Dr. Luczay Andrea – a hormondoktor

Newsletter - Apr14 - LuczayLuczay Andrea doktornővel abbòl az alkalombòl kèszìtettünk interjùt, hogy az egyik magyar orvoskereső oldal 2013 kedvenc orvosàvà vàlasztotta a pàciensek szavazatai alapjàn. Vajon miben rejlik a doktornő népszerűsége?

Szeretem, ha a páciensem elégedetten távozik, viszont soha nem azon az áron, hogy a szakma szabályait meg kelljen szegnem. Sokan azt gondolják, hogy ha magánklinikára jönnek, ott az orvos megengedőbb és hajlamosabb azt mondani, amit a páciens hallani akar. Én viszont azt vallom, hogy szakmailag csak egyféle véleményem lehet: amit nem engedek meg az állami klinikán (a Semmelweis egyetem 2-es szàmù gyerekklinikàjàn is dolgozom), azt a magánrendelésen sem fogom megengedni. Az internet elterjedése óta sokkal felvilágosultabbak az emberek a problémájukkal kapcsolatban, viszont általában csak rész- vagy egyenesen nem megfelelő információkkal felvértezve jönnek a rendelésre. Ezzel is nehéz bánni.  Én elmondom a véleményemet és rábízom a páciensre, hogy végül hogyan dönt. Ezt tisztelik és szeretik akik hozzám járnak.

A foglaljorvost.hu díja viszont nem csak nekem szól, hanem a helynek is. A FirstMedben olyan környezettel találkozik az érdeklődő, amivel az állami egészségügyben szinte soha, s ez nagyon vonzó. Ez messze a legjobb hangulatú hely, ahol dolgoztam, pedig már több állami és magánklinikán is megfordultam. A férjem is szokta mondani, hogy itt szeret megvárni munka után.

luczay awardSokan keresnek szemèlyesen tèged idetelefonàlva. Honnan ismernek az emberek?

Interneten keresgèlve, ha endokrinològust keresnek, az elsők között jön fel a nevem. Ez egy kis szakma, összesen kb. 25-30 gyermek endokrinològus van az orszàgban ebből 10-en vagyunk Budapesten. Ennèl is kevesebb: 2-3 azok szàma, akik gyermek diabetològusok is, egyikük èn vagyok. Sokan a nevem alapjàn talàlnak meg, a hàziorvosuk, vagy ismerősük ajànlàsàra és legtöbben rögtön magánrendelésre jönnek, mert az állami szférában nagyon hosszú a várakozási idő, illetve nem mindenütt adott a laboratóriumi háttér, ami elengedhetetlen ebben a szakmában. A FirstMednél-nél mindent meg tudunk nézetni, szerencsések vagyunk a laboratóriumi  felszereltségünkkel.

Mit emelnél ki, mint kedvenc területet a szakmádban?

A gyerekek. Nagyon élvezem, hogy az úgymond egyszerűbb esetekkel is foglalkozhatok. A gyermekorvoslásnak ezt a formáját a FirstMed előtt sose csináltam. Az egyetemi klinikán elkezd az ember dolgozni, millió specialitást végigjár, de egyszerűbb feladatokat, mint egy megfàzàs, nem lát el. A FirstMednél az első két évben szorongtam, hogy nehogy elrontsak valamit, pedig a gyerekklinikán èletet mentek, sokmindent meg tudok csinálni. Az mégis más.

A felnőttekkel való foglalkozás egy új kihívás volt; amit akkor kezdtem, mikor ide kezdtem járni és akkorra már majdnem 20 éve orvos voltam. Meg kell tanulni másképpen kommunikálni, meg kell tanulni, hogy sokkal több a pszichés probléma, amit el kell tudni különíteni a valós problémától.

Egyéb kihívás?

A nyelv. Magyarul van egy stílusom, egy tudásom, amit a lehető legjobban szeretnék átadni idegen nyelven is. A sok apró finom dolognak is át kell mennie. A sokféle akcentust megérteni is kihívás. Főleg telefonon és főleg egy olyan ideges helyzetben, mikor valakinek a gyermeke beteg. Jogosan várja el, hogy megértsék és azt, hogy ő megértse az orvost.

Régebben dolgoztam Franciaországban egy intenzív osztályon 14 hónapot. A FirstMed-ben nagy siker szokott lenni, mikor kiderül, hogy tudok franciául. Több alkalommal is előfordult, hogy sikerült betegeket csak azzal a ténnyel megnyugtatni, hogy beszélek franciául és meg fogjuk érteni egymást.

Gratulálunk Luczay doktornőnek a díjhoz! Köszönjük az eddigi együtt töltött 8 évet és reméljük, jelenlétével még sokáig emeli szolgáltatásaink színvonalát!

Írta:  Zs.Tóth Andrea

Ez a cikk a 2014 áprilisi hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információ és felíratkozás a hírlevélre itt.