Házi grill csirke

Sült csirkéhez bármelyik nagyobb élelmiszer boltban hozzá lehet jutni, és sok parkolóban is megtalálhatóak a kis teherkocsik, amikben ott forognak és pirosra sülnek a grillcsirkék. Ez a vacsora-szerzés egyik legegyszerűbb módja: kérünk az eladótól egy grill csirkét, ő beleteszi “olajbiztos” zacskójába és már kész is a vacsoránk. Nem is olyan régen amikor még idő- és energiahiányban szenvedtem, sokszor ezt az utat választottam. A tömeggyártásban készült grillcsirkének egy hátránya biztos volt: túl sósnak tartom. Lehet meg kellene próbálnom otthon elkészíteni egy grillcsirkét? Most ettől kicsit megijedtem.

Gyerekkoromban anyám minden vasárnap este tökéletes sült csirkét készített. Engem csak a 20-as éveimben kezdett el érdekelni a főzés, amikor édesanyám már nem főzött rám, de egy sarokra tőlem volt a Boston piac Chicago-ban. Miért szántam volna időt egy sült csirke elkészítésére, és az azzal járó felfordulás eltüntetésére, ha minden alkalommal gond nékül beszerezhettem a tökéletesre sült jószágot a piacon. Most a negyvenes éveim közepén járva sajnálom, hogy még csak ki sem próbáltam a csirke sütést, pedig legalább kiderülhetett volna mennyire egyszerű dologról is van szó. Egy nap aztán megláttam egy chicagoi újságban egy receptet, amit muszáj volt kipróbálnom.

Abban az újságban egy különleges darabolási módszerrel találkoztam, most leírom:

Nálunk nem túl elterjedt pedig nagy előnye van: a csirke egyben maradt, de hátrésze lapos lesz, a hő leginkább a combokat fogja érni, míg a mellnek esélye sem lesz kiszáradni. Gyakorlatilag a csirke gerinccsontjának az eltávolítását jelenti, és egyáltalán nem bonyolult. A kivágott rész később kiváló levesalapanyag lehet. Így a csirke sokkal gyorsabban elkészül, kellően szaftos lesz és a bőre is tkéletes állagúra sül.

Az alábbi videóban jól látható, hogy pontosan miről is van szó:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=41&v=AfJ1lz3P8IE

Hozzávalók:

 

  • 1 másfél kilós csirke
  • olivaolaj
  • fűszerek
  • 2 tégla, alufóliba csomagolva
  • öntött vas serpenyő, ami beleillik a sütőbe és ráfér egy akkora csirke.

Az öntethez:

1 hagyma apróra vágva
a csirke gerince (3 cm-es darabokra vágva)
1 répa apróra szeletelve
1 zeller
2 szegfűszeg (összetörve)
500 ml csirkeleves alaplé
200 ml sherry vagy fehérbor
A csirle ízesítéséhez is használt fűszerek
olivaolaj
kukoricadara

bors

/mielőtt bekapcsolnánk a sütőt próbáljuk ki, hogy  vas rács elbírja-e a csirkét a téglákkal együtt? Ha nem, akkor elhagyhatjuk a két téglát. A csirkét a fent leírt módon készítsük hozzá a sütéshez, lapítsuk ki, és a szárnya hegyét vágjuk le, mert kiszáradna a sütés során. (A szósz készítéséhez ezt is felhasználhatjuk a későbbiekben)

Tipp: 3 órára tegyük a csirkét hűtőbe anélkül, hogy lefednénk, így a bőre kiszárad annyira, hogy a sütés során ropogósra süljön.

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Dörzsöljük be olajjal a csirkét, majd sóval is, és szórjuk meg borssal és tetszés szerinti zöldfűszerekkel. (friss vagy szárított rozmaringgal, kakukkfűvel vagy zsályával)

Tegyük rá a serpenyőt a tűzhelyre és spricceljünk rá napraforgó olajat (az olivaolaj ezen a hőmérsékleten már elég). Bőrrel lefelé tegyük az öntöttvas serpenyőbe a csirkét és fedjük be a bealufóliázott téglákkal. 3-5 perc múlva tegyük be a sütő közepére, és süssük ott további 15 percig. A 15 perc elteltével vegyük le a téglákat a csirkéről és tegyük olyan helyre, ahol ki tud hűlni.

Egy erre a célra megalkotott csipesszel fordítsuk meg óvatosan, a bőre nehogy szétszakadjon. Süssük még 25-30 percig, mérettől függően, addig, amíg a comb legvastababb része el nem éri a 74 fokot.

25-30 perc elteltével vegyük ki a csirkét, és hagyjuk állni 10 percig, hogy a szósz átjárja a csirkét.

Amíg sül a csirke elkészítjük a szószt:

Egy fazékban olivaolajban süssük barnára a gerincet és a szárnyvéget. Adjuk hozzá a hagymát, zellert, répát és süssük világosbarnára. Öntsük nyakon a készülő ételt sherryvel, fehérborral és a húsleves alaplevével. Tegyük bele a többi hozzávalót, és 20 percig kavargatva főzzük össze. Ezután öntsük át egy egyelőre hideg lábasba, majd újra forraljuk fel, amíg a folyadék felére nem sűrűsödik össze. Kóstolgassuk, fűszerezzük tovább, ha szükséges. Ha nem sűrűsödik be eléggé, keverjünk össze néhány evőkanál vizet kukoricadarával és azzal sűrítsük. Facsarjunk bele egy kis citrom juice-t, ezzel intenzívebbé tehetjük az ízeket. 

Forrás: Serious eats, Chicago Tribune