Egymást segítve

A Firstmednél úgy gondoljuk, hogy egy vállalat menedzselése sokkal többről szól annál, minthogy féltő szemekkel figyeljük, hogy elérjük-e az elvárt anyagi sikereket vagy sem. Ügyvezető igazgatónk, Dennis Diokno szerint a cégvezetés kétirányú utcában zajlik, ezért a FirstMed saját boldogulása mellett figyel arra is, hogy vissza is adjon a közösségnek abból, amit kapott és ami segítette, hogy immár 18 éve sikeresen működő cég lehessen.

 

Az üzleti életben ennek a társadalmi szerepvállalásnak saját neve is van, (corporated social responsibility, CSR), de természetesen nem minden cég él a CSR nyújtotta lehetőségekkel. “Bennem mindig is volt egy adakozási vágy” – magyarázta Dennis. “ Bár már azzal jót cselekedtünk, hogy munkahelyeket teremtettünk, de mindig is vágytam rá, hogy ennél is többet tegyek. “

A FirstMed már kezdeti éveiben is igyekezett segítségére lenni különféle jótékonysági szervezetknek, alapítványoknak. Fő szponzora volt egy olyan golfversenynek, mely a Gézengúz alapítvány megsegítésére gyűjtött pénzt. Így már a kezdeti években is segítettünk az alapítvány által koraszülött vagy sérüléssel született csecsemőkön. Néhány évvel később a FirstMed már a Piros Orr Bohócdoktorok alapítványát is támogatta, akik a kórházban lévő beteg gyermeke életébe igyekeznek vidámságot csempészni. A Firstmed később a Bátor Tábor támogatásába kezdett, de segítette az International Women’s Club Budapest jótékonysági kezdeményezéseit, és öt éve fő támogatója a minden évben megrendezésre kerülő Bonfire Estnek a XpatLoop szervezésében. (Az ezévi jótékonysági gálaest időpontja november 4-e, helyszín a Mariott Hotel bálterme)

 

Dennis

Az itt felsoroltakból is szépen látszik, hogy a Firstmed jó néhány alapítványnak segített nemes céljai megvalósításában, és ez nem is csak anyagi segítség volt, mert a cég biztatja dolgozóit is, hogy aktívan vegyenek részt ezekben a megmozdulásokban. Így fordult elő több alkalommal is, hogy a FirstMed biztosította egy-egy  nagyméretű jótékonysági rendezvényen a  kötelező orvosi, nővéri  jelenlétet. A Robert Burns International Foundation által megrendezett curling versenyen magánklinikánk négy csapattal képviseltette magát.


A klinika sokszor egészségmegőrző vizsgálatokat ajánl fel különböző rendezvények tombolanyereményeként, de volt  már rá példa, hogy egyéni kérésekre sem mondtunk nemet. Idén Raphael de Colnet-t támogattuk, hogy sikeresen végigmotorozza a Bamako rallit, tettük ezt azért, mert a verseny alatt mintegy 600 000 dollár gyűlt össze a Nyugat-Afrikaiak számára szükséges oltóanyagok beszerzésére.
“ Nem vagyok szerénytelen, ha azt mondom, hogy ezidáig is nagy szponzorációs munkát végeztük, de mindezt megkoronázandó, idén csatlakoztunk a United Way nevű szervezet vezetői csapatához. Mostantól kezdve ez a Firstmed fő támogatói prioritása – mondta Dennis.

 

Az első United Way irodát 1887-ben Denverben, az Egyesült Államokban alapították és a szervezet azóta egy több, mint 40 országban 1800 helyi irodával működő nemzetközi hálózattá vált. 2008 előtt a United Way Magyarország elsősorban forrásgyűjtéssel és források elosztásával foglalkozott. Olyan civil szervezeteket támogatott, amelyek elősegítették a civil társadalom fejlődését, valamint az egészségügyi és a szociális körülmények javulását. Ma az elmaradaott vidékeken élő gyermekek oktatását igyekszik előremozdítani, és a tehetséges gyermekeket nagy erőbedobással támogatja. A United Way Magyarországon idén ünnepli 25 éves jubileumát, mely ünnepi alkalomból októberben egy gálavacsorára várják támogatóikat.


Kissé zsúfoltnak ígérkezik az október. A mellrák elleni küzdelem hónapjában a FirstMed kedvezményes komplex mellultrahangos, mammográfiás vizsgálatot hirdet. ( a részleteket megtalálja honlapunkon). A FirstMed ebben az évben is együttműködik az North American Women’s Association -nel és segít céljaik megvalósításában, melynek eredményeképpen reményeink szerint a Semmelweis Egyetem gazdagabb lesz egy kemoterápiához szükséges székkel.

 

Dennis számára az egyik legfontosabb misszió a Csodalámpa alpítvány támogatása is, amely beteg gyerekek életetét igyekszik boldogabbá tenni azzal, hogy teljesíti egy kívánságukat. A FirstMed a csodalámpát is évek óta támogatja, rögtön első ízben 500 ezer forintot ajánlott fel nekik, amit azóta sok hasonlóan nagy értékű felajánlás követett. A Csodalámpa Alapítvány 12 éves fennállása alatt több, mint 3000 kívánságot teljesített, segítve ezzel a 3 és 18 közötti gyerekeket, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.
Az előző évi Spar marathononra FirstMed dolgozói 190 000 forintot gyűjtöttek egy izomsorvodásban szenvedő kisfiúnak, így sikerült megkapnia laptopját, ami segíti a kapcsolattartásban, hiszen iskolába már nem tud járni. A FirstMed idén újra gyűjtésbe kezdett, de ezen kívül Dennis eljuttatott két gyermeket Barcelonaba, az egyik Crohn betegségben szenvedő lánynak az volt minden vágya, hogy elmehessen Európa legnagyobb vidámparkjába, a PortAventura Resort-ba.
Ezen felül még két gyermeknek és szüleinek lehetősége volt, hogy ellátogathassanak a párizsi Disneylandbe augusztusban. Rendszeresen adományozunk laptopokat, okostelefont, x-boxot, de házi játszóteret is építettünk már, sőt egy dobfelszerelés megvásárlása sem tartozik az elutasított vásárlási tételek közé.

A jövőben a Csodalámpa és a United Way ügyeit fogjuk kiemelt támogatásban részesíteni. Ez a két alapítvány remekül illik a FirstMed profiljába, hiszen itt is egyfajta gyógyításról van szó. – magyarázta Dennis Diokno. A FirstMednek nem kell törlesztenie a társadalom felé, mégis megteszi, hogy jobb és egészségesebb hellyé tegye a világot.