Kezdődik az iskola

Apple3A nyári szünet után sok gyereknek, főleg a kisebbeknek nehézséget jelenthet az iskolai hétköznapokhoz való visszatérés. A felszabadult nyár után, amikor sok szabadidővel rendelkeztek, igencsak letaglózó élményt jelent az iskola szigorúbb, szabályozottabb légköre. De szerencsére van mit tenni annak érdekében, hogy a nagy váltást kevesebb megrázkódtatással éljük meg.

Sok gyermek szorongással és félelemmel néz az új iskolaév elé. Ilyenkor az a legjobb, ha végighallgatjuk minden aggályát, és időt szánunk a megnyugtatására. Utána pedig érdemes őt az iskolával kapcsolatos izgalmas és pozitív dolgokra is emlékeztetni. Végre rendszeresen találkozhat barátaival, járhat kedvenc óráira, és részt vehet sok olyan szeretett tevékenységben, melyet nyáron mellőzni kényszerült.

Az egész folyamat sokkal könnyebbé válik mindenki számára, ha sikerül elérni, hogy az iskola gondolata pozitív érzéseket is generáljon csemeténkben.

Ha az iskolaévben drasztikusan más az otthoni menetrend, mint nyáron, könnyítsünk a váltáson azzal, hogy már egy pár héttel iskolakezdés előtt változtatunk napjaink ütemén. Az otthoni étkezési és alvási szokások módosításával is megkönnyíthetjük az iskolai időszakra történő átállást.

Ha a gyerekeinket már a nyári szünet vége felé időben fektetjük és időben ébresztjük, azzal elősegítjük, hogy eleget aludjanak, és napközben éberek tudjanak maradni. A következetes étkezési időpontok az iskolás életritmust idejekorán a helyére zökkentik. A reggeleket érdemes tápláló reggelivel kezdeni – nemcsak gyerekeinknek, hanem nekünk, szülőknek is.

Beköszöntött az iskolaév

Az iskolai időszak első pár hete alatt kezdjük praktikus szervezési szokásokra ösztönözni gyerekeinket! Utána már csak egy kis bátorításra lesz szükség, hogy tartsák is fenn e jó szokásokat egész évben.

Segítsünk nekik előrelátóan tervezni! Jó ötlet az olyan órarend, amely nemcsak az iskolai órákat, hanem az összes különórát is tartalmazza. Akkor is érdemes leckefüzetet használni, ha gyerekeink iskolája ezt nem várja el; segítségével a gyerek egy helyen tarthatja számon az összes házi feladatot és közelgő dolgozatot, a határidőket, és az iskolán kívüli programokat.

Engedjük, hogy saját ízlése és kedve szerint díszítse a leckefüzetét; így fogja azt igazán a magáénak érezni.

Bátorítsuk és ösztönözzük gyerekeinket, hogy saját kötelességeikért és saját munkájukért ők maguk vállaljanak felelősséget. Egész személyiségük fejlődni fog, ha megértik, hogy nem anyu dolga a házi feladatot észben tartani és időben befejezni. Nemcsak az önállóságukat növeli, hanem az önbizalmukat is erősíti, ha a saját teljesítményükkel ők maguk szembesülnek.

Gyerekünk nehezen összpontosítja figyelmét a házi feladatra? Jelöljünk ki neki egy meghatározott időintervallumot, sőt, egy külön “lecke kuckót” is a házi feladatok elkészítésére! Lehet az a konyhaasztal este 7-kor, vagy a nappali kanapéja 8-kor… az a lényeg, hogy a házi feladatra való teljes odafigyelés a megfelelő időhöz és helyhez kötődjön a fejében.

Egy másik, végtelenül egyszerű, de hasznos szokás az esti elkészülés. Szoktassuk rá az iskolásokat, hogy lefekvés előtt minden este készítsenek össze mindent, amire a következő nap szükségük lesz az iskolában. A reggeli ideges rohanást úgy küszöbölhetjük ki legkönnyebben, ha ragaszkodunk hozzá, hogy gyermekeink már lefekvés előtt elkészítsenek másnapra nemcsak minden házi feladatot, hanem minden ruhát, ennivalót, hangszert és sporteszközt, tehát az összes dolgot, amit a reggeli induláskor magukkal kell vinniük.

Az iskolás hétköznapokhoz való alkalmazkodás forgataga magával sodorja azt, akit felkészületlenül ér; de, mint az összes többit, ezt az átmeneti időszakot is sokkal nyugodtabban és egyszerűbben megoldhatjuk némi türelemmel. Ha nem hirtelen próbálunk mindent összedobni, hanem kisebb, átgondolt lépésekre osztjuk be a teendőket, máris kellemesebb lesz ez az időszak mindenki számára.

A sok készülődés közepette se feledkezzünk meg gyermekünk egészségi állapotáról.

Gyermekek Rendszeres Szűrővizsgálata

Klinikánk minden szülő figyelmébe ajánlja a Gyermekek Rendszeres Szűrővizsgálatát, mely során az orvos ellenőrzi a gyermek növekedését és fejlődését, valamint a kötelező és javasolt védőoltásokkal erősíti a betegségekkel szembeni védettségét. A szülőnek alkalma nyílik arra is, hogy gyermeke egészségével kapcsolatos kérdéseit megbeszélje az orvossal.

A FirstMed gyermekorvosai szeretettel várják önt és családját.

Kattintson a linkre a FirstMed szeptemberi ajánlatához.

Jelenleg nem működnek tökéletesen telefonvonalaink. A bejövő hívásokat nem fogadjuk, de 5 percen belül igyekszünk mindenkit visszahívni. Elnézésüket kérjük, dolgozunk a probléma elhárításán. Ezen a számon most is ELÉRHETŐEK vagyunk:+361 376 6028

Jelenleg nem működnek tökéletesen telefonvonalaink. A bejövő hívásokat nem fogadjuk, de 5 percen belül igyekszünk mindenkit visszahívni. Elnézésüket kérjük, dolgozunk a probléma elhárításán. Ezen a számon most is ELÉRHETŐEK vagyunk:
+361 376 6028

06-1-224-9090

Kérjük, a leggyorsabb elérés érdekében írjon a következő email címre:

[email protected]

You have Successfully Subscribed!