Egészséges vagyok, miért menjek orvoshoz?!

Newsletter - Oct15 HealthExamsSokan úgy gondolják, hogy tökéletes egészségnek örvendenek, és ezért hanyagolják az orvosi vizsgálatokat,  de fontos tudni, ezek szükségszerűek egészségünk minél hosszabb megőrzése érdekében! A szűrések, tesztek és laborvizsgálatok, illetve a családi anamnézis sok, akár még lappangó betegségre is fényt deríthet.

A szülők általában odafigyelnek arra, hogy gyermekük egészségi állapotát rendszeresen, azaz évente ellenőriztessék, azonban ezt ugyanúgy folytatni kell felnőtt korban is.  Semmi sem helyettesítheti a rendszeres testmozgást de egészséges életmóddal, a dohányzás mellőzésével, illetve az éves orvosi vizsgálatokkal kiküszöbölhetőek és  időben felfedezhetőek olyan tünetek, amik a későbbiekben egy akár súlyos betegség előjelei is lehetnek.

Nemrég történt az egyik betegünkkel, aki 20 éve nem járt orvosi vizsgálaton, hogy egy rutin szemészeti ellenőrzés alkalmával kezelőorvosa a magas vérnyomás tüneteit fedezte fel nála, és emiatt egy háziorvosi konzultációt javasolt. A belgyógyász a vizsgálat után felhívta a figyelmét a szívroham illetve az agyi infarktus lehetőségére is, ami a magas vérnyomásos betegségek következménye lehet. Egy jóval korábbi életmódváltással akár elkerülető lett volna a gyógyszeres kezelés, de még így is a nagyobb baj bekövetkezte előtt sikerült a betegséget diagnosztizálni.

Az éves vizsgálatok során az orvos alaposan kikérdezi a beteget a családban előforduló betegségekről, illetve ellenőrzi a vitális paramétereket, mint a vérnyomás, szívverés, légzésszám, illetve testhőmérséklet.

Egy általános szűrővizsgálat az alábbiakat szerint épül fel:

 • Orvosa rákérdez az elmúlt egy évben történt esetleges változásokra, ide értve a munkahelyi, és magánéleti dolgokat, az esetleges új gyógyszereket illetve az étrendkiegészítőket is.
 • Ellenőrzi az életfunkciókat, mint a vérnyomás, a szívverés, illetve a légzésszám.
 • A látásellenőrzés során az orvos kiszűrheti az esetleges szembetegségeket.
 • Ezután következik az általános egészsügyi vizsgálat, melynek keretén belül az orvos megvizsgálaja a fejet illetve a nyakat, a hasi területeket, a hajat és a körmöket, illetve a végtagokat; majd meghallgatja a szívet és a tüdőt.
 • A rutin vérvizsgálat során információt kaphatunk a vér alakos elemeiről (vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke), valamint a máj- és vese működéséről, vércukorszintről, vérzsírok szintjéről. A labortesztek segítségével olyan elváltozások is kimutathatók, amik egy sokkal komolyabb problémára is utalhatnak.
 • A vizsgálatok során az orvos további szűréseket is javasolhat, amik a nők és a férfiak esetében eltérőek lehetnek.

Szűrések nők részére:

 • Manuális mellvizsgálat és mammográfia: a kézzel végzett mellvizsgálat része minden éves szűrővizsgálatnak, hiszen segít a különböző elváltozások korai felismerésében, éppen ezért javasolt, a havonta történő otthoni önvizsgálat is. A mammográfia szakmai ajánlás alapján 45 és 65 éves kor között 2 évente szükséges , azonban 50 év felett már évente ajánlatos.
 • Nőgyógyászati vizsgálat rákszűréssel:  a nemi életet élő nőknek rendszeresen, legalább évente egy alkalommal javasolt részt venniük nőgyógyászati szűrővizsgálaton.
 • Koleszterinszint ellenőrzés: már 20 éves kortól folyamatosan ellenőrzni kell a koleszterinszintet, különösen, ha a családi anamnézisben már előfordult cukor- vagy szívbetegség.
 • Csontsűrűségmérés: ennek az ellenőrzését nehéz korhoz kötni, mindenképpen javasolt azonban a menopauza után évente ellenőrzi a csontok állapotát.

