Csirke piccata

Lustának érzem magam.  Amikor ilyen állapotba kerülök, mindig csirke piccatát készítek, mert bár bonyolultabbnak tűnik, nagyon egyszerűen össze lehet dobni, arról nem is beszélve, hogy bármilyen körettel tálalható: bármilyen tésztával, üvegtésztával, krumplival vagy rizzsel is kitűnően illik.

Hozzávalók:

4 csirkemellfilé
50 gramm liszt
fél teáskanál kosher só
negyed teáskanál frissen őrölt bors
40 gramm vaj
2 evőkanál olivaolaj
¼ csésze shallot hagyma
4 fokhagyma vékonyra szeletelve
fél bögre szárazbor
2 evőkanál citromlé
1,5 evőkanál szárított capribogyó
3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
175 ml csirkeleves alaplé

 

 

  1. Klopfoljuk ki a csirkemellet másfél centis vastagságúra, és tegyük a liszt felét egy tálba. Miután a hús mindkét oldalát besóztam borssal és sóval, meghempergetem a lisztben.

      2. Egy nagy tálban közepes hőfokon felforrósítom a vaj felét és az olivaolajat. Süssük az olajban a húst nagyjából oldalanként 4 percig.

      3. Ugyanabban a tálban melegítsük fel a maradék olivaolajat is, és pároljuk meg benne a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, lassan a fehérbort, és forraljuk fel együtt.

      4. Keverjük simára a maradék lisztet az alaplé ⅓-ával, adjuk hozzá a megmaradt húsleves alaplevet és forraljuk fel.

      5. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a maradék vajat, a friss citrom levét és a capribigyót. Tegyük bele a húsokat a szószba, és már tálalhatunk is. A tetejére szórjunk petrezselymet.

Tudta?

  • A piccata szó jelentése: “zsírral megkent”.  Az étkezési szakzsargonban szeletelt sűlt húst jelent, szósszal tálalva.
  • Piccatát borjúhúsból is készíthetünk.
  • Vékony citromszeleteket is tehetünk a szószba utolsó lépésként, egy percig forraljuk össze.
  • Ez az étel kísérteties hasonlóságot mutat a a francia módra készült csirkével.

Jó étvágyat!