Kórokozók a fürdőszobában

Newsletter - Oct15 toilet brushes

Folyamatosan harcolunk a külünböző baktériumok és kórokozók ellen, mivel sajnos akármennyire is óvatosak vagyunk, könnyen megfertőződhetünk általuk. Azonban egy kis odafigyeléssel és a napi rutinunk megváltoztatásával könnyebben kivédhetjük ezeket a fertőzéseket!

Gondolt volna például arra, hogy egy olyan hétköznapi használati tárgy, mint a fogkefe mennyi bacillusnak ad otthon? A fogkefe az egyik olyan dolog, amit nap, mint nap használunk, méghozzá nem máshogy, mint a szánkon keresztül, így téve lehetőve a kórokozóknak a szervezetünkbe történő szabad bejutást. De hogyan kerül fertőző baktérium a fogkefénkre? A válasz sajnos meglepően egyszerű! Az egyik olyan helyről, ami hemzseg a kórokozóktól, és sokszor a fürdővel egy helységben található… ez pedig nem más, mint a WC.

Köztudott, hogy a WC deszkát a használat után illik lehajtani, azonban ez sokszor elmarad. Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy az úgynevezett „Clostridium difficle” baktérium a felelős azokért a gyomorbántalmakért, amik a WC-ben található kórokozók útján fertőznek meg minket, hiszen egy-egy WC lehúzással (és a deszka le nem hajtásával) akár 25 centis távolságra is kilövellhet a víz! A legtöbb levegő útján terjedő baktériumot akkor figyelték meg, amikor valaki lehúzta a WC-t.

„Szinte minden mosdóban találunk WC deszkát, azonban a használat után nem mindig hajtuk le őket” mondja Dr. William Schaffener, az amerikai Vanderbilt Egyetem orvosi részlegének az elnöke. „Ha ezt megtennénk, lecsökkenthetnénk az ezáltal okozott környezetszennyezést.”

A kutatók is górcső alá vonták ezt a levegő útján terjedő baktériumot, méghozzá nem máshol, mint a kóházi mosdókban, és megnézték mely felületekre került a szennyeződésekből egy-egy WC lehúzás után. Habár a legtöbb kórokozót közvetlenül a lehúzása pillanatában mérték, de még 90 perccel azután is találtak fertőző vízcseppet a mosdó környékén.

A kutatók kimutatták, hogy a kórokozók 12-szer magasabb arányban fordulnak elő akkor, ha úgy öblítjük le a WC-t, hogy a deszkát nem hajtottuk le. Dr. Charles Gerba, az Arizonai Egyetem baktérium kutatója szerint a kórokozók már magán a WC papíron és annak tartóján is fellelhetőek. Ráadásul nem is akármilyen arányban. A WC papír tartón több, mint 150-szer, a papíron pedig legalább 50-szer több fertőző baktériumot találtak, mint magán a WC deszkán!

Ha védekezni szeretnénk a kórokozók ellen, ne felejtsük el lehajtani a WC deszkát, így sok kellemetlenséget spórolhatunk meg magunkanak. Ha minket, vagy valamely családtagunkat már ledöntött a lábunkról egy ilyen bacillus-fertőzés, többször és nagyon alaposan tiszítsuk a WC-t és annak környékét. Amennyiben nyilvános WC-t használunk, mindig mossunk kezet, és használjunk papírtörlőt az WC ajtó kinyitásához, hogy elkerülhessük a felülfertőzést. Illetve vegyünk egy új fogkefét mihamarabb, amit a jövőben már egy, a kórokozóktól elzárt polcon tartsunk!

Jelenleg nem működnek tökéletesen telefonvonalaink. A bejövő hívásokat nem fogadjuk, de 5 percen belül igyekszünk mindenkit visszahívni. Elnézésüket kérjük, dolgozunk a probléma elhárításán. Ezen a számon most is ELÉRHETŐEK vagyunk:+361 376 6028

Jelenleg nem működnek tökéletesen telefonvonalaink. A bejövő hívásokat nem fogadjuk, de 5 percen belül igyekszünk mindenkit visszahívni. Elnézésüket kérjük, dolgozunk a probléma elhárításán. Ezen a számon most is ELÉRHETŐEK vagyunk:
+361 376 6028

06-1-224-9090

Kérjük, a leggyorsabb elérés érdekében írjon a következő email címre:

[email protected]

You have Successfully Subscribed!