Szűrések férfiak részére:

 • Koleszterinszint ellenőrzés: csak úgy, mint a nőknél, a férfiaknak is ajánlatos 20 éves kor fölött legalább évente ellenőriztetni a koleszterinszintet.
 • Prosztatavizsgálat, rákszűrés: a prosztatavizsgálat minden éves szűrővizsgálat része, azonban 45 év felett, évente javasolt az ultrahangos, végbélen keresztül történő vizsgálat is.
 • Férfi ivarszervek vizsgálata (herék):  a herék daganatos elváltozása,  ugyanúgy, mint a nők esetében az emlőknél, tapintásos vizsgálattal kiszűrhetők. Ez nagyon fontos, hiszen az idejében felismert betegség 100%-ban gyógyítható.

Szűrések férfiak és nők részére egyaránt:

 • Vastagbélrák szűrés: 45-50 éves korban már rendszeresen figyelmet kell fordítani a vastagbél elváltozásának szűrésére, hiszen ez a típusú daganat sokáig tünetmentesen fejlődik, panaszokat már csak akkor okoz, amikor nagy a baj.
 • Depresszió: sokan nincsenek tisztába, hogy panaszaikat, rosszkedvüket akár a depresszió is okozhatja.
 • Cukorbetegség: amennyiben a családban előfordult már diabétesz, mindenképp fordítsunk figyelmet a folyamatos ellenőrzésre. Ennek legegyszerűbb módja az éhgyomros vércukorszint mérés vérvétellel.

Hol és hogyan zajlik egy ilyen éves szűrővizsgálat?

Legtöbb esetben a teljeskörű kivizsgálásra és a laborvizsgálatra évente egyszer, saját háziorvosunknál kerül sor. Amikor egyéb, a vizsgálat szerves részét nem képző kiegészítő vizsgálatokra is szükség van, kórházakan, vagy akár más egészségügyi intézményekbe is utalhatnak minket.

Mik a vizsgálat rizikófaktorai?

A vizsgálat túlnyomó része nem jár semmilyen kockázattal, ugyanakkor a vérvétel okozhat némi kellemetlenséget, hiszen akár egy kisebb zúzódás is keletkezhet azon a helyen, ahová a tűt szúrják, de ez utóbbi sérülés néhány napon belül teljesen meggyógyul.

A legtöbb orvos szerint az éves vizsgálatok nagyon fontosak, mivel aktuális képet kaphatunk egészségi állapotunkról, azonban mégis vannak olyanok, akik ezzel nem feltétlenül értenek egyet, hiszen 1-1 rendellenesség, vagy eredményekbeli eltérés felesleges aggodalmakra adhat okot.

Mik a vizsgálat elvárt eredményei?

Az eredmények kézhezvételét követően az orvos javasolhat egy kontrol vizitet, hogy szóban is tájékoztassa a pácienst. A teljeskörű kivizsgálás egy nagyon jó lehetőség arra, hogy őszintén beszéljünk egészségi állapotunkról, jó vagy rossz szokásainkról, jővőbeni terveinkről, illetve az esetlegesen felderített problémákról, és annak gyógykezeléséről vagy egyéb alternatív megoldásokról.

A vizsgálatok során aktívan vegyünk részt az orvossal való kommunikációban, a legapróbbnak tűnő változásokat se felejtsük el megemlíteni. Maradéktalanul tartsuk be az orvos utasításait, illetve ne féljünk bővebb felvilágosítást/tájékoztatást kérni aktuális problémáinkról. A legegyszerűbb megoldás arra, hogy minél tovább éljünk egészségesen, ha megfelelő időt fordítunk a megelőzésre. Az éves állapotfelmérő vizsgálat és az egészséges életmód a két legfontosabb eszköze ennek.

Végezetül…

Mi a FirstMednél nagyon fontosnak tartjuk az évenkénti, megelőző jellegű vizsgálatokat, éppen ezért Hűvösvölgyi klinikánkon, jelenleg 50%-os kedvezménnyel egyeztethet időpontot állapotfelmérő vizsgálatunkra egészen az év végéig. Bővebb információkért kérjük tekintse meg akciós ajánlatunkat az alábbi linket, és kérjen időpontot még ma a vizsgálatra!