottól hígabb széklet. Így tehát nem nevezzük hasmenésnek az egyetlen alkalommal előfordult laza székletet, illetve a több alkalommal jelentkező, de formált székletet sem.

Mikor kell biztosan orvoshoz fordulnunk? Ha az értintett beteg nagyon fiatal, vagy éppenséggel nagyon idős, ha egyéb komoly, krónikus betegségei is vannak, ha a hasmenés mellett magas láz is jelentkezik, ha a széklet véres, ha a beteg nagyon elesett állapotú, ha a hasmenés egy héten túl is elhúzódik, illetve, ha a hasmenés egy nagyobb közösséget érint (nyári táborok).

A nyári hónapok hasmenéseinek leggyakoribb okozói a különböző vírusok, így széklet vizsgálatra az esetek döntő többségében nincs szükség és a kezelés is csak tüneti.

Mi az, amit biztosan megtehetünk otthon? A legfontosabb a folyadékpótlás. Sokan szándékosan nem pótolják az elveszített folyadékot arra hivatkozva, hogy amint egy kortyot fogyasztanak, a hasmenés újra elkezdődik. És így végső esetben valóban jelentős folyadékhiány alakulhat ki. Amitől valóban tartózkodnunk kell, az a tej, a szénsavas és cukros üdítők fogyasztása, mert ezek csak rontanak a helyzeten. A leghasznosabbak a rehidráló folyadékok, melyek valóban azt és olyan mennyiségben tartalmazzák, amire szükségünk van: az elveszített ionokat (Normolyt por vényköteles, BioGaia ProTectis Baby/Junior vény nélkül is kapható). Nem ajánlott a különböző hasfogó készítmények (Imodium, Loperamid) használata, ugyanis ezek csökkentik a bél mozgását, így lassítják a kórokozók és azok toxinjainak kiürülését és elnyújthatják a tüneteket. Ami viszont ajánlható, az a Smecta, mely megköti a toxinokat és csökkenti a tüneteket, illetve a Hidrasec, mely gátolja a bélfalból történő szekréciót. Igazoltan hatásosak továbbá a probiotikumok (Enterol, Progastro, BioGaia ProTectis), melyek a bélflóra baktériumait/gombáit tartalmazzák és így segítenek helyreállítani a felborult egyensúlyt.

Sokat változott a szemlélet a diétával kapcsolatban is: manapság nincsenek olyan szigorú szabályok és nem szükséges a koplalás! A legfontosabb szempont, ahogy korábban is elhangzott, a megfelelő mennyiségű és összetételű folyadékpótlás. Kis mennyiségű, gyakori étkezések javasoltak, és ezek legyenek könnyen emészthetőek, nem megterhelőek (burgonya, rizs, répa, alma, banán, sütőtök, cukkini, cékla, sovány húsok). Lelhetőleg kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, valamint az első napokban a tejtermékeket. A cél, hogy fokozatosan, de minél hamarabb visszatérjünk a megszokott étrendhez, mert ez segíti leginkább a szervezet regenerálódását.

És egy utolsó tanács, mely nem csupán a hasmenéssel, hanem bármilyen más kórképpel kapcsolatban is megfontolandó: semmilyen kezelés nem olyan egyszerű és hatékony, mint a megelőzés! Nyáron minden kicsit könnyebb, mi is mindent könnyedebben, felszabadultabban (néha talán kicsit felelőtlenebbül), ugyanakkor lehetőleg szövődmények, mellékhatások, következmények nélkül szeretnénk. Így tehát figyeljünk a higiéniára! Bármilyen magától értetődőnek tűnik, ne feledkezzünk meg a kézmosásról, kerüljük az ellenőrizetlen helyről származó, esetleg romlott, szennyezett ételeket, mosatlan gyümölcsöket.

Hisz’ itt a nyár, ez a mi nyarunk! Nincs szobafogságban töltendő, vesztegetnivaló időnk!