Dr. Bene Gabriella – az interjú

Newsletter - Dec.13 Dr. BeneDr. Bene könnyen elmosolyodik, gyakran nevet, arca mindig őszinteségtől, kedvességtől és együttérzéstől sugárzik. Így érthető, hogy nemcsak legapróbb betegeink szavaznak bizalmat nagyszerű tehetségének, mellyel mindenki napját egy csapásra megszépíti. Kellemes személyisége nyugtató hatással van környezetére, ami egyaránt oldja a felnőttek és a gyermekek feszültségét.

Budapesten született, apja katonaorvosi karriere kapcsán sokat költözködött gyerekkorában, mára pedig Magyarországon és az Egyesült Államokban egyaránt orvosi engedéllyel rendelkezik. Tanulmányait a Pécsi Orvostudományi Egyetemen végezte, ezután gyermekorvosként dolgozott 1997-ig, amikor amerikai férjével kiköltözött az USA-ba. Klinikai kutatóként a nagyhírű Kaliforniai Stanford Egyetemen dolgozott, majd Toledóban elvégezte a Medical College of Ohio gyermekgyógyász szakorvosi programját. A változatos esetek orvoslása nagy kihívást jelentett számára, de mindig is sokra becsülte az innovatív ellátás nyújtása során szerezhető tapasztalatokat.

Ezt követően a Cleveland Clinic egyik intézményében praktizált gyermekorvosként, ahol tovább foglalkozott a gyermekkori elhízással és egyéb pszichoszociális problémákkal. „Nagyszerű volt ellátni ezeket a gyermekeket, és kifejezetten örömteli érzés volt, hogy segíthettem nekik. Az amerikai gyermekorvoslás kifejezetten hatékony a tinédzserek sajátos problémáinak ellátása terén.” A honvágy és családi problémák hatására 2006-ban úgy döntött, ideje hazatérni.

A FirstMed általános, sürgősségi, és megelőző ellátást nyújtó gyermek- és háziorvosai a kezdetektől fogva boldogan fogadták dr. Benét. Mióta 2009 márciusában csatlakozott a FirstMed csapatához, sokak kedvence lett, mivel hihetetlen szeretettel foglalkozik a csecsemőkkel és a kisgyerekekkel, a tinédzsereket pedig mindig türelmesen meghallgatja.

„Szerencsések vagyunk a FirstMed-nél, mert az amerikai 20 perc helyett nálunk egy óra áll rendelkezése a szűrővizsgálat elvégzésére, és a szülők kérdéseinek megválaszolására. Véleményemszerint fontos minél gyakrabban megvizsgálni a csecsemőket: két hetesen, egy hónaposan, valamint négy, hat, kilenc, tizenkettő, tizenöt és tizennyolc hónaposan is. Az ilyen vizsgálatok során mindig ellenőrizzük a fejlődési szakaszokat, melyek oly fontosak a baba egészségének szempontjából. Nagyon szeretem a babákat. Páratlan élmény, amikor először rám mosolyognak!”

A két éven felüli gyermekeknek tanácsos részt venni éves szűrővizsgálaton, ahol az orvos ellenőrzi a gyermek növekedését és fejlődését, valamint igyekszik idejében felismerni az esetleges problémákat. „Mindig gondosan megvizsgálom az egész gyermeket, attól függetlenül, hogy konkrétan miért hozták be aznap. A megelőzés elmondhatatlanul fontos.”

„A tinédzserekkel való foglalkozás egy egész más világ. Náluk nem csak a fizikai fejlődés felméréséről szól a vizsgálat. Nagy figyelmet fordítunk pszichés állapotuk felmérésére is. Fontos kiszűrni a kockázatkereső viselkedést; ilyen például a dohányzás, a szex, vagy a drog- és alkohol fogyasztás, valamint a depresszió és az étkezési zavarok. A fiataloknak tiszteletet mutató, nyílt, támogató és semmiképpen sem ítélkező hozzáállásra van szükségük. Ilyen légkört próbálok teremteni betegeim számára, különösen, ha érzékeny témákról van szó. Pácienseimet mindig bátorítom az efféle beszélgetésekre. Nem szülő vagyok, nem is „haver”, vagy tanár – orvos vagyok, ezért mindig segítek.”

Mint előtte sokan mások, Dr. Bene is kihangsúlyozta mennyire élvezi klinikánk családias légkörét. „Kiváló az összhang és az együttműködés a különböző beosztású kollégák között, remek a légkör. Ez teszi lehetővé, hogy a munkám kedvenc részét jelentő eseteknél is együtt tudjunk dolgozni: a legnagyobb kihívást azok a magával ragadó esetek jelentik, melyek kapcsán nővérekkel és szakorvosokkal együtt tudunk sokoldalú ellátást nyújtani különleges igényű betegeknek. Volt például egy eset, amikor egy nőgyógyásszal és egy belgyógyásszal együtt gondoskodtunk arról a várandós anyáról, akinek első gyermekét már évek óta én kezelem. Nagyszerű azt is megélni, hogy a gyerekek szüleivel létesített közvetlen kapcsolataim nem csak nekem olyan fontosak. Egy apuka egyszer azt mondta nekem: „Persze hogy nem megyünk máshova. Jártunk már másik budapesti magánklinikán – olyan érzés volt ott lenni, mintha egy golfpályán lennénk, de a FirstMed-nél mindig olyan, mintha otthon lennénk.”

Hálás vagyok, hogy egy ilyen helyen dolgozhatok, ahol a betegeim és munkatársaim együtt alkotják ezt a barátságos légkört.