Kullancsveszély

A természetbe járók és kirándulók számára egyre nagyobb terhet jelent a kullancsveszély. Ezek a nemkívánatos élőlények parkokban, erdőkben és kertekben várnak ránk és olyan fertőző betegségeket terjesztenek, mint a Lyme kór és az agyvelőgyulladás.

Lyme-kór

A Lyme-kór Európa legelterjedtebb kullancs által terjesztett betegsége.

Bakteriális fertőzés, amely először bőrtüneteket, majd gyakran idegrendszeri elváltozásokat okoz, később, kezeletlen esetekben pedig ízületi és izomfájdalmakkal jár. A Lyme-kór felismerése és igazolása, de gyógyítása sem egyszerű feladat, ugyanis számos tünete könnyen összetéveszthető más betegséggel. A kórokozó hihetetlenül változékony és bármikor képes más-más szervet károsítani, ezzel újabb és újabb tüneteket okozni. A Lyme-kór az egész szervezet betegsége, tehát a Lyme-folt (kokárda alakú) csak felszínesen jelzi a kórképet: eltűnése nem jelenti minden esetben a szervezet gyógyulását. A kezeletlen Lyme-kór idült, hosszadalmas betegség, ezért gyakran társulhat más betegségekkel. A Lyme-kór ellen emberek számára nincs védőoltás, tehát a fertőzést jobb megelőzni.

Agyvelőgyulladás

Az agyvelőgyulladás az agy gyulladásos megbetegedése, amelyet az esetek túlnyomó többségében vírus okoz. A legtöbb agyvelőgyulladásos esetet kullancsok által terjesztett vírusok okozzák, ám nem zárható ki a baktériumok okozta agyvelőgyulladás lehetősége sem.

Az agyvelőgyulladás tünetei a legtöbbször magas láz, émelygés, hányás, fejfájás, koordinációs zavar formájában jelentkeznek általában 1-2 hét lappangási idő elteltével. A betegek egy részénél nyaki merevség is beállhat.

Megfelelő időben felismert és szakszerűen kezelt megbetegedés esetén az agyvelőgyulladás általában szövődménymentesen gyógyul. Kezeletlenség vagy késői felismerés esetén azonban nagy a visszafordíthatatlan agyi károsodások jelentkezésének kockázata. Ilyenkor rendszeresen jelentkező tudatzavar, személyiségváltozás vagy akár epilepszia is kialakulhat.

A kullancsok által terjesztett vírusok ellen létezik védőoltás, amely azonban csak abban az esetben biztosít megfelelő védelmet, ha az oltás beadása és a csípés között a védettség kialakulásához szükséges idő eltelik, s emellett a védőoltást szabályos időközönként megismétlik. A kullancsok elleni védelmet – a védőoltás mellett – az általános védelmi intézkedések teszik teljessé, mint például a rovarriasztó spray-k használata vagy zárt öltözék.

A megelőzés lehetőségei

Mivel a két fő kórokozót a kullancs váladékai tartalmazzák, a kullancs összenyomásával vagy sérülésével járó manőver veszélyes, mert így eltávolítjuk ugyan a kullancsot, de váladéka a vérbe kerülve fertőzést okozhat. A megelőzés ezért kiemelkedően fontos eszköz a kezünkben. Ennek lehetőségei a következők.

