Barack tarte

Július végén, augusztus elején számomra csak egy gyümölcs létezik: a barack. Gyerekként nem szerettem, talán a szőrös bőre miatt. Lehet valami ezekben a magyar barackokban, mert nem tudok leállni velük. Jó ára van a piacon, nehéz újat mutatni a felhasználása terén. Most egy mennyei, de nagyon egyszerű receptet mutatok meg Önöknek, kedvenc szakásomtól, aki a legjobb fej chef, Elton Brown.

Ha esetleg nem ismernék őt, nézzenek bele a Good Eats című műsorábam, ahol sztárallűröktől mentesen elmagyarázza, hogy egy étel miért úgy finom, ahogy készíti, tudományosan, holisztikusan, mellébeszélés nélkül.

Íme a fejjel tetejére állított torta hozzávalóie:

45 gramm vaj
50 g barna cukor
2 közepes hámozott barack
45 g kandírozott gyömbér feldarabolva
100 g finomliszt
5 g sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 kis csipet só
70 g porcukor
115 g szobahőmérsékletű író
3 g vanilia kivonat

Tejszínhab vagy fagyi a tálaláshoz

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 175 fokra! Osszuk szét a 2 evőkanál vajat a 4 kis tálka (angolul ramekin között). A maradék kb. 1 evőkanálnyi vajat olvasszuk meg és tegyük félre. A barna cukrot szintén osszuk szét a kis tálakba, és szórjuk a vaj tetejére. Mindegyik barackot 12-14 darabra vágjuk, majd fektessük le ezeket a cukor tetejére, egyenlően szétosztva, és szórjuk meg gyömbérrel. Most tegyük félre!

Egy közepes tálban keverjük jól össze a lisztet, a sütőport, szódabikarbónát és a sót.

Egy másik tálat használva keverjük össze a cukrot az íróval a vanília kivonattal és az egy evőkanál olvasztott vajjal. Keverjük össze a két keveréket, hogy egységes masszát kapjunk. Folyassuk ezt a tálakba, a barackokra, egyenlően szétosztva. Mehet is a sütőbe. (Ügyeljünk, hogy a sütő közepére kerüljenek) 20-25 perc sütési időre van szükségük, a tortácskák belső hőmérsékletének el kell érnie a 90 fokot.

Vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk 5 percig kihűlni. Késsel vágjuk körbe mindegyik, a biztonság kedvéért. Most fordítsuk meg a kis tortácskákat és azonnal tálaljuk tejszínhabbal vagy fagyival.

Tudta ezt?

A barackfa (prunus persica) őshazája Kína. Először a perzsák majd a rómaiak hozták be a nyugati világba. Kína a mai napig a világ első számú barackexportőre.

  • A barackok A, C, B1, B2, B6 vitamint tartalmaznak és olyam ásványi anyagokat, mint a potassium. Egy közepes barackban csak 37 kalória van.
  • A nektarin a barack egyik fajtája, nem a szilvával történő keresztezés eredménye.
  • Ókori Kínában a barack a hosszú élet és a halhatatlanság szimbóluma volt.
  • A barack és a sárgabarack között mindössze egy gén az eltérés.
  • A fehér barack kevésbé savas, köszönhetően a “mézes génnek”. Ez a domináns gén az össze Kínában előforduló barack fajban megtalálható. Az európia és amerikai fajok többniyre sárgás színűek és magasabb savtartalmúak.
  • Az Amerikai Egyesült Államokban Georgia a barack hazája.
  • Peaches (barackok) vagy más néven Merrill Beth Nisker egy kanadai elektronikus zenei előadó.