inkontinencia és a prosztata

2021-ig a felnőtt pelenkák iránti kereslet meghaladja majd  a 14,5 milliárd dollárt. Létezik azonban egy egyszerűbb megoldás, az orvosi segítség, így húgyúti problémák nélkül is lehetséges teljes életet élni. Dr. Romics Miklóssal a SOTE és a FirstMed urológusával az inkontinenciáról és a prosztata rákszűrésről is beszélgettünk.

A családjában nagyon sok orvos van, édesapja is urológus. Egyértelmű volt, hogy Ön is ezt a pályát választja?

A családomban bőségesen akadt orvos – nagybátyám belgyógyászprofesszor és rektor, édesapám urológusprofesszor, édesanyám gyermekgyógyász, egyetemi tanár, és még sorolhatnám – így már kora gyermekkoromtól úgy éreztem, hogy meghívást kaptam erre a hivatásra.

Medikus éveim során patológiai és urológiai kutatásokban és diákköri munkákban vettem részt, így egyre biztosabb volt, hogy az urológiai pályát választom majd. Az általános urológiai és uro-onkológiai ismeretek elsajátítását követően az uro-gynekológia, inkontinencia és neuro-urológia felé fordultam, és főleg ezek fedik le az érdeklődési köreimet is.

Mikor érdemes a férfiaknak elkezdeniük prosztatarák szűrésre járni?

45 éves kor felett évente ajánlott részt venni ezen a szűrésen, de ha az első fokú rokonok között volt prosztata-rákos megbetegedés, akkor érdemes minél korábban megejteni az első kivizsgálást, és utána szintén évente folyamatosan kontrollra járni! A vizsgálat vérvételből és egy rektális vizsgálatból áll, ez összesen csupán pár percet vesz igénybe, és gyakorlatilag fájdalommentes.

Önmagában a PSA-szint mérése nem elég?

Sajnos nem! A PSA egy fehérje, amelyet a szervezetben csakis a prosztata termel. A PSA magas szintje jelezhet bizony betegségeket, a prosztata megnagyobbodását, vagy a prosztatarák kialakulását is, de tudnunk kell azonban, hogy a megemelkedett érték nem jelenti feltétlenül azt, hogy azonnali beavatkozásra van szükség.

Az ujjal elvégzett vizsgálat további hasznos információt adhat a prosztata méretéről, puhaságáról és érzékenységéről is, ezzel kizárható a – PSA értéket szintén megemelő – prosztatagyulladás is.

Mivel a prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy csak nagyon nehezen megkülönböztethető a prosztatamegnagyobbodástól, így – szemben a közhiedelemmel – nincs korai, főleg nem vizelési rendellenességgel járó tünete!

Mit tudna mondani azoknak, akik elodázzák ezt a vizsgálatot?

Mivel nincs kötelező szűrési rendszer, ezért sokan nem érzik szükségét, vagy nem is hallanak a prosztatadaganatról és a prosztataszűrésről. Azonban szükséges, hogy minden férfi tisztában legyen azzal, hogy a második leggyakoribb rákos megbetegedés ezzel az egyszerű, és viszonylag kíméletes vizsgálattal egyszerűen felfedezhető és még a gyógyítható fázisban kezelhető.

Milyen gyógyulási arány van ennél a daganattípusnál?

Amennyiben a daganatot még szervre lokalizált stádiumban diagnosztizáljuk (tehát csont- és szervi metasztázisok nélkül), nagyon jó gyógyulási és túlélési aránnyal számolhatunk. Ennek egyik oka, hogy a tumoros prosztata eltávolítása (az ún. radikális prosztatektómia) hazánkban sok helyen és nagy gyakorlattal végzett műtét, és mind nyílt, mind laparoszkópos technikával elvégezhető.

Ön is végez ilyen műtétet?

Nem, de nem is lenne optimális, ha én – akinek a prosztatarák radikális műtéti ellátása nem tartozik a területéhez – ilyen műtétet végeznék. Sokkal nagyobb sikerrel végzik az ilyen beavatkozásokat azok a kollégák, akik szinte minden nap operálnak is.

Térjünk át az inkontinenciára, mert az talán még több embert érint.

Igen, az akaratlan vizeletvesztés sokak életében előfordul, egészen pontosan a 18 feletti nők 5, az 50 feletti nők 30 százalékánál. Három féle vizeletvesztés létezik: az egyik a záróizom gyengeségéből fakad, stressz inkontinenciának hívják. Ez szülések, elhízás hatására vagy időskorban alakul ki, illetve a férfiaknál gyakran jelentkezik prosztata műtétek után. A másik típust késztetéses inkontinenciának nevezzük. Az ilyen betegekre nagyon hirtelen tör rá a vizelési inger, azonnal menniük kell a mellékhelyiségbe, különben nem bírják tartani, esetenként vizeletvesztés is előfordul. Ez az állapot férfiaknál és nőknél is előfordul. A harmadik esetben pedig a két probléma egyszerre van jelen.

Viszonylag egyszerű állapotokról beszélünk, melyek igen jól kezelhetők. A záróizomgyengeségből fakadó probléma, tornával, fizioterápiával, végső esetben műtéttel, a hólyag hiperaktivitásából fakadó vizeletvesztéses panaszokat gyógyszerrel szoktuk kezelni.

Miért nem mennek orvoshoz a betegek, ha ilyen panaszuk van?

Azt gondolom, hogy a betegek legfeljebb egy tizede jön el vizsgálatra, mert egyszerűen szégyellik a problémát, vagy úgy tekintenek rá, hogy ez a korral jár, nincs mit tenni! Az inkontinens emberek sajnos gyakran szociálisan izoláltak lesznek, hiszen a folyamatos kényszer, vagy a vizeletszag elveszi tőlük a mindennapok legyegszerűbb örömeit is. Sokan depresszióssá, inaktívvá válnak, nem mennek ki az utcára sem, pedig a probémát akár egy gyógyszeres/orális terápia is megoldhatná.

Mik a hajlamosító tényezők?

Az inaktivitás, obezitás, dohányfüggőség mind hozzájárul a vizeletvesztéses panaszok kialakulásához. Az aktív élet és a normális testtömeg fenntartása sok későbbi kellemetlenségtől megkímélheti az embert.

Dr. Romics Miklóshoz, a FirstMed urológusához jelenleg kedvezményes éves szűrésre tudnak időpontot egyeztetni az alábbi link segítsétével. Amennyiben Ön elmúlt 45 éves, vagy előfordult már a családjában prosztata eredetű megbetegedés, kérjük konzultáljon kezelőorvosával a prosztata rákszűrésről!