Glaukóma – A látás néma tolvaja

Newsletter - Mar14 GlaucomaIdén a Glaukóma Világhét március második hetére, azaz március 11-18-re esik. Ennek a hétnek a legfőbb célja a figyelem felkeltése a betegség jelentőségével kapcsolatban. Bár könnyen kezelhető, a glaukómát nehéz célzott szűrés nélkül felismerni, ezért kiemelten fontos a tájékoztatás.

Mi a glaukóma?

A glaukóma több féle olyan szembetegség együttese, amelyek folyamatosan károsítják a látóideget, ezzel gátolva a látással kapcsolatos információk továbbítását az agynak. Régebben az első látható jel, a „cupping” alapján diagnosztizáltak a betegséget, ami a látóideg sorvadás kezdeti tünete, de mára már pontosabb vizsgálóeszközök állnak az orvosok rendelkezésére.

Mi okozza a glaukómát?

Korábban azt hitték, hogy minden, különböző típusú glaukóma oka a magas szemnyomás, de ma már köztudott a szakemberek körében, hogy a túlzottan magas szemnyomás nem mindig feltétele a betegségnek. A szemnyomás csupán egy fontos kockázati tényező, az etnikai hovatartozás, a családi kórtörténet, a kor, és az erős rövidlátás mellett.

Mik a tünetek?

A glaukómát angolul gyakran a látás néma tolvajaként emlegetik, mert korai stádiumaiban alig jár tünetekkel, miközben folyamatosan rongálja a látóképességet. Talán ez a betegség legveszélyesebb aspektusa, mivel már ilyenkor helyrehozhatatlan kárt okoz. Számos fejlett országban végzett tanulmány szerint a glaukómától szenvedő betegek 50%-a nincs tudatában betegségének. Pedig amennyiben felismerik a betegség – a glaukóma fajtájától függően – a látáskárosodás lelassítható, és bizonyos esetekben teljesen megszüntethető.

Ezért is kifejezetten fontos rendszeresen, legalább évente egyszer, ellátogatni a szemészetre, még tünetmentes állapotban is. Egy általános szűrővizsgálat során, a szemnyomás mérése közben orvosa glaukóma szűrést is végez. Ha szemésze valamilyen gondot vesz észre, további vizsgálatokat javasolhat a diagnózis megerősítése érdekében. Ilyen például az OCT, ami a retina rétegeinek vastagságát és szerkezetét vizsgálja, vagy a látótér vizsgálat (Visual Field Test), amit a központi vagy perifériás látáskárosodás kimutatására használnak.

Ne kockáztassa egyik legfontosabb érzékszerve egészségét – jelentkezzen be a FirstMed szemészetére még ma!

Forrás: glaucoma.org

 

 

Jelenleg nem működnek tökéletesen telefonvonalaink. A bejövő hívásokat nem fogadjuk, de 5 percen belül igyekszünk mindenkit visszahívni. Elnézésüket kérjük, dolgozunk a probléma elhárításán. Ezen a számon most is ELÉRHETŐEK vagyunk:+361 376 6028

Jelenleg nem működnek tökéletesen telefonvonalaink. A bejövő hívásokat nem fogadjuk, de 5 percen belül igyekszünk mindenkit visszahívni. Elnézésüket kérjük, dolgozunk a probléma elhárításán. Ezen a számon most is ELÉRHETŐEK vagyunk:
+361 376 6028

06-1-224-9090

Kérjük, a leggyorsabb elérés érdekében írjon a következő email címre:

[email protected]

You have Successfully Subscribed!