Csevapcici recept

Nem hiszem, hogy túlzok, amikor azt mondom, hogy szerintem déli szomszádaink a szerbek és a bosznia-hercegovinaiak a legjobb grillező nemzetek Európán belül. Belgrád vagy Sarajevo utcáin sétálva nincs olyan, hogy ne éreznénk a levegőben keveredő grillhús illatát. A grillhúsok balkáni királya kétség nem fér hozzá: a cevapcici, rövidebb nevén cevapi. A fasirt szerű húskeverék darált marha, bárányhúsból, velőből, és egy kevés sertésből készül, ezt a keveréket fűszerezik meg és formálnak belőlük kézzel vagy forma segítségével kis virsliszerű hurkákat.

A húst faszén felett sütik, és ezekben az országokban meleg lepénnyel (lepinje) tálalják, apróra vágott hagymával és ajvárral.

Nišlija’ grill Belgrád egyik leghíresebb grill “étterme”. Étteremnek nehezen nevezhető, mert csak egy ablak, ami mögött egy hatalmas grill található. Egy barátom ajánlotta ezt a helyet, állítólag naponta 1000 kiló húst sütnek itt meg. Teljesen elképzelhető, mert egy hamburger (Pljeskavica) itt akkora, mint egy kisebb tányér. Az abszolút kedvencem a Nišlija’ grill-ben a Niski cevapi, egy 30 centiméter hosszú cevapcici egy hot dog kifliben. Ha Belgrádban járnak, akár csak néhány órára is, ne hagyják ki ezt az élményt. De a balkánon én még sehol sem ettem rossz cevapcicit.

Hozzávalók:

500 g darált sertéshús (30 százaléka zsír) A legjobb tarját daráltatni, és kétszer!
500 g. marha (kétszer darálva)
1 tojás fehérje
2 teáskanál fekete bors
1 teáskanál édespaprika
egy fél hagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, reszelve
1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Az összes hozzávalót tegyük egy nagy tálba, és keverjük alaposan össze. Hagyjuk állni 20-30 percig, majd formáljunk belőle hüvelykujj vastagságú mutatóujj hosszúságú darabokat. Közepes lángon süssük meg, hagymával tálaljuk. Kenyérként chiabattát ajánlunk hozzá.


Egy kis extra:

Miközben recept után kutakodtam találtam egy horvát oldalon egy tetszetős csirke cevapi receptet. Szkeptikus voltam, de mivel volt otthon egy nagy adag csirkecombfilém, úgy gondoltam, hogy kipróbálom. Mit is veszíthetnék? Az eredmény több volt mint kecsegtető.

Hozzávalók: 

0,8 kg csirkecomb filé
5 evőkanálm liszt
5 evőkanál zsemlemorzsa
3 csipet apróra vágott friss petrezselyem (vagy 2 evőkanál szárított)
feketebors
1 teáskanál oregano
fél sárga vagy lilahagyma
1 tojásfehérje
1 evőkanál vegeta
1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a csirkét a börtől, csonttól. Vágjuk kisebb darabokra, amik beleférnek a darálóba. Darálás előtt tegyük be 20-30 percre a fagyasztóba, könnyebben darálhatóvá válik.

  • Darálás után az összes hozzávalót keverjük össze és hagyjuk hülni 30 percig.
  • Gyúrjunk belőle hüvelykujj vastagságú, mutatóujj hosszúságú husángokat.
  • Közepes lángon süssük ki

Ezt is tálalhatjuk hagymával, ajvárral és chibattával vagy gyökérkenyérrel.