Banános, baconos csirke

Van úgy, hogy az ember meglát egy receptet, és érzi, hogy el kell készítenie. Néhány hozzávaló is elég, hogy beinduljon a nyálelválasztásunk és szinte a szánkban érezzük az étel ízét. Csirke, tejszín, bacon, banán… Igen, ebben az ételben nélkülözhetetlen a banán. Kicsit áprilisi tréfának tűnhet ez az egész, pedig nem az. Bár még az Ikea áruházak éttermében nem kapható, de egy vérbeli svéd ételről van szó, a flying Jacobról, azaz repülő Jákobról magyarul.

Éppen az A.V. club blogot olvasgattam, amikor felugrott a recept.

“Kezdete egy roston sült csirke, a szósz és a banán, ezt a hármat összesütjük. A tetejére bacont és mogyorót teszünk.”

Egyből azon kezdett el járni az eszem, hogy mikor fogom tudni elkészíteni, és hogyan fogom megmagyarázni a feleségemnek, hogy őrülten hangzik, de nagyon finom lesz.

 

newsletter_-_dec16_-_flyingjacob

Hozzávalók:

3 nagyobb csirkemell
100-150 gramm bacon
1 apróra vágott hagyma
egy fél húsleves leveskocka
500 ml tejszín
500 ml zsíros tej
2 púpos evőkanál kukoricakeményítő (vízzel összekeverve)
3-4 banán
pörkölt, sós mogyoró
1 kanál olasz fűszerkeverék
200 ml chili szósz (vagy ketchup, esetleg barbecue szósz)

Elkészítés:

Melegítsük a sütőt 220 fokra. Vágja a csirkét ujjnyi darabokra,

  1. egy nagy serpenyőben pirítsa meg a bacont. Amikor elkészült tegye ki egy papírtörlőre, hogy jól lecsöpögjön, csak egy kanállal hagyjon a serpenyőben. Vegye vissza közepes lángra és adja hozzá a hagymát és kaparjuk fel a serpenyő alján maradt hagymát. Pirítsuk így 2-3 percig, vegyük lejjebb, ha a hagyma égni kezdene.
  2. Adjuk hozzá a feldarabolt csirkét és süssük barnára mindkét oldalát 5-5 perc alatt. Miután megbarnult tegyük rá a fél leveskockát.
  3. vegye lejjebb a hőmérsékletet, adja hozzá a tejszínt és lassan párolja. Amikor a tejszín bugyborékolni kezd, vagy sűrűsödik, agyjuk hozzá a tejet. Adjuk hozzá a ketchupot vagy a chili szószt. Add hozzá a kanál olasz fűszert (én csak oregánót használtam) Egy perc múlva bugyborékolni fog, de nbem sűrűsödik, ezért add hozzá a kukoricalisztet. A hőmérséklet növelésével fokozatosan be kell sűrűsödnie.
  4. Tegye át az egészet egy hőálló tálba, a banánokat fektesse rá és süsse 30 percig.
  5. Miután kivette a sütőből szórja  atetejére a bacont és a mogyorót.

Rizzsel vagy tésztával tálalható.

Jó étvágyat!