Integrált Szülő – Csecsemő Konzultáció

Newsletter - Jun15 - ICPÉjjel-nappal  megnyugtathatatlanul sír a kisbabája, és ön nem tudja mi a baj? Már 3 éves a gyermeke és még mindig nem szobatiszta, esetleg állandó székrekedéssel küzd Nem szopik vagy nem eszik rendesen? A család már mindent megpróbált, minden jótanácsot megfogadott, s nem javul a helyzet? Az Integrált Szülő – Csecsemő/Kisgyermek Konzultáció a segítségére lehet.

Az Integrált Szülő-Csecsemő/Kisgyermek Konzultáció egy komplex, tudományosan megalapozott prevenciós-intervenciós módszer a kora gyermekkori pszichés és pszichoszomatikus megbetegedések, a regulációs zavarok gyógyítására, enyhítésére. Széles körben, a gyermekellátás minden területén sikeresen alkalmazható. Dr. Tory Vera, a FirstMed gyermekorvosa a Magyarországon végzett azon 22 orvos egyike, aki Integrált Szülő – Kisgyermek Konzulensként is praktizál, s elmondása szerint már számos családnak nyújtott segítségetezzel a módszerrel a FirstMednél is.

Kinek javasolt a konzultáció?

A konzultáció olyan kisgyermekes (0-3 – maximum 6 – éves gyermek) családok számára nyújthat megoldást, ahol a gyermeknek olyan regulációs zavara van, amit a szülők már minden erőfeszítés, tanács ellenére úgy érzik, hogy nem tudnak egyedül megoldani. Ilyen az extenzív sírás, az alvás- és evészavarok,  az obstipáció (székrekedés), vagy a testvér rivalizálás. Amit a program ilyen esetekben nyújtani tud, az a szülővel/szülőkkel való együttgondolkodás videofeedback segitségével.

Mi történik egy konzultáción?

Ezen alkalmakkor nem mint orvosok működünk közre, hanem a szülővel egyenrangú  partnerként a már korábban említett együtt gondolkodást elősegítve. Fontos megjegyezni, hogy a beszélgetésre csak akkor kerülhet sor, ha már kizártunk minden organikus okot a gyermek viselkedésére, panaszára, ezért a konzultációt minden esetben egy kivizsgálásnak kell megelőznie. Csak negatív orvosi eredmény mellett következtethetünk pszichés háttérre.. Az üléseken személyre szabott strukturált beszélgetés történik, akár a szülők gyermekkorára, vagy egymással való kapcsolatára is kitérve, a gyermek jelenlétében. Ez utóbbi kritérium nagyon fontos, mert az ülés során elhangzottak a gyermekből is érzelmi reakciót váltanak ki, még ha nem is ért mindent, vagy látszólag nem is kapcsolódik be. Ám a gyógyulás szempontjából mérföldkő lehet, ha akár csak a háttérben rajzolgatás során is kifejezheti saját véleményét, álláspontját. A kisbaba vagy kisgyermek jelenlétén kívül nagyon fontos, hogy lehetőség szerint az apa is részt vegyen ezeken a megbeszéléseken. A csecsemő problémái nem csak az anyával kapcsolatosban, hanem a szüleivel való kontextusban érthetők meg igazán – ebbe az apa éppúgy beletartozik, mint az anya. Ők ketten együtt  viselik a felelősséget a kisbaba gondozásáért, így az anyával egyenértékűen fontos az apa nézőpontja, véleménye a kialakult helyzetről. Fontos, hogy mindkét szülő feltehesse kérdéseit, elmondhassa, ami foglalkoztatja az adott helyzetben. Dr. Németh Tünde gyermekgyógyász, pszichoterapeuta, a konzultáció magyarországi úttörőjének szavaival élve: “A csecsemő- és a kisgyermekkori tünetek leginkább úgy kezelhetők, ha a szülő–csecsemő kapcsolatot kezeljük mindkét fél jelenlétében.”

Milyen hosszú egy átlagos terápia?

Ezen foglalkozás sorozat akár egy mini pszichoterápiának is felfogható, mely során megpróbáljuk megkeresni akiváltóokot, majd mindkét fél, a szülő és a gyermek számára is elfogadható és használható megoldást találni a szóban forgó problémára. Ám míg a pszichoterápia hónapokig, évekig is elnyúlhat, a konzultáció esetében általában néhány alkalom (5-10) általában elég ahhoz, hogy a szülők új belátásokat szerezve másképp reagáljanak gyermekük  jelzéseire, így a tünetek hamar rendeződhetnek.

Videofeedback – mint módszer

Sokszor a szülő-gyermek együttműködés nem egy síkon mozog: előfordul, hogy a gyerek kérdez valamit, de a szülő nem, vagy csak később válaszol, vagy fordítva. Mint általában minden más szociális kapcsolatnak, a szülő-gyermek viszonynak  is a jól működő interakció a kulcsa. A konzultációk során videofelvételek készülnek egy-egy helyzetről: egy játékról, egy etetésről,  amit majd ezután együtt tekintünk meg, és elemzünk ki  a szülőkkel

Legjobb lenne, ha a megelőzés már a megfogantatás előtt elkezdődne, ha a leendő szülők átírnák esetleges patológiás kötődési mintáikat, így segítve gyermeküket a biztonságos korai kötődés kialakulásában és az egészséges fejlődésben. Viszont ha ez nem történik meg, fontos, hogy időben észrevegyük és azonosítsuk a problémát, valamint, hogy forduljunk szakemberhez. Van segítség.

További részletekről érdeklődjön gyermekorvosánál és kérjen időpontot Dr. Toryhoz a 224-9090-es telefonszámon.