Folytatódik az iskola!

Nagyon fontos lenne, legalább évente egyszer megnéznünk a gyermekeket – mondja Dr. Bene Gabriella, a FirstMed gyermekorvosa. – Sokan csak 3 évente hozzák el hozzánk a nagyobbacskákat, így gyakran előfordul, hogy egy gyerek teljes pubertáskoráról lemaradunk. A szűrés tekintetében minden egyes életszakaszban megvan, mire kell különös figyelmet fordítani.

Az Amerikai Egyesült Államokban nagy kultúrája van ezeknek a szűrővizsgálatoknak. A kamaszok esetében például az orvos rákérdez az alvási és az étkezési rendre, melyből szintén nagyon sok mindenre lehet következtetni. Ilyenkor gyakran egy-egy – így könnyen diagnosztizálható – serdülőkori pszichés probléma áll a háttérben, mint az anorexia vagy a depresszió. A gyermekeket ilyenkor a FirstMed gyermek pszichiáteréhez, Dr. Pászthy Beához irányítjuk. A gyermekkori elhízás is egyre gyakoribb jelenséggé vált az elmúlt  évben. Javasolt 6 éves kortól kiszámolni a testtömegindexet és ha a gyermek életmüdváltzoztatásra szorul, felkeresni egy dietetikus szakembert.

Magyarországon a szülők leginkább akkor viszik orvoshoz a gyereküket, ha betegek. Lehet, hogy kevesebbet lennének betegek, ha évente egyszer legalább eljönnének egészséges állapotban is erre a szűrővizsgálatra. Ennek egy másik előnye, hogy egy akár felnőttkori megbetegedés esetén nem mindegy, hogy a pánciensnek milyen részletes előzetes anamnézise van.

Az gyermek általános állapotfelmérés alatt az orvos alaposan megvizsgálja a gyermeket, átnézi az oltásait és beadja neki a szükségeseket. A szülőkkel átbeszélik a hatékony megelőzés szükséges lépéseit, és megtanulják kezelni és megelőzni az esetleges vészhelyzeteket. Ez a vizsgálat alkalmat ad, hogy a szülő az összes gyermekével kapcsolatos aggodalmát az orvos elé tárja. Az orvos egy szakember, de a gyermeket a szülőnél senki sem ismeri jobban.

Az iskolai problémák hátterében is sokszor valamelyik viszonylag egyszerűen diagnosztizálható pszichés zavar áll. Nem kecvésszer az otthoni stressz vagy konfliktusok csapódnak le agyermeknél tanulási nehézségek formájában, figyelemzavarban.

A rendszeres gyermekorvosi szűrővizsgálatok megalapozzák majd elmélyítik a kapcsolatot a gyermek és orvosa között, így ő majd a későbbiekben a gyermek szívesen fordul orvosához különféle problémák jelentkezésénél.

Dr. Bene Gabriella és a FirstMed többi gyermekgyógyásza is várja a gyermekeket általános állapotfelmérő vizsgálatra keddtől szombatig a Hattyúházban és Hűvösvölgyben.