Fáj a nyaka? Vegye komolyan!

Tudta, hogy a nyaki fájdalom mennyire gyakori a felnőtt lakosság körében? Egy év alatt az Amerikai Egyesült Államok lakosságának 15 százaléka szenvedett legalább egy teljes napig nyaki problémák miatt.

A nyak a gerinc legmozgékonyabb szakasza, mégis biztosítja a fej tartását (ennek súlya 4-5 kiló) és a nyaki csigolyák nyúlványai által alkotott vékony csatorna védi a gerincvelőt és a nagy nyaki ereket.
A nyaki fájdalomnak sokféle oka lehet. A legtöbb esetben a nyaki ideggyökből kiinduló fájdalom a vállakba, fejbe, karba kézbe sugárzik.

A fájdalom többnyire amilyen hirtelen érkezik, olyan hamar távozik is, de ha esetleg mégis hónapokig tapasztaljuk a kellemetlen tünetet, vagy a fájdalom más testrészbe sugárzik, jól tesszük, ha orvoshoz fordulunk. Minél előbb felállítják a diagnózist, annál hamarabb fel tudunk épülni.

Az enyhébb fájdalom elmúlik egy kis pihenés vagy a terület jegelése után, komolyabb tünetek esetén az orvos gyógyszeres kezelést is elrendelhet vagy fizikoterápia javasolt. Ha a fájdalom nem szűnik meg sebészeti beavatkozás nélkül, akkor kerül szóba a műtét.

A nyaki panaszok fajtái:

A leggyakrabban a betegek nyaki túlérzékenységről, nyaki izomgörcsökről és merevségről számolnak be. Minden nyaki csontokkal és szövetekkel kapcsolatos kellemetlen érzet: a nyirokcsomók duzzanata, az izomhúzódás és az idegi károsodás mind-mind nyaki fájdalommal jár.

A súlyos okok közé tartozik a karok, a lábak gyengesége, a kar zsibbadása, a lábérzékenység, a hugyhólyag kontroll elvesztése és az egyszerű gyaloglás nehézkessé válása. A területen kialakult gyulladásának tünete lehet továbbá bőrpír, láz, fejfájás, émelygés, hányás és a nyaki mirigyek megduzzadása.

A fájdalom gyakran a rossz testtartás eredményeképpen alakul ki, sokszor a nyak felesleges feszes állapotban van a mindennapos tevékenységek közben, vezetés, olvasás vagy rossz pozícióban való alvás miatt.

A nyaki fájdalommal gyakran együtt jár csökkent mozgási képesség, nyaki merevség vagy egy általános kényelmetlenség érzés. Sokszor okoz fejfájást vagy migrént. 

Tanácsok:

  • Érdemes megváltoztatnunk alvási szokásainkat, mert ez is állhat a panaszok hátterében. Ajánlott lapos párnán vagy párna nélkül a keményebb ágyon való alvás.
  • Sokaknál hatásos kezelést nyújtanak a csonkovácsok vagy akupunktúrás kezelés
  • Azonnal foirduljunk orvoshoz, ha olyan alapvető élettani dolgokban akadályoznak nyaki fájdalmaink, mint a nyelés, vagy ha tartósan szédülés lépne fel. Ilyenkor autót sem szabad vezetnünk.

Többnyire az orvos a diagnosztizálás során mri képet készítettet a gerincről, abból már lehet következtetni a felépülés idejére és a kezelési módra.

A FirstMed orvosai is várják önöket nyaki panaszaikkal. Ortopéd orvosaink naponta segítenek betegeken, összetett diagnosztikai eljárásokat igénybe véve állítják fel a diagnózist és rendelik el a további kezeléseket, dolgoznak a megelőzésért.