Miért nehéz betartanunk fogadalmainkat?

Newsletter - Jan16- ResolutionsItt van az új év, és megérkeztek az újévi fogadalmak is. Általában hatalmas energiákkal kezdünk bele az új esztendőbe, fogadkozunk, életmódot váltunk… februárra azonban sokszor kiégünk. Nem az a legfontosabb, hogy mit fogadtál meg idén: az otthonod átrendezését, hogy egészségesen élsz, félreteszel pénzt vagy megtanulsz egy új nyelvet,  a lényeg csak az, hogy legyenek meg az eredményhez vezető út lépései, állomásai.

A legfontosabb, hogy ne adjuk fel az első kudarcok után, mert valószínűleg nem a fogadalmakkal van probléma, hanem a módszerekkel, melyekkel igyekszünk őket betartani.

Nem valószínű, hogy lassacskán, az idő előrehaladtával lusta vagy dekoncentrált emberekké váltunk volna, de ahogy telnek a hetek az általános feladatok sokkal jobban előtérbe kerülnek, mint az ünnepek idején, amikor fogadalmainkat hoztuk. Újra és újra szükség van a fontossági sorrend felülvizsgálatára, a fogadalmakat tudatosan életünk részévé kell tennünk.

A Valódi újrakezdés című könyv írója, Norcross szerint január végén az emberek 64 százaléka tartja be újévi fogadalmát, fél évvel később már csak a 44 százalékuk.

Idén azt szeretnénk, hogy mindenképp sikerüljön véghezvinni amit megfogadtunk! Íme néhány tipp, amellyel feljuthatunk a csúcsra!

  1. Csak egyetlen célt fogalmazzon meg!

Lehet, hogy több feladatot is kitűzött maga elé idén, de sokkal nagyobb valószínűséggel viszi őket véghez, ha először is kiválasztja közülük a legfontosabbat. Még a legnagyobb kötelességtudattal rendelkező embereknek is dicséretére válna több fogadalmat sikeresen betartani. Egyetlen féltve őrzött fogadalmát igyekezzen olyan precízen, apró lépésenként megvalósítani, mint amilyen precizitással egy lézer szemműtétet végzi az orvos.

  1. A fogadalma olyan dologra vonatkozzon, amit szeret!

Az elég közhelyesnek számító „egészségesebben fogok étkezni” , „többet fogok edzeni” fogadalmak helyett, akarjon olyan dolgot véghezvinni, amit már régóta szeretne. Fogadja meg , hogy több virágot ültet a kertbe, minden hónapban elolvas egy regényt vagy többet fog utazni.  

  1. Csak önmagáért vállalja!

Olyan fogadalmakat válasszon, amik Önből fakadnak. Tényleg fontosnak tartja, hogy heti négyszer konditerembe menjen? Tényleg szeretne fogyni 10 kilót? Ha a kitűzött célunkat nem tekintjük elég értékesnek, nagyon könnyen demotiválttá válhatunk. A saját belülről jövő elhatározásunkat sokkal könnyebb megvalósítanunk, mintha családi vagy baráti nyomásra közös fogadalmakat kötnénk.

  1. Állítson be emlékeztetőket, és legyenek szem előtt!

Ha egészségesebben szeretne táplálkozni 2016-ban, írja meg mindig a heti menüt, így előre megvásárolhatja a hozzávalókat. Semmi mást ne vegyen!

  1. Ünnepelje meg a kis győzelmeket!

Az apró sikerek megfelelő értékelése növeli a kitartást. A célhoz vezető utat tagolja minél kisebb lépcsőkre, és érdemes jól mérhető részeredményeket meghatározni. Ünnepelje meg minden ötödik edzését!!

  1. Ne keseredjen el, ha valami nem sikerül!

Két lépés előre, egy lépés hátra?! Úgy érzi, hogy néha így gyalogol újévi fogadalma megvalósításának hepe-hupás tájain? Egyáltalán nem baj! Sőt! Emberek vagyunk, mindannyian hibázunk. Nincs az a hosszútávú terv, amiben ne lennének kisebb megakadások, hibák. Ha egyik nap kihagyja az edzést, ne marcangolja magát, másnap menjen edzeni, mintha mi sem történt volna.

Élvezzük ki az újévi fogadalmak adta energiát és mindig próbáljuk megtalálni a legmegfelelőbb megoldást! Legyen konkrét, jól megfogalmazható célunk, melyet egy mondatban is leírhatunk, mely ilyen egyszerű és konkrét is lehet: “A barátnőm március 21-ei esküvőjéig leadok 5 kilót!

Sikeres évet kívánunk!