 • A kullanccsal különösen fertőzött területek kerülése.
 • Az öltözködés módja. Fő szempont, hogy a kullancs bőrhöz jutásának lehetősége minél kisebb legyen, vagyis a cipő-zokni-nadrág-felsőruházat áthatolhatatlan akadályt képezzen a számára (a nadrág zokniba, az ing nadrágba tűrése), továbbá, hogy a mászó kullancs minél jobban észrevehető legyen (világos ruházat).
 • Kullancsriasztó aeroszolok. Bár hatásuk aránylag rövid ideig tart és összetételük sokszor ismeretlen (a tájékoztatót gondosan olvassuk el!), a szabad bőrfelületeken, valamint a nyak, csukló, derék és boka környéki ruházat területén hasznos lehet. Kiegészítő lehetőségként számoljunk velük.
 • B-vitaminok. A kirándulás vagy kerti munka előtt nagy adagban alkalmazott B-vitamin hatása bizonytalan, és hamis biztonságérzetet keltve feledtetheti az alapos átvizsgálás szükségességét.
 • Testünk átvizsgálása – a legbiztosabb módszer. Mivel a kullancs a napfénytől elzárt, vékonyabb bőrrel fedett, izzadt, nedves és melegebb területeket kedveli, testünk – szabadban tartózkodást követő – átvizsgálása során az alsó végtagokat és a testhajlatokat különös gonddal kell áttekintenünk.
 • A megelőzés részét kell képezze ezen felül a bő folyadékfogyasztás, a rost- és tápanyagdús táplálkozás, a kellő mozgás és pihenés, a stressztől mentes életvitel is, amelyek immunrendszerünk megfelelő állapotát biztosítják. A rendszeres mozgás például nemcsak kedélyállapotunk és teherbíró képességünk javításában segít, hanem az ízületek vérellátást javítva a kórokozók ottani megtelepedésének kockázatát is csökkenti.

Mit tehetünk, ha már bennünk van a kullancs?

 • Gyors és határozott mozdulattal, alkalmas eszközzel (ujj, köröm, tű) távolítsuk el a bőrről. Mindenképpen próbáljuk elkerülni a kullancs összenyomását.
 • Speciális kullancseltávolító csipesz segítségével, amelynek lényege, hogy a nyaki részt megragadva, összepréselés (sérülés) nélkül távolítható el a kullancs. A speciális csipeszen kívül többféle eszköz létezik, az egyik ilyen a Kapiller-féle kullancseltávolító műanyag kanál . Ezek az eszközök patikákban (utóbbi állatpatikákban és benzinkutaknál is) kaphatók.
 • Amikor már a kullancseltávolító eszközzel sem ragadható meg (és távolítható el sérülés nélkül) a kullancs, akkor érdemes szakemberhez, sebészhez fordulni.

Ha nem vettük észre a kullancsot…

Ha valamely ok folytán figyelmünket elkerülte a bennünk lévő kullancs akkor az alábbi tünetekre kell figyelnünk, melyekkel érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

 • Fejfájás, szédülés, hányinger, hőemelkedés, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat
 • A kullancscsípés helye körül kialakuló bőrelváltozás
 • Fáradékonyság, ízületi- és izomgyulladás, szívritmuszavarok, idegrendszeri panaszok

A kullancs elleni oltás kérdése

Oltás a két fő, kullancs által terjesztett betegség közül csak a vírusos agyvelőgyulladás ellen létezik. Az ajánlott rendszer szerint három dózisban kell, hogy az oltást megkapjuk. Az elsőt még a tél folyamán érdemes beszereznünk, mivel a védettség csak a második után fog kialakulni, amit az elsőt követő 1-3 hónapon belül kaphatunk majd meg. (Ha nagyon szükséges, ez az idő lerövidíthető két hétre.) A harmadik adag a második után 5-12 hónap múlva jár, ami által három évig védettek leszünk az agyhártyagyulladás ezen formája ellen. Három év múlva egy emlékeztetővel újfent kitolhatjuk a védettség idejét.

A baktérium okozta Lyme-kór ellen nincs oltás, csak a megelőzés lehetősége vagy az utólagos antibiotikum kezelés.

Tegyük meg mihamarabb a szükséges lépéseket, hogy elkerüljük a fenti, felettébb sok kellemetlenséggel járó betegségeket. Az oltás a FirstMedben is elérhető. Érdeklődjön a mellékelt űrlapon!

Ez a cikk a 2014 áprilisi hírlevelünkben jelent meg. Bővebb információért és a hírlevélre történő felíratkozáshoz kérjük kattintson ide.