Itt az allergia szezon

Newsletter - Mar14 BlossomA tavasz a hideg idő enyhülésével jár, de vannak, akik számára éppen ilyenkor veszi kezdetét egy megterhelő időszak. A színekben pompázó fák és virágok sokakat a közelgő nyári hónapokra emlékeztetnek, míg másnak a fárasztó és kellemetlen allergia szezon kezdetét jelzik. Íme, néhány egyszerű javaslat, hogy allergiás olvasóink könnyebben vészeljék át az allergia szezont:

Még mielőtt túlságosan felszökne a levegő pollentartalma, igyekezzünk környezetünket úgy alakítani, hogy az a kedvezőtlenebb napokban is minél előnyösebb legyen számunkra! Ha lehetséges, szabaduljunk meg az otthonunk közvetlen környezetében lévő buja növényzettől: gondoskodjunk a fű és a nagyobb bokrok és fák nyírásáról! Időben iktassunk be egy tavaszi nagytakarítást, amikor leporoljuk, felporszívózzuk, és felmossuk otthonunkat, hogy a lehető legkevesebb allergén vegyen minket körül!

Használjuk a pollen naptárt, hogy mindig fel legyünk készülve azokra a napokra és napszakokra, amikor a levegő pollentartalma a legmagasabb! Ezekben az időszakokban pedig törekedjünk arra, hogy minél ritkábban nyissunk ablakot és ajtót, szükség esetén inkább használjunk légkondicionálót! Szintén használjuk a pollen naptárt, amikor kinti programokat tervezünk, és igyekezzünk inkább az alacsony pollentartalmú napokon menni a szabadba!

Amikor mégis több időt töltünk a szabadban, figyeljünk arra, hogy minél kevesebb allergént vigyünk haza! Cipőnket hagyjuk az ajtó mellett, hogy azzal se hordjuk szét a pollent! Tartsuk észben, hogy a pollen bőrünk és ruhánk felületén is megmarad, ezért érdemes zuhanyozni és ruhát cserélni, miután hazaérkeztünk. Lefekvés előtt mindenképpen öblítsük le a hajunkat, hogy az allergének ne kerüljenek rá párnánkra! Ruháinkat és ágyneműnket is gyakrabban mossuk az allergia szezon folyamán, és győződjünk meg arról, hogy otthonunk gyakran van portalanítva! Nem javasolt ellenben, hogy az ilyen takarítást az végezze el, aki allergiától szenved.

Egyszerű otthoni praktikákkal enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket, amikor azok felerősödnek. Ilyenkor mindenképpen igyunk több folyadékot, hogy ne száradjunk ki! A megfelelő hidratálás a nyálkahártyát is oldja, így kevésbé áll fenn a légutak eldugulásának veszélye. Amikor forró ital formájában vesszük magunkhoz a folyadékot, a lecsapódó pára hidratáló hatással van légutainkra. Amikor elviselhetetlennek érezzük az orrdugulást, vagy úgy érezzük, nagyon szárazak légutaink, vagy épp ezeket a tüneteket akarjuk megelőzni, inhaláljunk forró vízzel! Vény nélkül beszerezhető gyógyszerekkel, vagy gyógyhatású készítményekkel hatékonyan kezelhetjük az allergiával együtt járó viszketést és orrdugulást.

Bár mindenkinek más praktikák válnak be a legjobban, egy dolog minden allergiára igaz: a tünetek kezelése sokkal egyszerűbb és hatásosabb, ha tudjuk, hogy mi okozza őket.

Természetesen, amennyiben a tünetek nem enyhülnek, keresse fel szakorvosát, mert a háttérben komolyabb betegség, mint például asztma, arcüreggyulladás, vagy tüdőgyulladás húzódhat meg.

Tudja meg, hogy mire allergiás! Jöjjön el hozzánk allergia szűrésre!