Itt az idő a kullancsencephalitis elleni védekezésre!

Sokan nem tudják, hogy a kullancs elleni védőoltást nem tavasszal kell elkezdeni, hanem célszerű már a téli hónapokban elkezdeni a védekezési rendszer felépítését. Az alapimmunizálás három oltással lesz teljes. A második injekció egy-három hónappal követi az első beadását. Ha az immunválasz gyors elérésére van szükség, akkor a második adag oltás az elsőt követően két hét múlva is beadható. Az aktuális kullancszezonra elegendő védelem csak az első két oltás beadását követően várható. A harmadik adag beadása után azonban a védelem legalább 3 évig tart.

Kullancs okozta agyvelő és agyhártyagyulladás

A vírus a központi idegrendszert támadja, tehát az agyat (encephalitis), vagy az agyhártyát (meningitis), vagy mindkettőt.

Az első tünetek influenza szerűek, azaz láz, végtagfájdalom, majd 1-3 nap tünetmentesség után láz, szédülés, hányás lép fel. A második fázisban a vírus bejut a központi idegrendszerbe és ott okoz gyulladást, ezért járhat későbbi bénulással a betegség. A másodlagos tünetek fellépésekor az orvosok főleg tüneti kezeléssel tudnak segíteni, a komoly szövődmények elkerüléséhez fontos már a kullancs-csípést követően orvoshoz fordulni.

Az esetek harmadánál jelentkezhetnek bénulásos tüneteket, az esetek tíz százalékánál maradandó bénulás lép fel. Halálozási rátája szerencsére nem jelentős (1-2%).

Sajnos Magyarországon csak 5-15 százalékos a kullancs-encephalitis elleni átoltottság, de például a szomszédos Ausztriában több mint 80 százalékos. A kullancsok áprilistól szeptemberig támadnak, nem csak a vidéki erdőségekben, kirándulóhelyeken, hanem a városi zöldterületeken is.

Kérjen időpontot a FirstMedben, oltassa be magát, hogy ezzel elkerülje a felesleges kockázatokat!