Grillezett sertéshús cseresznyével

Newsletter Jun 14 - Pork with cherriesImádom a nyarat! Nemcsak a melegebb idő, de a végeláthatatlanul hosszú napok miatt is. Az egyik kedvenc nyári időtöltésem a szabadtéri grillezés. Mikor két évvel ezelőtt megvettem az első lakásomat, az előző tulajdonosok hátra hagyták a grill felszerelésüket egy majdnem teljes palack gázzal. Mivel még dobozokból éltünk, így nagyon megkönnyítette az életünket, hogy egy-két csirkemellet és egy kis zöldséget a grillen 15-20 perc alatt tálalható vacsorává alakíthattunk.

Bár ezt a receptet már a konyhánk rendbetétele után próbáltam ki, ám nagyon egyszerűen elkészíthető és az azt követő takarítástól sem kell nagyon félnünk.

(A recept grillre íródott, de sütőben is (majdnem) ugyanilyen finomra elkészíthető.)

Hozzávalók:

  • egy teljes szűzpecsenye
  • 2 gerezd apróra vagdalt fokhagyma
  • bors
  • 400g magozott, négybe vágott cseresznye
  • 60 ml balzsamecet
  • 2-3 szál felaprított kakukkfű
  • 2 kanál méz

Először gyújtsa be a grillt. Állítsa magas hőmérsékletre és fedje le 5 percig, hogy leolvadjon az előző grillezés maradványa. Ezalatt távolítsa el a maradék hártyát a húsról, sózza és borsozza be, majd tegye félre pihenni.

Egy serpenyőben magas lángon forralja fel a balzsamecetet, majd takarék lángon főzze tovább, amíg a fele elpárolog és az állaga szirupos lesz. Ezalatt el is kezdhetjük a grillezést.

Dörzsölje be a húst a fokhagyma ¾-ével, majd helyezze a szeleteket a grillre. Vegye le tűz erősségét a felére. 6-8 percig süsse az egyik oldalt, majd fordítsa meg és süsse ugyanennyit a másik oldalt is. Akkor kész a hús, mikor a külső része kemény tapintású és 68 °C a belseje.

Ezalatt folyamatosan figyelje az ecetet, s mikor már elég sűrű, keverje bele a cseresznyét, a mézet és a maradék fokhagymát.

Miután a hús elkészült, tegye rá egy vágódeszkára, szeletelje fel és öntse rá az ecetes öntetet.

Jó étvágyat!