Hol hűsöljünk a forróságban?

Newsletter - Jun15 - Stay CoolA csillagászati nyár kezdete, a nyári napforduló hivatalos napja lesz a mostani vasárnap, június 21-e. Ellentétben az elmúlt két nyári időszakkal, amik meglepően hűvösen indultak, a mostani nyári szezon kifejezetten melegnek ígérkezik. Megkérdeztünk néhány helyi lakost, hogy nekik melyek a kedvenc helyeik, ahol a nagy meleg elől elbújva egy picit tudnak hűsölni is, akár a fővároson belül, akár attól távolabb is.

  1. Római Strandfürdő: a strand területe már a római korban is ismert vízadó térség volt, a források környékét szent helyként tisztelték. A régészek ennek nyomát is megtalálták, amikor az ásatások során a szentély alapfalaira bukkantak.  A fürdő nem csak a 3. kerületiek körében népszerű, hiszen hatalmas zöld területeivel, számos medencéjével (köztük több gyermekmedencével) és 3 óriáscsúszdával várja – 2000 óta teljesen felújítva –  az odalátogatókat.
  1. Túrázás a Normafánál:  tudta, hogy a Normafa a 70-es évekig leginkább síterepként üzemelt saját hógéppel, sífelvonóval, sőt síugrósánccal? Azóta azonban picit változott a helyzet így a terület mára Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelye lett romantikus ösvényeivel, kiépített futó- és kerékpárútjaival, szánkó és –sípályájával, lenyűgöző Budapesti panorámájával. Ha nem szeretnénk túrázni, de élveznénk a csodálatos kilátást illetve a friss, hűvösebb „hegyi levegőt”, számos busszal megközelíthetjük a Normafát a Széll Kálmán térről, de ha ennél is autentikusabb közlekedési eszközre vágyunk, használjuk a fogaskerekűt, esetleg a libegőt!
  1. Velencei-tó: A Velencei-tó a fővárostól 50 kilométerre található, amit a „napfény tava” elnevezéssel is illetnek, hiszen a napsütéses órák száma igen magas, 2500 óra évente. A tó déli partján fakadó gyógyvíz és a környék védett élővilága egyedülálló értéket képviselnek.  A tó északi oldalán található Velencei-hegység túraútjait a lankák kedvelőinek ajánljuk, a déli partot pedig a sík vidék szerelmeseinek. Túránk során nyáron egy-egy frissítő strandolást is közbeiktathatunk. A gárdonyi és velencei kerékpárkölcsönzőkben kerékpárszervíz is működik, a tó környékén bringabarát benzinkutak, kiépített, térképes pihenőpontok szolgálják a kerékpárosok kényelmét. A tavat akár vonattal, akár autóval kb. 40 perc alatt kényelmesen elérhetjük Budapestről!
  1. Aquaréna: Ki az aki nem szereti a strandolást?! Egy forró nyári napon nincs is jobb, mint kirándulni egyet Mogyoródra, Közép-Európa legjobb aquaparkjába. Az Aquaréna bővelkedik csúszdában, van egy ‘UFO’, egy ‘Fekete Lyuk’ és egy 700 m2-es medence saját sodrással. Számítson rá, hogy miután kipróbálta az összes klassz csúszdát, szüksége lesz legalább egy napra a regenerálódáshoz.
  1. B… Bánki tó: Fogadok, hogy itt Magyarország legnagyobb tavára számítottak, amit Magyar Tengerként is emlegetnek. Ha a mindkét irányban beálló forgalom, a parthoz kerüléshez és az étel-italpultok előtti elkerülhetetlen hosszú sorbanállás és a pokrócnyi helyért vívott küzdelem jelenti önnek a kikapcsolódást, tartson nyugodtan délnek. Ha viszont nyitott valami újra sokkal kisebb forgalommal kísérve, inkább vegye északnak az irányt, a Vácon túli Bánki tóhoz. Bár sokkal kisebb, mint a fent említett Nagy Testvér, de pompás célpont egy kis vidéki hűsöléshez. A zöld dombokkal és nyugodt atmoszférával övezett Bánki tó tökéletes választás az igazi pihenésre vágyóknak. S ha mindez még nem lenne elég a kedvcsináláshoz, még valami: június 26-28-ig ott tartják a 11. Louis Armstrong Jazz Fesztivált!

Nem ért egyet a listánkkal, úgy gondolja, hogy valamit lehagytunk róla, esetleg van egy-két jobb ötlet/kirándulóhely a tarsolyában? Ne habozzon, írja meg nekünk a Facebook oldalunkon, hogy Ön hol tölti az idei nyarat. www.facebook.com/firstmedcenters.