Babamasszázzsal a harmóniáért

Newsletter - Aug 2014 Baby MassageHa ön első babás szülő, hamar rájön: amint leteszi a babát, ő elkezd sírni. Amint felveszi, mintha elvágták volna, rögtön vége a szomorúságnak. Tudta, hogy az érintés az, amit a baba az ölben tartás során érez, amit annyira megnyugtatónak talál? Most képzelje el a teljes testén végzett masszázs hatását! Több tanulmány kimutatta, hogy a testkontaktus, mely ön és gyermeke között létrejön a masszázs során, lényegesen csökkenti a nyűgösséget és a sírást. Ettől mindkettőjük jobban alszik, illetve csökkenti azokat az általános betegségeket, amiktől a baba sírni szokott. Az immunrendszerére gyakorolt pozitív hatásai miatt még a baktériumokkal szemben is jobban ellenálló lesz.

A gyermekének adott masszázs során a központi idegrendszerét stimulálja – mondja Tiffany Field, PhD, a Miami Orvosi Egyetem Érintéskutató Intézetének igazgatója. Egy láncreakciót indít be: az agyban több szerotonin termelődik, egy kemikália, amitől jól érezzük magunkat, illetve csökkenti a corisolszintet, ami a stresszre adott válaszreakció során termelődő hormon. Ennek eredményeképp a baba szívverése és légzése lelassul, ami által megnyugszik.

A gyermekének adott rendszeres masszázs az érzelmi életére is nagyon pozitív hatással van. “A szerető érintés és a ritmikus mozdulatok a baba és mama közötti leghatékonyabb kommunikációs formák közé tartozik. – mondja K. Mark Sossin, a new yorki Pace Egyetem Szülő – Gyermek Kutató Intézetének igazgatója. A babamasszázs előnyeit a szülők is érzékelik. Könnyen elveszettnek érezhetjük magunkat egy újszülöttel, de egy masszázs után könnyebben visszaszerezhetjük a kontrollt, magyarázza Elaine Fogel Schneider, PhD, a Massaging Your Baby:The Joy of Touch Time c. könyv szerzője. Segít megtanítani a gyermekünk jelzéseinek még jobb  dekódolására és hatékonyabban válaszolni egyedi igényeire.

Kötődés az újszülöttel

Ha nem is tudatosan, de minden anya és apa természetes késztetése, hogy megismerje csecsemőjét, szoros kapcsolatot alakítson ki vele, aminek a szerető érintés, a masszázs egy természetes és hatékony formája. Nem is beszélve a többi pozitív hatás hosszú listájáról, melyek úgy a szülőknek, mint a babának is kedveznek. Csak egy példa az oxitocin, vagy boldogsághormon, mely a símogató kezek által termelődik nemcsak a baba szervezetében, de a szülőkében is.

Az oxitocintermelés mellett, az alábbi pozitív hatásokat is felsorolhatjuk:

A babának:

  • ellazulás babának és szülőnek
  • a baba érzi, hogy szeretik és tisztelik
  • segít a nyugodt alvásban
  • kialakul a test tudat
  • csökken a hasfájás és a fogzás fájdalma

A szülőknek:

  • elősegíti a baba-szülő kötődést
  • segít a stresszoldásban
  • nyugodtabb baba a szülőt is megnyugtatja
  • segít jobban megérteni a gyermek testbeszédét
  • megerősít a szülői képességeinkbe vetett hitünkben

Mikor a legideálisabb elkezdeni a babamasszázst?

A FirstMed babamasszázs oktatásán elsősorban a 2-3 hónapos korban történő kezdést ajánljuk (ebben az életkorban alkalmazható a leghatékonyabban a masszázs), de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk.

Az egymásra épülő alkalmak során egyre magabiztosabbá válnak a szülők nem csak a masszázsfogásokban hanem szülői szerepükben is. Csodálatos, kézzel fogható lehetőséget kapnak amellyel meghittséget varázsolhatnak a hétköznapokba elősegítve a kisbaba testi és lelki fejlődését.

Milyen irányzatot lehet a FirstMednél elsajátítani?

Az általunk oktatott babamasszázs kidolgozása Vimala McClure nevéhez fűződik. Vimala 21 évesen Észak-Indiában, egy kis árvaházban dolgozott, és az anyagi szegénység és sanyarú körülmények ellenére megtapasztalhatta az érzelmek és emberi értékek gazdagságát. A nagyobb lányok kisebb társaikat masszírozva lelki békét és harmóniát teremtettek önmaguk és egymás számára. Később, maláriában megbetegedve, maga is átélhette a masszázs gyógyító hatását.

Élményeinek és saját gyermekeinek masszírozása által szerzett tapasztalatok hatására alkotta meg babamasszázs módszerét: az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs, a reflexológia és a jóga elemeinek ötvözetét.

Bővebben az oktatásról

A tanfolyam 5 alkalomból áll, 5 egymást követő héten. Egy-egy alkalom 45 – 50 percig tart. Évente 2-3 tanfolyamot szervezünk, egy csoportban 4-5 anyuka van babákkal.  

Minden héten új testrész masszázsát tanuljuk és minden alkalommal átnézzük az előző óra anyagát. A tanfolyam végére tudni fogjuk, hogyan kell a baba teljes testét megmasszírozni, és külön masszázsfogásokat tanulunk hasfájás esetére.

Ha szeretne többet megtudni a babamasszázsról és/vagy regisztrálni a következő alkalomra, kérjük látogassa meg a babamasszázs oldalát: http://firstmedcenters.com/baby-massage-course/

Nagy Beatrix gyermekorvosi asszisztens már több, mint három éve oktat babamasszázst. Tanulmányait a Magyar Gyerekmasszázs Egyesületnél, a  Nemzetközi Csecsemőmasszázs Szövetség, IAIM (International Association of Infant Massage), magyarországi tagszervezeténél végezte.