Kitartást az allergiaszezonra! Az allergiás nátha és kezelése 2/1 rész

Kovács Viktóriával, a FirstMed egyik fül-orr-gégész szakorvosával beszélgettünk az oly sokakat kínzó allergiáról. Két részes riportunkból kiderül, hogy örökletes-e az allergia, milyen fajtái vannak és mik a jelenleg ismert leghatásosabb gyógymódok a kezelésére.

 

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott és kisiklott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollenek, állati szőrök, atka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek. Az adott allergénnel történő első találkozáskor még nem alakulnak ki tünetek, ekkor válik csupán érzékennyé a szervezet. Ismételt találkozásnál azonban a már előállított ellenanyagok (IgE) azonnali reakciót váltanak ki.

Mi az allergiás nátha?

Az allergiás nátha az orr- és melléküregek nyálkahártyájának allergiás reakciója különféle légúti allergénekkel szemben. Ennek során az allergén hatására hisztamin szabadul fel a hízósejtekből, ami a nyálkahártya duzzanatát, fokozott váladéktermelést, orrfolyást, orrviszketést, tüsszögést okoz.

Milyen formái vannak az allergiás náthának?

Két alapvető formáját különítjük el:

Szezonális allergiás nátha (szénanátha): ez a típus az évnek mindig ugyanabban a szakaszában jelenik meg és meghatározott ideig tart. Úgynevezett outdoor allergének, pl. pollenek, gombaspórák okozzák.

Perenniális allergiás nátha: ez a típus egész évben fennálló tünetekkel jellemezhető. Úgynevezett indoor allergének, pl. háziporatka, állatok szőre, nyála, testnedvei, valamint néhány gombafaj okozzák.

Milyen szezonokban jelentkezhet a szénanátha?

A mérsékelt égövön három szezon különül el:

  1. Tél vége, kora tavasz: a fák (mogyoró, éger, nyír, platán, fűz) pollenjei váltják ki a tüneteket.
  2. Tavaszutó, nyárelő: a pázsitfüvek pollenjei okoznak allergiás náthát.
  3. A nyári és az őszi tünetekért a gyomok (parlagfű, fekete üröm, fehér libatop, útifű) pollenjei és a gombaspórák (alternaria, cladosporium) felelősek.

Melyek az allergiás nátha jellemző tünetei?

Tüsszögés, orrdugulás, vizes orrfolyás, orr-, szem-, torok-, vagy fülviszketés, könnyezés, gyakori orrvérzés, néha bőrviszketés, bőrkiütés. A perenniális típusnál ezen tünetek mellett még visszatérő középfülgyulladás, horkolás, szájlégzés, fáradékonyság jelentkezhet.

Mi határozza meg a tünetek erősségét?

A tünetek súlyosságát elsősorban az allergénmennyiség, az allergéndús környezetben eltöltött idő, az egyéni érzékenység, a bevezetett terápia hatásossága, valamint a légszennyezés foka határozza meg.

 

Mitől függ, hogy valakit érint-e az allergiás nátha?

Az allergiás nátha alapvetően genetikailag kódolt, azonban multifaktoriális megbetegedés. A szénanáthára és általában az allergiás betegségekre való hajlam ( atopiás alkat) öröklődik. Ha az egyik szülő allergiás, a gyermekének 30%-os esélye van arra, hogy nála is megjelenik a betegség. Ha mindkét szülő érintett, ez az érték 50%-ra emelkedik. Emellett számos környezeti tényező is hatással van a betegség kialakulására.

 

Hogyan diagnosztizálható az allergiás nátha?

A diagnózis alapját a beteg kórelőzménye, tünetei, a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat, az allergiás bőrpróba (Prick teszt), vagy az allergén ellen termelt ellenanyag szintjének vérből történő meghatározása képezi. Esetenként egyéb speciális vizsgálat, vagy provokációs teszt is szükségessé válhat. Az allergiás betegség diagnózisa azonban csak akkor mondható ki, ha a klinikai tünetek összefüggnek a kapott lelettel.

Az interjú második felét a következő hírlevelünkben találják. Addig sem maradnak jó tanácsok nélkül, ha ellátogatnak a FirstMed allergiai szakrendelésére. Ne szenvedjenek az allergia kellemetlen tüneteitől, hívják központi számunkat (061-224-9090) és egyeztessenek időpontot!